Zobacz pełną wersję : przegub okręcony ?!
Witam mam pytanko co do zawieszenia z przodu :) a własciwie :( otóż do rzeczy: od jakiegoś czasu dość sporo temu zaczeło mi coś pukać w lewym kole od momentu gdy tak gwałtownie ruszyłem do tyły z maxymalnie skręconymi kołami. odrazu oglądałem czy przegub sie nie rozleciał . ale guma była cała . myśle sobie pewnie jakaś guma już poleciała ze starosci na jakimś łączniku . a dzisiaj patrze na ten przegub a tu guma rozwalona przecięta na pół. i teraz pytanie przegub nadaje sie do wymiany ? nie zmienię gumy bez odkręcania półoski ? czy szukać tego pukania dalej gdzieś przy zawieszeniu ?
hmmm piszesz jakby to guma była przegubem :P to tylko jego osłona, i jeżeli jest rozerwana to i przegub jest do wymiany bo wyleciał z niego smar a wleciał zapewne piach i inny syf niszcząc przegub.
musisz kupić komplet (około 150zł) i wymienić.
jeżeli jest rozerwana to i przegub jest do wymiany
nie zawsze, zależy jak długo z tym jeździł, trzeba zdjąć i zobaczyć, może jeszcze obejdzie
skoro napisał że już mu "puka" to raczej już za długo z tym jeździł :) chociaż jeszcze zależy jakie to pukanie bo może to nie przegub
Jak puka to do wymiany , jakies dwa tygodnie temu tez to przerabiałem , przegub zewnetrzny kosztował mnie 180 zł a wymiana 80 zł.
Witam, też przed 3 tygodniami dojrzałem smar na kole, znalazł się tam z przegubu, wymieniłem tylko gumy, Przegub miał niewiele syfu w środku i nic nie wskazywało na to że jest już po nim,no i po kilku dniach zamówiłem przeguby he he, dwa razy ta sama robota. Także lepiej od razu zmieniać przeguby i kontrolować te cholerne kondony!
Przeguby polecam z Allegro od użytkownika "szynawroc", japońskie HDK i niedrogo!!! ;)
skoro napisał że już mu "puka" to raczej już za długo z tym jeździł
jak smaru ni ma to pewno puka, czasami da rade przegub jeszcze uratować
jak smaru ni ma to pewno puka, czasami da rade przegub jeszcze uratować
trzeba wtedy przeplukac przegub, sprawdzic rescznie czy nie puika i dopiero ewentualnie kupowac.
ja kupilem uzywke za 70zl+ oryginalne japonskie gumy za40zl komplet i 10 zl za smar do nich.(nippon cars)
trzeba wtedy przeplukac przegub, sprawdzic rescznie czy nie puika i dopiero ewentualnie kupowac.
racja :hinczyk: :hinczyk: :hinczyk:
slawekalfik
16-11-07, 15:11
Witam chcialbym wymienic gotowe przednie polosie z przegubami i nie wiem jak pomozcie jak to zrobic ??
mam CIVIC 91r 1.4 16V chyba 90KM
slawekalfik jaki Ty uparty jesteś.
Przestaną Cie lubic użytkownicy jak tak bedziesz sie rozpisywał wszedzie z jednym problemem.
Tu są podręczniki użytkownika: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6565&start=0
Sciagnij sobie i w spisie treści jest temat "Wymontowanie i zamontowanie półosi napędowych"
A jezeli mimo wszystko bedziesz pytal jak to zrobic to lepiej odstaw samochod do mechanika.
Pozdro
a ja sie podebne jakie to pukanie tego przegubu ? bo mi wlasnie cos puka i pukanie sie nasila jest to dosc gluche pukanie czasem moecniejsze a czasem nie i nie zalezy w sumie od predkosci, najczesciej wystepuje podczas skrecania w prawo z dosc duza predkoscia czy to moze byc przegub ? i czy moze pukac wjezdzajac z wieksza predkoscia pod jakis malitenki 2 cm kraweznik ?