PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulator

kazik1993
08-05-12, 15:33
Witam ! , jakiś czas temu Kupiłem Hondę Civic i wszystko było dobrze dopóki nie zostawiłem samochodu przed szkołą z włączonymi światłami , przychodzę na parking po szkole i zdziwienie czemu nie ma żadnych kontrolek , próbowałem go z kolegami zepchnąc z góry ale nic to nie dało , więc poszliśmy obok do mechanika , podładował z 15 minut akumulator i pojechałem do domu , przyjechałem wjechałem samochodem do garażu i na drugi dzień już samochód nie chciał palic : ( , pożyczyłem od kolegi prostownik włączyłem akumulator na godzine , odpaliłem pojeździłem trochę żeby się naładował i jeździłem tak przez tydzień a dziś wchodzę do garażu i dupa : ( , może mi ktoś powiedziec co mam zrobic ? czy coś może mi zżrec prąd czy trzeba wymienic akumulator?

karas
08-05-12, 17:18
jezeli nic ostatnio nie zmieniales w elektryce tzn zmiana radia, jakiegos podswietlenia i wczesniej bylo ok to prawdopodobnie winny jest aku. Podjedz do jakiegos elektryka niech Ci zmierzy prad ladowania jezeli jest za maly alternator moze byc uszkodzony ( nie laduje akumulatora) albo po prostu aku juz sie skonczyl. podjedz do jakiegos sklepu z aku ze swoim to Ci go pomierza za 10 pln (pomiar musi byc wykonywany z obciazeniem ) albo jak masz stary aku to zmierza aerometrem gestosc elektrolitu.

kazik1993
08-05-12, 19:58
a z ciekawością ile kosztuje nowy alternator ? lub naprawa alternatora?

MikeFoto
08-05-12, 20:32
a z ciekawością ile kosztuje nowy alternator ? lub naprawa alternatora?
Naprawa to ogólne pojęcie a co się zepsuło? Jak się spalił to niema sensu przewijać, jak szczotki lub regulator napięcia to można wymienić.

atr
08-05-12, 21:03
Z tego co napisałeś wynika, że masz po prostu niedoładowany akumulator. Jak zostawiłeś furę na światłach rozładował się do zera, potem krótkie ładowanie i pewnie same krótkie jazdy. Ładuj prostownikiem akumulator przez noc i jeśli akumulator jest sprawny powinno być ok.

Poll
08-05-12, 21:28
Nic dodać nic ująć. Godzinę? To jakbyś podpiał telefon na minute i probował tydzień, żeby śmigał.
Po drugie nie zapalaj auta na pych, bo rozwalasz katalizator, to nie polonez z gaźnikiem. W ogóle można biedy narobić przy dużym pechu ; )

kazik1993
09-05-12, 12:13
Dzisiaj jadę wymienic akumulator lecz mógłby mi ktoś powiedziec jak naładowac akumulator przez kable ? gdzie jest + czy - i czy + do - : D
jeszcze nigdy nie było potrzeby ładowania akumulatora przez kabel więc nie za bardzo ogarniam to
proszę o pomoc i dziękuje

Camellia Racing
09-05-12, 18:49
Czerwony plus, czarny minus.
Na akumulatorze powinieneś mieć oznaczenia w okolicy pinów. Plus do plusa a minus do minusa lol

MikeFoto
09-05-12, 21:35
dzie jest + czy - i czy + do - : D

Kolega Kazik chyba chce wykończyć albo prostownik albo chce żeby akumulator eksplodował :)

kazik1993
09-05-12, 22:21
naprawdę złe podłączenie akumulatorów może spowodowac wybuch ?! : D

MikeFoto
09-05-12, 22:42
naprawdę złe podłączenie akumulatorów może spowodowac wybuch

Z wybuchem to żart, raczej nic się strasznego stać nie powinno, poza wywaleniem bezpiecznika prostownika pewnie, pytanie o podłączenie było za dychę, stąd taka moja podpucha :p

Poll
10-05-12, 15:14
Ale sam aku może zrobić bum podczas ładowania za dużym napięciem. Kiedyś w firmie jeden nie przestawił ładowania z 24 na 12 V i miło nie było ; D

goku10sdl
12-05-12, 10:30
mi wybuchł.. naładowałem go na fulla i potem przy czyszczeniu klem zwarły mi się 2 piny kluczem no i wybuchł akumulator :) miałem duzo szcześcia i klucz nie uderzył mnie w głowe :)

kazik1993
15-05-12, 18:47
Witam ponownie ! , dziś rozebrałem akumulator i znalazłem przyczynę złego działania , nie było w nim wody ! mógłby mi ktoś powiedziec czym to uzupełnic?

