PDA

Zobacz pełną wersję : przekaznik od przeciwmgielnych??

pirat
23-07-07, 09:55
Pewnego dnia cos mi sie popsulo z przeciwmgielnymi ktore niedawno zalozylem na auto, caly kkomplet z pudelka wiazka itd. jakis czas juz siedza na aucie, smigaly ok do pewnego czasu bo moge wlaczyc przeciwmgielne a nie moge wylaczyc, wylaczaja sie jedynie dopiero w tedy jak zupelnie wylacze swiatla :-/ podejzewam ze to przekaznik.

Przycisk wlaczajacy tez mial jakies dziwne jazdy, bo wogole nie bylo na nim podswietlenia, a jak sie wlaczyla przeciwmgielne, to wlaczala sie delikatnie lampeczka oznaczajaca ze sa wlaczone, w celu sprawdzenia czy jest on dobry podlaczylem go zamiast wlacznika podgrzewania tylniej szyby (takie sama wtyczka w nich jest) no i tam gdzialalo wszystko ok, ogrzewanie wlaczalo sie i wylaczalo, podswietlemnie przycisku tez dobrze dzialalo.

Zrobilem opcje w druga stronie podlaczylem przycisk od podgrzewania szyb pod przewod od przeciwmgielnych i tam sprawa wyglada tak ze podswietlenie wogole nie dziala, swiatla wlaczaja sie i wylaczaja przyciskiem.
dobrze rozwazam ze to przekaznik?

gdzie mozna zakupic taki przekaznik? ten tak i 4 pinowy. szukalem w necie to znalazlem tylko na stonie made in china :aloha:
a tak to 4 pinowe w polsce jakie znalazlem w necie to mozna kupic na 12v a oryginalne sa na 24 i do tego z innym rodzajem nozek itd.

skolopendra
23-07-07, 20:36
a tak to 4 pinowe w polsce jakie znalazlem w necie to mozna kupic na 12v a oryginalne sa na 24 i do tego z innym rodzajem nozek itd.

zamontuj inny nowy przekaźnik wraz z podstawka, a przewody przelutuj :aloha:

sadam
24-07-07, 17:07
heh mi przekaznik tez zaczal wariowac.raz wlacza raz nie, raz caly czas sie przelacza w ta i spowrotem.przewaznie pomaga pukniecie jak nie chce sie zalaczyc.
dobrze ze nie tylko u mnie sie posypal, przynajmniej wiem ze to nie ja cos spier...lilem :lol:

[ Dodano: Wto 24 Lip, 2007 ]
http://www.allegro.pl/item215650335_przekaznik_12v_30a_automatyczny_wlac znik_swiatel.html

a cos takiego nie podejdzie?

pirat
24-07-07, 21:43
w sumie powienien podejsc 12VDC i 30A z tym ze ma iny uklad stopek i jedna gratis :P ale to juz chyba mozna sobie jakos poradzic, tylko pozostaje pytanie, ktora nozka w oryginalnym "jest" nozka w zamienniku ;)
jest tu jakis elektronik na stanie? to niech sie wypowie czy moze byc zamiast oryginalnego, oraz jak to prawidlowo podlaczyc kabelki do zamiennika :D

emg
24-07-07, 22:26
przekaźnik wygląda na sprawny skoro gdzie indziej dzialal, masz cos wysrane w instalacji

sadam
25-07-07, 00:41
masz cos wysrane w instalacji
np zwarcie?

pirat
25-07-07, 09:20
tak jak napisalem swiatla wlaczaly sie a nie chcialy wylaczac na oryginalnym wlaczniku, ale oryginalny wlacznik dobrze dziala, poniewaz przy podlaczeniu go pod ogrzewanie szyb wszystko bylo ok. a dzialajacy rowniez ok wlacznik od ogrzewania szyb podlaczylem pod przeciwmgielne i tam swiatla wylaczaja sie i wlaczaja na nim... ale nie ma podswietlenia przycisku.

