Zobacz pełną wersję : pokładka pod filtr oleju - montaż
robert1111
29-04-12, 11:23
Czesc wczoraj montowałem podkładke pod filtr firmy Auto Gauge zamontowałem czujnik cisnienia oleju i tempeatury oleju wszystko pokazuje elegancko ale niestety poci sie przy czujnikach i zaslepkach .Co lepiej dac silikon czy podkładki meidziane?? ... i czy przy zakładaniu tego na silnik posmarowac silikonem bo ta uszczelka co jest w zestawie to raczej nie nalezy chyba do najlepszych :p
Uszczelka ktora idzie miedzy blok a podkladke jest ok, nic z niej nie cieknie.
A pod czujniki i zaslepki dajesz miedziane uszczelki i ich gwinty jedziesz tasma teflonowa, nie ma prawa nic cieknac :)
Pisze to na podstawie wlasnych doswiadczen :)
robert1111
29-04-12, 12:08
Ok dzieki za podpowiedz jutro sie zaopatrze w podkładki i taśme i bede montował ... a mam jeszcze pytanie też masz podkładke firmy AUto Gauge??
loktajtem przesmaruj gwint to ci uszczelni i zrobi uszczelke
robert1111
29-04-12, 18:55
Dzięki panowie za podpowiedzi jutro sie zabietam za to i dam znać :) Pozdr
robert1111
30-04-12, 21:54
Zmontowałem dzis to wszystko i jeszcze kropla oleju pojawiłą sie na spodzie filtra ale mylśe ze jak zdemowałem filtr to troche sie polało i reszta musi wykapać a tak przy odpalonym jak jest cisnienie to juz nic nie wywala przez czujniki i przez zaslepki( taśma teflonowa i podkładki miedziane) :) zobacze jeszcze jutro :) pozdr
robert1111
01-05-12, 19:47
Spychu czy jak montowałeś tą podkładke to dawałeś nowy filtr oleju czy na starym bo ja zrobiłem na starym i chyba mi sie coś jeszcze przy filtrze poci jutro wejde do kanału i zobacze dokładnie.
robert1111, a jak zakladales ten stary filtr (!?) to zmieniles podkladke pod nim? Jesli nie, to sie nie dziw, ze sie poci...
robert1111
04-05-12, 10:56
Spoko spoko dzieki za pporady :)
bez podkładek na samej taśmie teflonowej też jest sucho :-) (sprawdzone na 2 autach)
No tak, ale skoro do ori filtra daja podkladke miedziana, ktora dziala, to po co sie bawic w teflon (ktory zreszta swietnie sie sprawdza przy wkrecaniu czujnikow w kanapke)
robert1111, a jak zakladales ten stary filtr (!?) to zmieniles podkladke pod nim? Jesli nie, to sie nie dziw, ze sie poci...
Od kiedy pod filtrem jest podkladka?
Przeciez ta, ktora jest dolaczana do OEM filtra idzie pod korek spustowy oleju.
Tyyyyyyyy, ale jeblem. Przepraszam. Nie wiem co mi sie ubzduralo, ze tak napisalem. Filtr oleju ma uszczelke, ktora smarujesz olejem..
No wlasnie tak mi sie wydawalo, ze nagle dosc plynnie przeslismy od uszczelki filtra do podkladki miedzianej korka;)
(ktory zreszta swietnie sie sprawdza przy wkrecaniu czujnikow w kanapke)
to właśnie miałem na myśli ;) Trzeba tylko dokręcać je z wyczuciem bo podkładka jest z tworzywa, i można sobie narobić kłopotu jak się za bardzo napalimy heh na nowe zegary :D
moja podkładka pod filtr miała 2 uszczelki i tu nie widziałem problemu a słyszałem ze z czujnikiem mogą być wiec dałem taką białą taśmę co sie używa do hydrauliki i nic nie cieknie - założyłem to jekieś 3 miechy temu i nie raz podgrzałem olej do 100-110 stopni.