piotreek23
15-05-12, 19:21
Generalnie możesz zalać wodą destylowaną,(ewentualnie elektrolitem do akumulatorów). Zalać (tylko nie do pełna ;) tylko nad płyty lekko żeby były zakryte) i naładować.Może zadziała może nie bo pewnie by trzeba go odsiarczyć. Ja tak miałem i gra nie warta świeczki lepiej kupić nowego szczególnie jak nie znasz się odsiarczaniu ;).
Edit tutaj co nie co o ratowaniu akusia http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic681902.html#3512762

vnv_nation
15-05-12, 20:25
Do akumulatora dolewa sie tylko wody destylowanej, nigdy elektrolitu.

piotreek23
15-05-12, 20:47
W celu uzupełnienia tak. Ale jeśli wyschło na amen i jest sucho w celach :) to samo dolanie wody może nie pomóc. Wtedy można kombinować z dolewkami elektrolitu jak i koniecznie z odsiarczaniem. Jednak gra nie wykonywalna przez laika (można łatwo załatwić akumulator i siebie!!) i nie warta świeczki bo nie ma gwarancji że taki ratowany akumulator nie spłata fikusia. Lepiej wydać 200~250zł na nowy i problem z głowy. Ewentualnie zostaje jakaś regeneracja w zakładzie gdzie się takimi rzeczami zajmują.
P.S Gdzieś czytałem że można deszczówkę wlać podobno dobrze robi jako elektrolit ;)

Camellia Racing
15-05-12, 21:09
Nówka do Civica jest do 300 PLN np Panasonic. Już rok stoi w domu a dalej trzyma napięcie ;)

nikog0
15-05-12, 21:29
W celu uzupełnienia tak. Ale jeśli wyschło na amen i jest sucho w celach :) to samo dolanie wody może nie pomóc. Wtedy można kombinować z dolewkami elektrolitu jak i koniecznie z odsiarczaniem. Jednak gra nie wykonywalna przez laika (można łatwo załatwić akumulator i siebie!!) i nie warta świeczki bo nie ma gwarancji że taki ratowany akumulator nie spłata fikusia. Lepiej wydać 200~250zł na nowy i problem z głowy. Ewentualnie zostaje jakaś regeneracja w zakładzie gdzie się takimi rzeczami zajmują.
P.S Gdzieś czytałem że można deszczówkę wlać podobno dobrze robi jako elektrolit ;)

w takiej sytuacji ja bym się nie bawił z takim "akumulatorem", raczej i tak nic dobrego z niego nie wyniknie. Wydasz kase a i tak zaraz będziesz musiał kupić nowy :)

deszczówka to woda destylowana, ale z jakąś domieszką kwasu azotowego, siarkowego (IV), z chmur skrapla się czysta chemicznie woda

MikeFoto
16-05-12, 08:42
P.S Gdzieś czytałem że można deszczówkę wlać podobno dobrze robi jako elektrolit

Jak byłem w liceum to pan major od Przysposobienia Obronnego (pozdrawiam przy okazji :) ), mówił nam żeby do akumulatora nigdy nie wlewać wody z kranu, że lepiej nasikać....
Poważnie :)

Elektrolit to jedno, woda destylowana/deszczowa to drugie :). Woda nie jest elektrolitem. Elektrolit to kwas siarkowy, a woda ma za zadanie go rozcieńczać.

Karolniki
16-05-12, 11:52
A tak a propo tego tematu to jak w aku juz wody nie ma to uzupełnienie do wodą demineralizowaną nic nie da . pozostaje kupić nowy :D Pozdro

kazik1993
03-06-12, 20:09
Witam , problem wciąż nie rozwiązany , jakieś 3 tygodnie temu podłączyłem aku na 24 pod prostownik i dolałem trochę wody destylowanej , pojeździłem 3 tygodnie bez niczego i już z pod szkoły musiałem odpalac na popych : ( przyjechałem do domu zgasiłem i już nie chciał odpalic na drugi dzień, 3dni samochód stał w garażu i o dziwo jak dziś sprzątałem w nim włożyłem kluczyk do stacyjki i odpalił, wie ktoś od czego to może zależec?

vnv_nation
03-06-12, 20:39
Kup nowy akumulator.

