Zobacz pełną wersję : d15b7 + walek z z2?
Witam ostatnio chodzi mi po głowie zmiana walka na z2. Chciałem się dowiedzieć czy warto jest się bawić w takie coś :) Prosze o opinie i jesli ktos takie cos robil o jakies rady czy cus :D Pozdro !
warto :) a szczegolnie jak wloazysz tloki z d13 :)
mialem taka konfigoracje i to jest wykres z niej
https://lh4.googleusercontent.com/-pKqtIyCNiVY/TxFvkIOeEvI/AAAAAAAAGk4/ptjifhtwNuI/s640/DSC00079.jpg
a jaka jest cena teoretycznie takiej zabawy ?:) w jakiej kwocie mozna sie zamknac ?
Hej, odgrzewam kotleta :rolleyes:
Teraz kolej na mnie. Mam walek od Z2 i kolko od d16y7. Chcialbym to o wlasnych silach wsadzic do mojego D15B7
Mam wielka prozbe, potrzebuje duzej pomocy, czyli szczegolowego opisu i rad co po kolei robic.
czyli szczegolowego opisu i rad co po kolei robic.
Zdejmujesz pokrywe zaworów, luzujesz pasek rozrzadu / zdejmujesz z kolka rozrzadu.
odkrecasz klawiature zaworowa, wyciagasz wałek rozrzadu .
Zakładasz nowy wałek z kółkiem , przykrecasz klawiature odpowiednim momentem ( patrz manual )
usatwiasz rozrzad ( gore i dół na znaki ) , ustawiasz zawory , ( pamietaj o odpowiednim dokreceniu kólka do wałka) .
pokrywa zaworów , przewody zapłonowe zakładasz , odpalasz, ustawić zapłon
PS Gratuluje odkopu długo bobrowałeś w szukajce :)
Tak szukalem, bo nie chcialem zakladac nowego tematu. Dzieki za odzew. Teraz musze to sobie zakodowac i rozjasnic, kiedy rusze do dzialania to nie wiem :) A co z klinem do kolka? uzyc to seryjne? zawory ustawic na identyczne szczeliny jakie powinny byc w d15b7? a kolko tez trzeba jakos odpowiednio ustawic tak, bo jest opoznione o 4,5 stopnia. Hmm zaplon to tez nie wiem jak pozadnie ustawic.
klin jest na kolku juz ;) luzy zaworowe standardowo jak w hondzie daj :) Co do ustawienia kolka rozrzadu, to sprawa wyglada tak, ze walek od Z2 jest przesuniety o 4,5 stopnia i wlasnie na zero ustawia go kolko z Y7 ;) tak wiec zakladaj na standardowe znaki wszystko i ma byc ok
a co z aparatem zapłonowym? pasuje bez problemu na ten wałek ?
z tego co mi wiadomo, to tak
A zakładając wałek z y7 trzeba mieć kolko z z2?
Rozumiem ze jest to wspolzamienne
Tego juz nie testowalem, ale logicznie rzecz biorac powinno byc tak, jak mowisz :) kolko z z2 b7 itp, bo sa z tego co wiem takie same.
a co z aparatem zapłonowym? pasuje bez problemu na ten wałek ?
Pasuje bez problemu. Ja mam dol d15b2, czapke d16a6 z walkiem d16z2 i smiga to az milo :)
Witajcie a moze ktos wie ile kosztuje zrobienie mini me czyli z d15b2 na d16z6???
Witajcie a moze ktos wie ile kosztuje zrobienie mini me czyli z d15b2 na d16z6???
Siepek minime czyli z d15b2 robimy d15z6 :) d16z6 to całkiem inny silnik :)
no tak pomyleczka :D ale wiem o co chodzi ale ile to moze kosztowac? :D
Siepek minime czyli z d15b2 robimy d15z6 d16z6 to całkiem inny silnik
Tak nie całkiem, bo robimy D15B2 z górą od D16Z6, a D15Z6 to zupełnie inny silnik, tak jak D16Z6 :)
oo briche mysalem nad mechanikiem dobrym w wrc bo sa a koszt na oko jak mówisz?
Tak nie całkiem, bo robimy D15B2 z górą od D16Z6, a D15Z6 to zupełnie inny silnik, tak jak D16Z6
Jasny Gwint musiałeś??? chciałem być mądry i fajny ! wszystko musisz zepsuć:) wszyscy wiemy o co chodzi a ty mi tu mieszasz:)
głowica z6 300-400zl
regeneracja glowicy 250-350zl
Uszczelka glowicy 200zl
Aparat zapłonowy pod z6 200zl
Komp p28 220zl
strojenie około 300
ale może być taniej bądź drożej ;)
Do tego przydałoby się mieć ssak z z6 i jakiś inny wydeszek
strojenie ??? ciekawi mnie ile mechanik by za to wziol za roboty
panowie czy kolko rozrzadu z d14a3 i d16y7 jest takie same??? strojenie hmm jest moze z 6 osob w PL,ktore to ogarniaja...