PDA

Zobacz pełną wersję : hania luźny wydech ? i wiele więcej..

kazu
04-05-12, 16:10
Witam wczoraj kupiłem eg5 z silnikiem d16z6, kolektor 4-2-1, zimne powietrze ze zderzaka, układ dolotowy od vti. tak to wyglada pod maską http://photos01.otomoto.pl/photos/original/C24/08/34/C24083432_8.jpg
i mam taki problem, że gdy staram się ruszyć strasznie słychać dzwięk tak jak by obijającego się tłumika (jak w jakims rozwaluchu...) potem ten dzwięk znika.
Nastepna sprawa to na biegu jałowym falują oborty od 1k do 1-2k, a z tłumika co jakiś czas słychać ciche pierdy..
Oraz od 2tyś obrotów słychać gwizdanie nie wiem czy to od układu dolotowego czy silnika. Autko posiada 4 drążki stabilizacyjne jest bardzo sztywne czy to może być przyczyną trzeszczących plastików ?

Aha i jeszcze ;p ktoś może wytłumaczyć mi co dokładnie daje zimne powietrze ze zderzaka oraz kolektor 4-2-1 ? Możliwe, że przez to auto jest bardzo głośne ?

Marcin1792
04-05-12, 16:33
na biegu jałowym falują oborty od 1k do 1-2k

Wyczyść krokowy

co dokładnie daje zimne powietrze ze zderzaka oraz kolektor 4-2-1

Moc :) chociaż 4-2-1 to seria w d16z6

kazu
04-05-12, 19:23
wydaje mi się, że dźwięk obijającej blachy wydobywa się za katalizatora możliwe to jest?

kazik2_h9w3
04-05-12, 19:49
Możliwe że gdzieś wali Ci izolacja termiczna pod autem i to może być przyczyną brzęczenia
Falowanie można wyeliminować tak jak napisał Kolega wyżej a jeśli to nie da rezultatu należy szukać dalej np lewego powietrza czy brudnej przepustnicy

Michał102
04-05-12, 19:50
wydaje mi się, że dźwięk obijającej blachy wydobywa się za katalizatora możliwe to jest?

Możliwe. Ja jak miałem katalizator, to czasem dzwoniła mi obudowa. Głównie było to słyszalne na wolnych obrotach i przy ruszaniu z miejsca.