PDA

Zobacz pełną wersję : Wycieraczki schodzą za nisko

mobo
18-07-07, 15:55
Wycieraczki schodzą mi w dół tak nisko że walą o ten plastik pod szybą coś się stało z tym mechanizmem? Ile może mnie kosztować naprawa?

javor
18-07-07, 16:02
a do góry chodzą ok czy też za nisko? odkręć ramiona, wyjmij i przekręć o 1 czy 2 ząbki na ich ośce :)

mobo
18-07-07, 16:06
Haha tak byłem właśnie ciekaw czy są na ząbkach :-)hehehe

[ Dodano: Sro 18 Lip, 2007 ]
Wiec co jeszcze raz obadałem wycieraczki i to nie kwestia przestawienia na ząbkach. One czasami zatrzymują się w dobrej pozycji czyli punkt ich nawrotu a czasami walą za nisko w dół. Są spore luzy w ich mechniźmie. Co to może być???

nitro20
18-07-07, 16:20
Nie wiem jak z przodu, ale z tyłu to one są na takich zawieszeniach jakby moze coś tam się powaliło ??

Sprocket
04-11-07, 16:29
To się podepnę - bo u mnie jest podobnie, tylko "w drugą stronę". Wycieraczki czasem przesuwają się w prawidłowym zakresie, a czasem lewa uderza w słupek w górnym lewym rogu szyby. Cofając się zdarza im się zatrzymac za wysoko.

Mam wrażenie, ale tylko wrażenie, że ma na to wpływ prędkośc jazdy (a właściwie siła powietrza działająca na wycieraczki).

pompek
04-11-07, 17:08
a u mnie prawa wycieraczka nie schodzi do do końca i już parokrotnie próbowałem odkręcić ramie wycieraczki... ma może ktoś jakiś patent, żeby zdjąć ramie z ząbków? (WD40 już próbowałem)...

barthez
07-11-07, 13:34
a u mnie prawa wycieraczka nie schodzi do do końca i już parokrotnie próbowałem odkręcić ramie wycieraczki... ma może ktoś jakiś patent, żeby zdjąć ramie z ząbków? (WD40 już próbowałem)...

1. Zainwestuj (lub pożycz) ściągacz.
2. Spróbuj lekko odchylić całą wycieraczkę (powiedzmy 1/3) i pociągnij - powinna zejść o ile nie jest zapieczona :)

No i pod żadnym przypadkiem nie próbuj podwadzać jej np śrubokrętem od strony podszybia .... u mnie to skończyło sie wymianą porzedniej szyby :(

A co do takich luzów to niestety w mechanizmie wycieraczek w naszych Haniach są takie plastikowe nasadki (jabłka) i one niestety z czasem się wyrabiają (u mnie nawet pękła).
Jest na to proste rozwiązanie - wystarczy je przekręcić o 90 stropni i powinno być już lepiej :)