Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk silnika D15Z6 w zakresie obrotów 3500-4000
Witam,
stałem się posiadaczem kolejnej Hondy tym razem Civica HB D15Z6 1996r (wcześniej miałem D14A3 w tej samej budzie) niestety po tygodniu jazdy tym samochodem zauważyłem dziwny dźwięk wydobywający się z pod maski w zakresie obrotów 3500-4000.
Dźwięk jest taki "metaliczny" i to tylko w zakresie tych obrotów jeżeli utrzymuje obroty ten dźwięk również się utrzymuje.
Wszystko jest seryjne w tym samochodzie przebieg 130000km.
Czy taki dźwięk wydaje przełączający się VTEC????
Z góry dzięki za pomoc.
Czy taki dźwięk wydaje przełączający się VTEC????
ten silnik nie ma prawdziwego Vteca więc ten trop bym odpuścił. Dobrze osłuchaj wszystko w okolicy silnika. Może blacha od kata się poluzowała lub jakaś osłona i brzęczy
1500km temu był robiony rozrzad oraz regulowane zawory może wtedy coś pomodzili
Samochód kupiłem od znajomego wiec pewny.
dziwiek tylko i wyłacznie w zakresie tych obrotów zmienia barwę
Jutro musze sprawdzić czy rzeczywiście jakać blacha nie wpada w rezonans przy silniku
weź może to nagraj jakimś aparatem, badź kamerką - byle nie kalkulatorem
tak jakbyś opisywał kształty słonia a my mielibyśmy zgadnąć jaki ma kolor .. :/
vnv_nation
09-05-12, 08:13
Wszystko jest seryjne w tym samochodzie przebieg 130000km.
Przebieg czy stan licznika? :D
Moze to wydech po prostu a nie pod maska
Ja stawiam na wydech.
Podjedź do jakiegoś tłumikarza - niech Ci zdiagnozuje problem.
Ja mam metaliczny dźwięk międzu 1700 - 2500 obrotów (można to porównać do małej metalowej kulki wrzuconej do wentylatora) - diagnoza - końcowy się posypał (zwłaszcza, że jest OEM z 99 roku)
tez bym obstawiał wydech a dokładniej katalizator
U mnie teraz jest to samo - w zakresie 3500 - 4500 brzęczy jak polonez.
Winowajcą okazał się wysypany tłumik końcowy.
dzisiaj trochę dokładniej się temu przyjrzałem i chyba będzie to tłumik środkowy który najwyraźniej się posypał a z tego co wiem te tłumiki miały podwójne ścianki i lubią sobie podzwonić
Jutro postaram się nagrać w jakieś dobrej jakości ten dzwiek bo próby z telefonem okazały się lipne
A co do końcowego tłumika to jest założony jakiś ulter dedykowany ale on chyba jest cały.
Samochód ciagnie dobrze to chyba kat odpada bo by go zamulało.
vnv_nation
09-05-12, 21:52
Jutro postaram się nagrać w jakieś dobrej jakości ten dzwiek bo próby z telefonem okazały się lipne
A co do końcowego tłumika to jest założony jakiś ulter dedykowany ale on chyba jest cały.
Samochód ciagnie dobrze to chyba kat odpada bo by go zamulało.
Masakra :] czemu robisz sobie sam pod gorke i chcesz kombinowac z jakimis filmikami? Podjedz do pierwszego lepszego tlumikarza to ci za flaszke sprawdzi co jest nie tak i po problemie.
Witam,
dzisiaj podjechałem do kumpla na kanał i okazało się że jedna z blach osłaniających odcinek układu wydechowego między katem a środkowym ma zerwany jeden zaczep przez co wpada w wibracje przy obrotach miedzy 3500 a 4000.
Usterka usunięta :)
Wszystkim dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Tomek