PDA

Zobacz pełną wersję : matowy lakier

kuba350z
03-05-12, 12:33
Witam. Kupiłem CRX del sol. Auto ma czarny matowy lakier i zastanawiam się jak go pielęgnować... Ma ktoś taki lakier? Czym to myć? Da się usunąć rysy? Są jakieś specjalne woski? :confused:

Wolfy
11-05-12, 21:45
Mat ma to do siebie że łapie szybko brud i mocno go trzyma....ja bym na Twoim miejscu mył na myjniach bezdotykowych....bo szmatami będziesz rysał albo żeby mieć super efekt to umyć na myjni ciśnieniowej a później szmatą przemyć(wtedy zetrzesz drobny pyłek którego nie chciało ruszyć ciśnienie) i od razu nałożyć jakiś wosk....efekt super..

a wosk jakiś dobry i do nakładanie ręcznego bo te tzw. na zimno moim zdaniem nie zdają egzaminu...kup sobie takie puszki z woskiem do nakładania-mają specjalne gąbki ale używaj ich tylko do nanoszenia wosku a do samej polerki zwykłej waty....

Dario022
11-05-12, 22:17
ja mam lotke w czarnym macie i normalnie myje ja karsherem (czy jak to sie tam pisze), a potem przecieram microfibra i jest gitara :)

rychulja
13-05-12, 12:18
matowy lakier polerować ?? już wam się pod czapą wali od słońca

kuba350z
15-05-12, 13:10
jak na razie najlepszy efekt uzyskałem myjąc na myjni bezdotykowej, a potem wystawiłem na słońce żeby jak najszybciej wyschło, miejscami użyłem ściągaczki do wody bo tam gdzie nie dochodziło słońce zostawały zacieki... w skrócie tak jak pisał Dario umyć i szybko wysuszyć. wychodzi nieźle ale to ciągle nie jest to czego bym oczekiwał, dlatego rozejrzę się za jakimś woskiem. martwią mnie jeszcze rysy, normalnie polerka rozwiązuje sprawe, a tu??

PlushaQ
15-05-12, 15:48
Są woski do matowych powierzchni, wystarczy poszukać ;]
Jak zaczniesz polerować rysę na matowym lakierze, to raczej się zrobi połysk... nie wydaje Ci się? ;]

tomek5129
15-05-12, 16:00
Zrobi się połysk jak zaczniesz polerować mat. Poprzedni właściciel mojego samochodu był tak inteligentny że robił polerkę auta i spolerował matową maskę do połowy.

Kriss91
15-05-12, 16:11
Na moją logikę zamiast polerować powinno się matowić na mokro jakimś drobnym papierem np. 2000.

Kubuniek
15-05-12, 18:48
A czy po kilkunastu tego typu zabiegach nie uzyska efektu przebicia się do podkładu? Wydaje mi się, że tak.

Kriss91
15-05-12, 18:49
A czy po kilkunastu spolerowaniach nie może dojść do takiego samego efektu? Wiadomo, że nie robi się tego co tydzień.

LukasN
15-05-12, 19:04
No gradacja 2000 a zwykła polerka pastą to jest olbrzymia różnica, polerka służy do pozbywania się leciutkich rys, a 2000 do szlifowanie jak np jest morka na lakierze...

Kriss91
15-05-12, 19:56
Dałem tylko przykład. 2000 na morko również nie jest bardzo inwazyjny. Można ewentualnie wziąć 2500. Polerka w nieprawionych rękach także może narobić wiele szkód. Przejrzałem teraz sieć, i możecie pomyśleć o pastach matujących. Pytajcie jednak lepiej na forach dotyczących detailingu i lakiernictwa.

embargo
15-05-12, 20:31
Hola hola Panowie !
Jako pielęgnację matowego lakieru sugerujecie okresowe matowanie go papierem ściernym ??? no bez jaj.
Mat uzyskany przez lakierowanie a taki dzięki papierowi się różni znacząco; są preparaty do matowych lakierów, poza tym zalecał bym płukanie na "bezdotyku" ostatnim programem - wodą demineralizowaną która nie powinna pozostawiać zacieków + wycieranie miękkim ręcznikiem z mikrofibry, żadne ściągaczki i papier ścierny !

Kriss91
15-05-12, 20:37
Embargo zdaje się, że chodziło o sposób na pozbycie się rys z matowego lakieru :) Podaj może nazwy tych preparatów kolegom, bo zdaje się że lepiej orientujesz się w detailingu.

kuba350z
16-05-12, 09:38
po kilku próbach myślę że mycie dokładnie takie jak pisał embargo będzie chyba najlepsze, no i jeśli ktoś może polecić jakieś konkretne woski to będę wdzięczny ;)

Provokator
18-05-12, 16:17
no co innego jakbys mial baze z lakierem bezbarwnym matowym do tego ... bo podejrzewam ze co niektorzy maja poprostu sam mat psikniety i tyle , a znam tkaie przypadki