PDA

Zobacz pełną wersję : d15b2 co robić?

Lewarek
10-05-12, 02:18
witam silnik oprócz wydechu przelotowego jest poki co czysty - niedługo zakładam doltot ze stozkiem
co dalej z nim robic zeby dostac wiecej kucy?
pozdrawiam.

Van_Dal
10-05-12, 07:51
mnóstwo tematów na forum,
np http://www.civicklub.pl/forum/search.php

airman
10-05-12, 07:56
Przerobiłem temat od zupełnej serii i wiem, że jeśli nie planujesz zmieniać silnika i chcesz faktycznie coś poprawić to nie żadne doloty. Tylko od razu na początek kupuj zestaw na MPFI+ssak z Z6, jak masz kasę to od razu też głowicę VTEC. W seryjnym B2 nie opłaca się marnować kasy na stożki itd, trzeba go najpierw odmulić wkładając wielopunkt:) Całe info znajdziesz na forum...

Inside4
10-05-12, 13:48
Zacznij od http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?9078-HOW-TO-Tuning

Lewarek
11-05-12, 05:37
Dolot powinien dziś dotrzeć - wiec od tego zaczynam - nie jestem do końca pewien, ale na wtrysku mam napisane double injection - co to ? dwu punktowy wtrysk?

A teraz pytanie. Poprzedni włąsciciel zalewał mineralny olej do auta - na bloku i pod pokrywą wycieków całkowity brak - czy jak wrzuce pólsyntetyk to bedzie ok? Czy to bedzie mialo jakikolwiek wpływ na prace silnika? Dodam ze auto z 92r.
Pozdrawiam.

piotrstrojek
11-05-12, 08:51
Dolot powinien dziś dotrzeć - wiec od tego zaczynam - nie jestem do końca pewien, ale na wtrysku mam napisane double injection - co to ? dwu punktowy wtrysk?

Tak - to jest dwupunktowy wtrysk paliwa - w praktyce wygląda to tak że do pewnych obrotów pracuje jeden wtryskiwacz a od pewnych obrotów dołącza się drugi coby nastarczyć apetytu na paliwo.

A teraz pytanie. Poprzedni włąsciciel zalewał mineralny olej do auta - na bloku i pod pokrywą wycieków całkowity brak - czy jak wrzuce pólsyntetyk to bedzie ok? Czy to bedzie mialo jakikolwiek wpływ na prace silnika? Dodam ze auto z 92r.
Pozdrawiam.

Jak pewnie się domyślasz jest to mocno ryzykowny ruch - sam musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć... konsekwencje znasz chyba ;)

Michał102
11-05-12, 09:49
Pozdrawiam.

Nic poza zwiększeniem apetytu na olej i poprawy smarowania stać się nie może. Gadki o rozszczelnieniach, eksplozjach i ogólnej degrengoladzie to tylko mity ;)... ale skoro ktoś już to zalał minerałem, to pewnie silnik ma spory przepał i ciągłe dolewki syntetyka, czy nawet półsyntetyka są nieopłacalne.

Tak czy siak zmień olej na 10W40... jak silnik zacznie go sporo zużywać, to będziesz przynajmniej wiedział, że poprzedni właściciel zalał go gęstym minerałem i wiadrem moto-doktora ;) (poparte praktyką - u mnie tak było)

krzyzak88
11-05-12, 09:56
Zmien olej na 10w40 (na mineralu, jak go bedziesz mocno cisnal to nie bedzie korzystnie wplywalo na jego stan), sprawdz zuzycie oleju, i czy zaczal brac wiecej czy nic sie nie zmienilo...jak sie okaze ze bierze sporo oleju to pomysl o wsadzeniu zdrowego slupka lub jakims malym remoncie, bez sensu jest modzenie silnika ktory nie jest w najlepszym stanie.
A co do modzenia to chyba w d15b2 najlepiej zaczac od przejscia na wielopunkt b7... pozniej jesli malo to albo doloty i wydechy albo robienie Z6.

Lewarek
16-05-12, 03:05
w sobote buda idzie na malowanie, dolot Simota z Rurkami Jacky - nie jest zle mysle - jesli chodzi o motor to stan i jazda bez zarzutu - zobacze jak filtr bede zmieniał - jeszcze 7 tys do wymiany oleju takze w przyszlym roku.
Zaleje 10w40.
Czy to normalne, ze przy odkreconym korku wlewu pluje olejem? tzn przez jakas minute bez korka wylecialo okolo 10 kropel.
A jakie sa koszty takiego wielowtrysku i co jeszcze przy tej okazjii musze zmienic?
pozdrawiam.

malinkie
16-05-12, 07:28
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?33135-D15B2-mpfi-%28na-D15B7%29-co-jeszcze-mo%BFe-by%E6-potrzebne