Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15B2 Problem z odpalaniem

Neosekt
11-05-12, 20:47
Witam!

Mam pewien problem z moją Hanią, otóż ostatnio zrobiło się ciepło i zauważyłem że zacząłem mieć problemy z odpalaniem na ciepłym silniku. Dokładnie wygląda to tak mamy ładną pogodę, słoneczko świeci wsiadam odpalam i jadę... ale powiedzmy przejadę 400m do stacji jak jadę się zatankować, potem niestety samochód nie odpala, muszę poczekać ok 10 min aż wskazówka temperatury trochę opadnie dopiero zapala normalnie, to samo jest jak przejadę np z pracy do domu silnik się trochę rozgrzeje, to po zgaszeniu nie da rady odrazu odpalić, myślalem że to problem z brakiem płynu w chłodnicy ale wszystko jest ok, silnik się nie przegrzewa, wskazówka nawet po dynamiczniejszej jeździe nie pokazuję więcej niż połowę skali.
Może miał ktoś podobny problem, albo wie z czym to może być związane, z góry dzieki za odpowiedź

carlosv
11-05-12, 23:01
Jak juz go uruchomisz po odczekaniu to pracuje normalnie czy na poczatku "nie łapie" na wszystkich cylindrach?

Neosekt
11-05-12, 23:26
Jak już poczekam i go uruchomię to działa normalnie, trzyma obroty, i działa na wszystkich cylindrach

Van_Dal
12-05-12, 13:28
sprawdź kąt ustawienia zapłonu, popuść mocowania aparatu zapłonowego na ciepłym silniku i spróbuj znaleźć kąt przy którym Ci odpali

Marcin1792
13-05-12, 00:06
Przekaźnik pompy paliwa :)

Van_Dal
13-05-12, 00:45
Marcin1792 ;]
jakoś zapomniałem ;) bardziej prawdopodobne niż ten kąt

piotrstrojek
13-05-12, 08:40
Przekaźnik pompy paliwa

x2 - trzeba wytarmosić i przelutować. Zrób to szybko bo będzie coraz gorzej ;)

stiepe
13-05-12, 10:25
na 100 % przekaznik

Neosekt
13-05-12, 13:14
wiem że jest coraz gorzej, zwłaszcza zdenerwowanie kierowców na stacji jak jadę się zatankować, po tankowaniu muszę stać 10 min przy dystrybutorze zanim będę mógł odpalić, dzięki za rady będę musiał sprawdzić, obstawiałem czujnik temperatury że jest z nim coś nie tak, ale zobaczę ten przekaźnik pompy paliwa, jak coś napisze czy to faktycznie to.

piotrstrojek
14-05-12, 08:11
W ciemno Ci mogę powiedzieć że to to, jak nie masz uzdolnień lutowniczych to możesz zrobić jak ja i podejść do jakiegoś serwisu GSM z przekaźnikiem i niech Ci to przelutują :P

Kaznoś
14-04-14, 09:45
Witam, mam podobny problem. Po przejechaniu kilku kilometrów muszę odczekać ok. 3 godzin, wtedy odpala bez problemu. Jak zgaszę rozgrzany silnik to przed 2-4 minuty mogę jeszcze odpalić (podejrzewam że dopóki paliwo nie cofnie się w przewodach, poprawcie jak sie mylę). Później już nie da rady. Rozrusznik ładnie kręci, ale nie odpala. Czytałem już że to przekaźnik, niestety nie w moim przypadku, przelutowałem, ba nawet podmieniłem na chwilę od ciotki, ma ten sam rocznik tyle że sedana i nic, kręci ładnie ale nie odpala. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Cewkę?