Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : drgania na kierownicy

k_epas
22-07-07, 21:21
Jestem nowym użytkownikiem civica i przy predkosci ok 70-80 km/h wystepuja drgania, a takze przy chamowaniu. co moze byc przyczyna tego ?????????

tomekk
22-07-07, 21:22
Przyczyn może być bardzo wiele. Odrobina lektury Forum i na pewno znajdziesz dobry trop.

prz3mo
22-07-07, 21:29
Sprawdź:
- stan okładzin hamulcowych oraz tarcz
- stan felg (czy nie są pokrzywione)
- elementy zawieszenia (badanie na tzw. szarpaku)

tiacocstoe
24-07-07, 19:40
A ja bym na początek wyważenie kół sprawdził, mi znów drga autko przy hamowaniu a zaczęło się od nierównej ilości powietrza w oponach aż ( jak przypuszczam ) tarcze lub klocki pokrzywiłem... Dowiem się na pewno jak zmienie, a rzecz nie jest bardzo uciążliwa bo jeżdże głównie po mieście a drgania mam jak hamulcuje z prędkości powyżej 100km/h

kawas
24-07-07, 20:05
ciśnienie ,stare opony, wyważenie kół, zawieszenie - to moja kolejność

pozdrowionka :aloha: :aloha:

tiacocstoe
25-07-07, 15:43
myslke ze w twoim przypadku to nie beda hamulce bo masz drgania nawet jak nie hamulcujesz... sprawdz to co kawas mowi po kolei mysle ze to najprawdopodobniej wywazenie albo cisnienie. oby nie zawieszenie czego ci zycze :)

novak
07-08-07, 00:15
oby nie zawieszenie czego ci zycze :)

Ale jaki będzie miał spokój i jaką jazdę jak wymieni wszystkie tuleje gumowo metalowe + wahacze + sworznie + końcówki. Ja mam w tej chwili tak zrobione i z przodu i z tyłu i jest miodzio - jeździ się lepiej niż jak była nowa:P :)

A co do trzęsienia , to na początek opony - nawet ciśnienie ... ale co ja będę pisał , jak wyżej już jest:)

tiacocstoe
09-08-07, 18:44
A duzo cie to wynioslo? :)

novak
10-08-07, 00:31
A duzo cie to wynioslo? :)

To było rozbite na dwa lata , tzn tamtego roku<2006> przód i tego nie pamiętam , a tył był w tym roku , to trochę poniżej 2000 pln z robocizną. Ale stała z 2 miesiące u mechanika rozebrana i czekała na części:/. Jeszcze mi zostały tylko końcówki drążków kierowniczych , bo podobno pomimo 212tys są dobre , z resztą ja też nic nie czuje złego. I pewnie na następny rok amorki i sprężyny , a to też nie tania zabawa , szczególnie jak się chce regulowane Kayaby , albo Febi:)

tiacocstoe
10-08-07, 13:47
hmm to moja hania sie smakiem obejdzie bo tyle kaski to nie mam :D

novak
10-08-07, 14:20
Ja też nie miałem , to sponsoring odgórny - tato:) , a że w sumie to on jest właścicielem , to wykłada kasę na takie rzeczy na szczęście , no i co ważne on też lubi ten samochód:)

BOReK
14-08-07, 10:26
Witam ponownie po dłuższej nieobecności :]. U siebie zuważyłem podobny problem, ale drgania są minimalne i najwyraźniej zależą od nawierzchni (na jednych drogach są, na innych nic nie czuć). Zresztą znajomy mechanik badał sprawę i stwierdził, że do wymiany są już tarcze i klocki też. lepiej jednak obadać sprawę zaczynając od samych kół.

