Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak przyspieszyć zapłon i o ile przestawić rozrząd???

SCKAPE
12-05-12, 19:29
jak w temacie - chce przyspieszyc zaplon tylko moze mi ktoś powiedzieć skąd mam wiedzieć że przestawiłem o te 2 stopnie?

i o ile stopni przestawić wałek rozrządu i w którą strone żeby góra była lepsza..?

Saiti
13-05-12, 01:08
skąd mam wiedzieć że przestawiłem o te 2 stopnie?

Lampa prawdę Ci powie.

i o ile stopni przestawić wałek rozrządu i w którą strone żeby góra była lepsza..?

Chcesz "grzebać" w rozrządzie na oko??

SCKAPE
13-05-12, 01:29
Stary to żeś mi pomógł...............

Lampa prawdę Ci powie.

Pewnie tak.. mam takową tylko skąd niby mam wiedzieć że przestawiłem o 2 stopnie czy 3 czy 15 ?!? nie mam problemu z ustawieniem na znaki ale co dalej to juz nie wiem...

Chcesz "grzebać" w rozrządzie na oko??
Mam założone regolowane koło pasowe na wałku rozrządu i nie wiem w którą strone i o ile stopni je przestawić żeby poprawić górny zakres obrotów - wogóle chciałbym sie dowiedzieć coś wiecej w tym temacie....

Tak wiec prosze o jakieś konkrety a nie bezsęsowną paplanine...

Saiti
13-05-12, 02:00
No to chyba ustawiasz na lampie kąt wyprzedzenia zapłonu??? Do tyłu rozrząd to wieniec koła w lewo.

SCKAPE
13-05-12, 03:14
robileś to wogóle kiedyś...??

jasiek09
13-05-12, 08:26
Jak masz lampę to na pasowym są 3 znaki do zapłonu, środkowy to jest ta wartość bazowa a skrajne +- 2 stopnie. Jak chcesz lepszą górę to rozrząd do opóźnienia ale bez hamowni może być trudno odczuć efekty.

SCKAPE
13-05-12, 12:59
dzieki jasiek - wlasnie o to mi chodzilo - tk przypuszczalem ze te kreski sa wlasnie o stopien czy dwa przesuniete i nie wiedzialem o ile.
na hamownie skocze dopiero jak przelot zrobie wiec chcialem dzis na pale to poprostu o 2 sropnie walek przestawić tylko ni e wiedzialem w którą strone przy przyspieszyc czy opoznic - dzieki!

Saiti
13-05-12, 13:34
robileś to wogóle kiedyś...??

Jak masz lampę to na pasowym są 3 znaki do zapłonu, środkowy to jest ta wartość bazowa a skrajne +- 2 stopnie

Taki sam sens u siebie chciałem przedstawić. Ale chyba późna godzina była, bo sam widzę, że nie od tej strony na to spojrzałem, a chodziło Ci o kąt przesunięcia znaków na kole ;)

SCKAPE
13-05-12, 14:10
spoko, nie tylko ty zmeczony byles;)