Fidox
04-06-12, 08:53
Podepnę się pod temat. W skrócie: miałem walnięte radio, które gdy było wyłączone pobierało ok 0,8A :(. Aku Bosch Silver S4 021 wytrzymał prawie rok :/ Teraz pojawiły się problemy z odpaleniem, ledwo ma siłę zakręcić ale dzielna Honda odpala (chociaż nie zawsze). Jest możliwość sprawdzenia w tym aku poziom elektrolitu? Da się jeszcze coś z nim zrobić czy czego go "złomowisko"? W jaki sposób próbować go naładować?

PIMPEK_EJ2
04-06-12, 09:28
Naładuj aku a później podjedź gdzieś do sklepu z akumulatorami żeby Ci go sprawdzili pod obciążeniem

Fidox
04-06-12, 11:44
Da się go jakoś rozebrać żeby dostać się do korków?

mariusz05
04-06-12, 15:31
W bezobsługowych aku czasami korki są pod naklejką

Dorikin1989
05-06-12, 12:41
A nie lepiej zamiast kombinować jak kuń pod góra kupić nowy aq?
Ja też miałem problemy to po prostu poszedłem do sklepu i zostawiłem 260zł za funkiel nówke Bosha i problemy znikneły.

kazik1993
05-06-12, 21:00
Witam ponownie ! , dziś kupiłem nowy akumulator i niestety problem jest ten sam , jak myślicie od czego może to zależec jak samochód "kręci" ale nie chcę odpalic?

Dorikin1989
05-06-12, 21:48
Brak iskry?

wrcsti
06-06-12, 08:01
Brak iskry?

we wszystkich na raz? nie sądzę... może aparat zapłonowy... ale wtedy chyba byłyby problemy także w czasie jazdy?

Dorikin1989
06-06-12, 08:58
we wszystkich na raz? nie sądzę... może aparat zapłonowy... ale wtedy chyba byłyby problemy także w czasie jazdy?

W EG4 miałem problem bo na żadnej nie miałem iskry.

wrcsti
06-06-12, 09:05
W EG4 miałem problem bo na żadnej nie miałem iskry.
i czego była to wina?przewody? aparat?

Dorikin1989
06-06-12, 09:26
Aparat.

Koledze proponuję (O ile ma możliwość) podmienić od kogoś właśnie aparat zapłonowy i sprawdzić czy to przypadkiem nie to ;)

kazik1993
06-06-12, 19:54
problem jest bardziej "głębszy" bo jak teraz pójdę do garażu to odpali ale już na drugi dzień może nie odpalic : (

Camellia Racing
06-06-12, 20:07
Nie spojrzałem czym jeździsz ale miałem podobnie. Głównie w wilgotne i deszczowe dni na drugi dzień już nie odpalał. Przyczyną był zwalony przekaźnik od klimy który przy wilgoci miał styk i zżerał prąd.

kazik1993
07-06-12, 21:48
Wie ktoś czy przy zakupie nowego akumulatora trzeba zabrac ze sobą stary ? i czy po zakupie nowego akumulatora odrazu mogę go włożyc i odjechac?

Son - Goku
07-06-12, 22:19
jeżeli chcesz wymiane, to dajesz stary i masz nowy.

Tak możesz założyć go i odjechać powinnenes
.

kowal162
10-06-12, 12:36
Kurde ludzie wpiąc sie w szereg miedzy aku a "+" samochodu i zobaczyc ile pobiera pradu bez włączania czegokolwiek . Wartośc ta powinnna byc nie wiecej niz 0.3 A w normie , jak jest wiecej szukac zwarc itp.

Marecki
31-08-12, 10:41
Podpinam się pod temat:
Wsiadłem dziś do Hani, przekręciłem kluczyk w pozycję"do jazdy":D, i usłyszałem tylko cykanie jakiegoś przekaźnika/ów.
Czy to będzie problem z aku, czy też szukać go gdzie indziej?
P.S. Rozrusznik kręcił, ale coraz wolniej:)

Marecki
31-08-12, 15:21
Dobra, juz wiem, battery is dead:D
Jutro będzie nowa;)

Camellia Racing
02-09-12, 14:02
Tylko co wykończyło akumulator? Jeśli było cykanie to masz któryś przekaźnik do wymiany bo będzie Tobie rozwalał każdy akumulator.

Marecki
02-09-12, 14:50
Tylko co wykończyło akumulator? .
Myślę, że po prostu padł już ze starości. Zobaczymy za jakiś czas, jeśli nowy aku padnie, będę się zastanawiał.
Tak swoją drogą: czy ktoś z Was się orientuje jakie akumulatory były wkładane do naszych hanek?
Ja miałem aku firmy Yuasa, może to jeszcze ori?

