Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przegub okręcony ?!

spec-88
18-07-07, 22:32
Witam mam pytanko co do zawieszenia z przodu :) a własciwie :( otóż do rzeczy: od jakiegoś czasu dość sporo temu zaczeło mi coś pukać w lewym kole od momentu gdy tak gwałtownie ruszyłem do tyły z maxymalnie skręconymi kołami. odrazu oglądałem czy przegub sie nie rozleciał . ale guma była cała . myśle sobie pewnie jakaś guma już poleciała ze starosci na jakimś łączniku . a dzisiaj patrze na ten przegub a tu guma rozwalona przecięta na pół. i teraz pytanie przegub nadaje sie do wymiany ? nie zmienię gumy bez odkręcania półoski ? czy szukać tego pukania dalej gdzieś przy zawieszeniu ?

javor
19-07-07, 02:49
hmmm piszesz jakby to guma była przegubem :P to tylko jego osłona, i jeżeli jest rozerwana to i przegub jest do wymiany bo wyleciał z niego smar a wleciał zapewne piach i inny syf niszcząc przegub.
musisz kupić komplet (około 150zł) i wymienić.

Motyl
19-07-07, 08:43
jeżeli jest rozerwana to i przegub jest do wymiany
nie zawsze, zależy jak długo z tym jeździł, trzeba zdjąć i zobaczyć, może jeszcze obejdzie

javor
19-07-07, 09:12
skoro napisał że już mu "puka" to raczej już za długo z tym jeździł :) chociaż jeszcze zależy jakie to pukanie bo może to nie przegub

waldano
19-07-07, 10:34
Jak puka to do wymiany , jakies dwa tygodnie temu tez to przerabiałem , przegub zewnetrzny kosztował mnie 180 zł a wymiana 80 zł.

mcezi79
19-07-07, 15:16
Witam, też przed 3 tygodniami dojrzałem smar na kole, znalazł się tam z przegubu, wymieniłem tylko gumy, Przegub miał niewiele syfu w środku i nic nie wskazywało na to że jest już po nim,no i po kilku dniach zamówiłem przeguby he he, dwa razy ta sama robota. Także lepiej od razu zmieniać przeguby i kontrolować te cholerne kondony!
Przeguby polecam z Allegro od użytkownika "szynawroc", japońskie HDK i niedrogo!!! ;)

Motyl
20-07-07, 02:00
skoro napisał że już mu "puka" to raczej już za długo z tym jeździł
jak smaru ni ma to pewno puka, czasami da rade przegub jeszcze uratować

sadam
20-07-07, 07:24
jak smaru ni ma to pewno puka, czasami da rade przegub jeszcze uratować
trzeba wtedy przeplukac przegub, sprawdzic rescznie czy nie puika i dopiero ewentualnie kupowac.
ja kupilem uzywke za 70zl+ oryginalne japonskie gumy za40zl komplet i 10 zl za smar do nich.(nippon cars)

Motyl
20-07-07, 08:22
trzeba wtedy przeplukac przegub, sprawdzic rescznie czy nie puika i dopiero ewentualnie kupowac.
racja :hinczyk: :hinczyk: :hinczyk:

slawekalfik
16-11-07, 15:11
Witam chcialbym wymienic gotowe przednie polosie z przegubami i nie wiem jak pomozcie jak to zrobic ??
mam CIVIC 91r 1.4 16V chyba 90KM

redzikm
18-11-07, 20:36
slawekalfik jaki Ty uparty jesteś.
Przestaną Cie lubic użytkownicy jak tak bedziesz sie rozpisywał wszedzie z jednym problemem.

Tu są podręczniki użytkownika: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6565&start=0
Sciagnij sobie i w spisie treści jest temat "Wymontowanie i zamontowanie półosi napędowych"

A jezeli mimo wszystko bedziesz pytal jak to zrobic to lepiej odstaw samochod do mechanika.
Pozdro

Karoles
20-11-07, 19:07
a ja sie podebne jakie to pukanie tego przegubu ? bo mi wlasnie cos puka i pukanie sie nasila jest to dosc gluche pukanie czasem moecniejsze a czasem nie i nie zalezy w sumie od predkosci, najczesciej wystepuje podczas skrecania w prawo z dosc duza predkoscia czy to moze byc przegub ? i czy moze pukac wjezdzajac z wieksza predkoscia pod jakis malitenki 2 cm kraweznik ?