Pytanie moje w związku z tarczami - czy 4max na tył to jest bardzo zły pomysł? Nie bardzo mam czas szukać innych, a te mogę mieć od ręki. Oczywiście jeśli to jest shit jakich mało, to jednak poszukam. Thx za odpowiedź :].

novak
17-08-07, 23:46
Trochę popytałem się kogoś kto sie trochę zna na częściach i ogólnie jak 4max nazwa wskazuje , to 4 dni max :P. Tak że ten koleś mi odradził cokolwiek z tej firmy. Oczywiście może ma i dobre opinie u innych , nie mówie.

tiacocstoe
20-08-07, 11:35
Mam nowości w temacie drgań na kierownicy. W sobote byłem na badaniu technicznym i okazało się, że to na bank nie hamulce, bo wtedy by drgał pedał a nie kierownica. W moim przypadku okazało się że mam luzy na maglownicy. W związku z czym się pytam, czy ktoś wymieniał, czy da się regenerować, ile kosztuje i czy warto założyć używaną? Borek może masz podobny problem sprawdź na tym urządzonku co trzepie autem na boki czy stuka coś z przodu. A jeszcze jedno czy ktoś wie czy mogę tak jeździć czy mi coś grozi? Jak jade normalnie to mnie nie znosi, tylko w koleinach głębokich lekko tańczy i oczywiście przy hamowaniu trzepie kierą ale tylko powyżej 100. Pytam o to wszystko bo z kaską u mnie kiepsko a i mi sie od jakiegoś czasu sprzęgło prosi o wymianę więc nie wiem czy opłacalne to wszystko...:/

dymek
20-08-07, 13:06
U mnie też stwierdzili w salonie Hondy że mam luzy na maglu, a pojechałem do nieautoryzowanego serwisu i powiedzieli że luzy są minimalne (i nie ma co ich na razie naprawiać). Po zmianie felg już drgań nie było - moje stare fele były pogięte.

tiacocstoe
20-08-07, 14:31
no u mnie z autoryzowanym serwisem to sie przygoda skonczyla jak raz pojechalem i dostalem liste napraw przekraczają wartością wartość mojej hani,łącznie z zawieszeniem, które do tej pory mi dobrze oceniają na badaniach ( ponad 60 % w każdym amorku ) i sprężynami które do dziś są całe. Także aso to juz dawno się nie kieruję ale problem wykryło badanie techniczne na przeglądzie i pokazał mi mechanior jak stuka kiedy hanią trzepie ta maszynka ( co rusza kołami na boki ). Powiedział także że dopuki nie wpadne w jakąś lepszą dziurę to powinno być dobrze. Ma ktoś pojęcie za ile magla można wychaczyć i czy można używkę wstawić/regenerować starą ?? Ile km może na jednej maglownicy przejechać, bo moja hania ma ledwo 160kkm co mi się wydaje niewiele ( no chyba że jeszcze w raichu przed kupnem ją cofnęli )

novak
21-08-07, 23:27
Ja wiem że moja maglownica ma 213tysi i jak narazie panowie nie mają wątów , ale mój wujek ma w 5 genie przejechane coś koło 350tys i też na oryginalnej maglownicy. Jak dla mnie to możesz jeszcze jeździć , skoro ci mechanicy mówią że nie jest źle:)

tiacocstoe
22-08-07, 21:24
I tak będe tak jeżdzić i tak :D, bo sie dowiedziałem że wymiana magla to minimum 800zł, co na moją studencką kieszeń to jednak ciut dużo. Jak sie rozdupcy do reszty to sie pomyśli :) a swoja drogą to ciekawe w takim razie ile mam licznik cofnięty, skoro mówisz że na maglu 300kkm można przejeździć :bicie:

anusmaster
23-08-07, 18:25
witam, ile kosztuje przyjemność odwiedzenia serwisu hondy??
u mnie tez byly drgania kierownicy, ale wymienilem opony wywazyłem koła i teraz drgania są ale przy 120km/h a nie tak jak wcześniej przy 80km/h. jeszcze takie pytanie mam co moze być przyczyną tego że ściąga mi auto podczas jazdy na prawą stronę, dodam że wahacze były wymienione w zeszłym roku.

pozdro

tiacocstoe
23-08-07, 20:31
jak ci na gg pisałem, czasami są darmowe akcje i można przeglądnąć autko za free. Bosal częstochowski przy wyjeździe na katowice też bierze udział. Na tym forum są ogłoszenia na ten temat jak się odbywają.

Moje pytania odnośnie maglownicy przenosze do nowego wątku http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=429906#429906 mam nadzieję że może tam się doczekam jakichś konkretnych danych :)