To moze na poczatek bede musial sprawdzic przewody ktore ida pod zderzakiem, oddawalem samochod do mechanika, moze on cos powalil...
chociaz tak jak sobie przypominam to pod zderzakiem jedyne podlaczenia jakie sa to kostki do lamp i masa i nic wiecej.
Jak odebralem samochod od mechanika to kabelek od masy mialem odczepiony i zaizolowany, przyczepilem go spowrotem do karoserii i juz takie cos sie dzialo.

dobrze pamietam ze nic wiecej procz kostek i masy nie ma pod zderzakiem?
jesli tak to nie mam po co rozbierac i pozniej bawic sie w spasowanie go spowrotem.

swoja droga od instalacji przeciwmgielnych jest jakis bezpiecznik w aucie (procz tego zamontowanego na kablu plusowym)?? moze sie spalil, jesli istnieje ;)

A jesli chodzi o przekaznik to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic801767.html

[ Dodano: Sro 25 Lip, 2007 ]
edit

sadam, moze sie ustawimy i sprawdzimy jak u Ciebie bedzie dzialal moj przekaznik? i vice versa :D :D

sadam
25-07-07, 16:04
sadam, moze sie ustawimy i sprawdzimy jak u Ciebie bedzie dzialal moj przekaznik? i vice versa
heh tylko chyba troche daleko do siebie mamy :)

pirat
25-07-07, 18:13
Ty mieszkasz w warszawie wola tak? ja mieszkam pod warszawa, wiec t nie tak daleko :P :P chyba ze to inna wola w Twoi podpisie ;-)

sadam
26-07-07, 07:40
chyba ze to inna wola w Twoi podpisie ;-)
a no inna .bo to wola TypeR ;)
ja tez mieszkam za warszawa ale w strone wyszkowa wiec nie wiem jak co i gdzie jest brwinow ;)
dobra koniec ot.
kurcze ale skoro instalacja zla, to jak do niedawna bylo dobrze i nic sie nie dzialo to co teraz sie stalo?

ppm702
26-07-07, 13:30
sadam, jak masz rozbabraną instalację to podbij do mnie w sobotę to ją zmierzymy co i jak :) Tylko przekręć na GSM wcześniej. Do mnie daleko nie masz ;)

sadam
26-07-07, 14:25
sadam, jak masz rozbabraną instalację
instalacji nie ruszalem wiec nie bardzo wiem z czego to moze wynikac.raczej nigdzie kabel sie nie przycial.w wekeend raczej nie bede mogl.jak cos to w kontakcie ;)

pirat
26-07-07, 23:45
a ja dzisiaj zakupilem na allegro przekaznik i zlaczke do niego :) podlacze i zobacze jak bedzie sie zachowywac, jesli bedzie dalej lipa to dopiero bede sciagac zderzak i wszystko sprawdzac, bo nie chce mi sie go spasowywac :P
mam taka cicha nadzieje ze to wina przekaznika ;)

[ Dodano: Pon 30 Lip, 2007 ]
drodzy Panstwo, przyszedl nowy przekaznik, wraz z kostka podlaczeniowa, podlaczylem nowy przekaznik a tam dalej du... tzn dzialo sie to samo, zaczalem patrzec przewody od elektryki, wina nieswiecacych sie kontrolek byl odczepiony przewod od masy wewnatrza auta :aloha: ide jeszcze sprawdze jak sie zachowuje oryginalny wlacznik dziala tak jak powinien, takze u mnie troche samo sie naprawilo a troche ja naprawilem :D

sodaone
22-03-08, 19:53
Odgrzebię trochę temat, ale lepiej tak niż zakładac nowy :D

Wlasnie skonczylem montaz halogenow, wszystko jest podlaczone wedlug schematu:
http://bagnowski.pl/honda/halogeny/

Włacznik halogenów podświetla się po włączeniu świateł pozycyjnych, więc zasilanie do przycisku jest, ale po włączeniu halogenów zamiast zaświecic się słyszę tylko brzęczenie przekaźnika. W opisie bylo nadmienione,zeby zamienic styki w kostach przy halogenach. Czy to moze byc przyczyna brzeczenia?

czacha19
15-11-10, 22:13
Mam nadzieje, że problem rozwiązany, bo odkopałem przypadkowo podczas poszukiwania informacji o podłączeniu przycisku przeciwmgielnych. Odnośnie brzęczenia prawdopodobnie 87 i 87a jest źle podłączone.