Zobacz pełną wersję : Wysokie obroty na "luzie"
majlo_civic
21-07-07, 02:36
Witam,
Niecały miesiąc temu kupiłem Hondę Civic 1.3. Wczoraj zauważyłem, że po odpaleniu "na luzie" samochód ma za duże obroty. Nie wiem dokładnie ile jest, bo mam wersję bez obrotomierza, ale słychać wyraźnie, że jest za dużo. W "normalnym stanie" samochód jest bardzo cichutki, ledwo go słychać. Te obroty zawsze są po 1. odpaleniu. Np dzisiaj pierwszy raz odpaliłem i były te wysokie obroty, pojeździłem trochę po mieście, zgasiłem, zapaliłem i już było dobrze. Po jakimś czasie znów ten sam problem. Nie znam się na tym. Bardzo proszę o jakąś sugestię co to może być.
Dziękuję z góry.
Pytasz, co jest z tymi obrotami, hmm..... TAK MA BYĆ, odpowiem Ci, zebyś sie nie martwił. A dlaczego tak jest, to poszukać musisz sam.
majlo_civic
21-07-07, 10:31
Dzięki kwiatus19. Dobre podejście. :) Będę starał się jak najwięcej samemu dowiedzieć o mojej Hani (to dopiero mój pierwszy samochód). Jednak, może coś byś mi podpowiedział? Czy to ma jakiś związek z gaźnikiem może?
Na "dzień dobry" załącza się automatyczne ssanie. Trochę chodzi na wysokich obrotach (1200-1500), a po jakimś czasie spada do "normalnej" wartości (750-900)
Niczym się nie przejmuj. Tak ma być.
U mnie jest podobnie ale mi obroty caly czas stoja pomiedzy 1500-2000 i pomimo tego ze silnik sie nagrzeje to obroty nie chca zejsc do normalnych 900 dopiero jak zgasze silnik o idpale ponownie to obroty sa juz normalne, nie jestem expertem ale to chyba cos z ssaniem wiecie moze jak mi pomoc gdzie szukac usterki.
Witam,
Niecały miesiąc temu kupiłem Hondę Civic 1.3. Wczoraj zauważyłem, że po odpaleniu "na luzie" samochód ma za duże obroty.
Skoro autko masz od miesiaca to dlaczego dopiero niedawno zauwazyles, ze po odpaleniu auto ma wysokie obroty? Wczesniej nie mialo?
U mnie jest podobnie ale mi obroty caly czas stoja pomiedzy 1500-2000 i pomimo tego ze silnik sie nagrzeje to obroty nie chca zejsc do normalnych 900 dopiero jak zgasze silnik o idpale ponownie to obroty sa juz normalne, nie jestem expertem ale to chyba cos z ssaniem wiecie moze jak mi pomoc gdzie szukac usterki.
moze to byc silniczek krokowy a moze nie
u mnie tez mialem wysokie obroty pomiedzy 1500-2000 ale to bylo po remoncie i okazalo sie ze mechanik cos mi zle zlozyl i lapalo mi lewe powietrze
sprobuj zresetowac kompa
jak nie pomoze to trzeba szukac gdzie indziej przyczyny
ewentualnie samodiagnostyka moze cos powie
Krokowy i przepustnice czyscilem restet tez robilem ladnie pieknie nauczylem kompa i nic nie pomoglo nie wywala mi zadngo bledu.
to moze lapie Ci gdzies powietrze lewe tak jak i mi kiedys...
witam wszystkich na ,jestem nową forumowiczką.niedawno dostałam honde civic 1.3 mam identyczna sytuacje,jak opisana wyżej.przy pierwszym odpaleniu obroty siegaja 5000,jest taki ryk silnika ,ze budze wszystkich z samego rana.autko oddalam dzis do naprawy i czekam na werdykt :/ jak czegos sie dowiem to napisze,dla zainteresowanych :)
calkiem mozlwe ze lapie gdzies lewe powietrze tylko gdzie? jak sam do tego nie dojde bede musial jechac do fachowca:/
ja jutro będe wszystko juz wiedziala, to dam znac :)
No to w takim razie czekam na jakies informacje od ciebie ;)
To ja się przy okazji podczepie pod temat. U mnie jest tak że jak rano załaczy się ssanie to po zbyt gwałtownym dodaniu gazu auto sie jak by dławi - szarpie itp. tak jak by dostał za dużo benzyny to też jest normalny objaw? Dodam że bez ssania nic sie takiego nie dzieje.
To ja się przy okazji podczepie pod temat. U mnie jest tak że jak rano załaczy się ssanie to po zbyt gwałtownym dodaniu gazu auto sie jak by dławi - szarpie itp. tak jak by dostał za dużo benzyny to też jest normalny objaw? Dodam że bez ssania nic sie takiego nie dzieje.
Oczywiscie i lepiej dla silnika jezeli nie bedziesz tego robil do momentu rozgrzania.
autko juz działa bez zarzutów.zresetowali ustawienia i juz jest ok :) teraz jest o niebo lepiej...
majlo_civic
26-08-07, 12:54
kot16200, jest lepiej. Ale czy przy pierwszym uruchomieniu silnika nadal są wysokie obroty, które spadają po krótkim czasie czy w ogóle nie ma tych wysokich obrotów?