Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pisk przy jeździe

bodok
22-07-07, 12:07
witam
od pewnego czasu moje żelazko piszczy - pisk jest bardzo wysoki i wydobywa się jak zdaje z przedniej części auta (bliżej prawego koła). Zauważyłem że praktycznie nie piszczy jak jest mokro i zimno, natomiast przy upałach staje się to nie do zniesienia.
Pisk pojawia się zarówno przy skręcaniu jak i jedzie na wprost czy cofaniu. Z początku pomagało lekkie szarpnięcie kierownicą w prawo i lewo, teraz to już nic nie daje. Oglądałem trochę koła i zauważyłem że pęknięta jest lewa sprężyna przedniego koła (będę ją wymieniał wraz z prawą), ale jest to koło lewe a pisk wydobywa sie raczej z prawej strony (tam nic nie zauważyłem). Klocki hamulcowe są ok, sprawdzałem. Czy ktoś ma pomysł co to może być. - będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Jaxpl
22-07-07, 12:25
Miałem niedawno coś podobnego, pisk straszny, też z prawego koła. Do tego koło bardzo się grzało. Lekarstwem okazało się łożysko. Jednak co najdziwniejsze, tuż po wymianie, pierwsze 100 metrów nowe łożysko ... tez piszczało, identycznie jak stare. Ale ucichło i jak na razie jest spokój.
Jako ciekawostkę dodam, że stare łożysko było ... oryginalne, przejechało ponad 300.000 kilometrów i wcale nie miało jakiś szczególnych luzów. Ale ten pisk dobitnie świadczył, że chciało już spocząc na złomie.