Camellia Racing
02-09-12, 16:56
Tak to akumulator stosowany jako OEM przy wypuszczaniu z taśmy produkcyjnej.
Wspomniałem zapytanie co wykończyło akumulator bo sam miałem cykanie. Odłącz plus i podłącz ponownie, jeśli przy tym słyszysz gdzieś cykanie to któryś przekaźnik jest na bank do eksmisji.

Marecki
02-09-12, 23:56
Cykania juz nie słychać, bateria nowa siedzi już w środku i póki co hula jak trza. Z drugiej strony cieszy mnie info, że Yuasa była stosowana jak OEM, bo to tylko potwierdza oryginalność mojej H:)

vnv_nation
03-09-12, 20:31
to tylko potwierdza oryginalność mojej H

Znaczy potwierdza ze to oryginalna honda a nie podroba z chin? :D

Marecki
03-09-12, 20:50
Znaczy potwierdza ze to oryginalna honda a nie podroba z chin? :D
Tak, to dokładnie to, co miałem na myśli:eek:

rychupeja
25-11-13, 14:18
Przepraszam że podbijam temat ale nie chce zakładać nowego. Otóż czy jest możliwe że samochód na postoju pobiera tylko 50-60 µA prądu (0,005A)? Wyładowuje mi się akumulator i postanowiłem go sprawdzić co dało właśnie taki wynik. Pozycja 20m. Czerwona igła w gniedździe 10A, czarna w com. Sprawdzam podłączając czerwoną igłę do odłączonej klemy czarną do + akumulatora (szereg).Czy to możliwe że pobór jest aż tak niski? Bo spodziewałem się czegoś zupełnie innego, może coś źle mierzę?
Aha, i czy to normalne że odłączony akumulator rano miał 12,58v a teraz po 5 godzinach ma już 12,50 ? Bo to by świadczyło o jego wadzie jednak...

skolopendra
25-11-13, 17:14
a jeden dział ci nie wystarcza na posta :confused:

Hmm dzisiaj rano było już 12,30V... Zastanawiam się czy to nie listwa ledowa, która świeci w schowku tylko, że jak jest zamknięty schowek to nie świeci bo schowek przyciska przycisk ale może od aku do tego przycisku idzie prąd, a jak schowek się zamknie to tylko od przycisku do taśmy ledowej nie idzie? Najlepiej to podłączę lampkę w schowku pod zapalniczkę. Jedyne co właśnie zrobiłem przed nowym aku to ta lampka w schowku.

rychupeja
25-11-13, 21:06
a po co śmiecić jak jest już x tematów na ten temat? :P Trzeba myśleć ekologicznie :)
Poprawka, mierzyłem źle - prawidłowy pomiar jaki wyszedł to 0,05A na niezamkniętym samochodzie i 0,06A na zamkniętym i uzbrojonym alarmie. Niby jeszcze w granicach normy, ale coś chyba jest ewidentnie nie tak, bo akumulator wymieniony był 2 lata temu. Zainstalowałem wtedy nowego zapa (45AH 360AEN) bo poprzedniemu właścicielowi też szwankował (niestety nie pamietam czy to był OEM), no i przez te 2 lat było ok aż do przyjścia chłodniejszych dni. Aku potrafi się ładować cały dzień, wsiadam w samochód i kręci z wielką biedą. Na chwile obecną wykręciłem go i zmiarzyłem napięcie - zobacze jakie będzie jutro, i to pewnie da odpowiedź co dalej, aczkolwiek chciałbym wiedzieć jaki u was jest pobór prądu na postoju - bo jeśli taki sam to ciekawi mnie czy też macie takie problemy.

jey
27-11-13, 09:13
kolego Marecki, ta Yuasa jaki ma prąd rozruchu i AH ?

robin-83
14-01-14, 08:55
większość chyba ma problem z poprawnym sprawdzeniem i naładowanie akumulatora odsyłam na elektrode: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic397277.html

Bodzio 5D
14-01-14, 18:37
Z ciekawości klikam w odsyłacz, a tam: "Strona zgłoszona jako dokonująca ataków!" :confused:

większość chyba ma problem z poprawnym sprawdzeniem i naładowanie akumulatora odsyłam na elektrode: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic397277.html

probestic
14-01-14, 18:42
Z ciekawości klikam w odsyłacz, a tam: "Strona zgłoszona jako dokonująca ataków!" :confused:

x2 !

robin-83
18-01-14, 12:34
Zawsze można wpisać to co Ci wyskakuje w google i może trafisz na odp.:http://witrynazgloszonajakodokonujacaatakow.pl/ ;)