Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zapieczony tloczek zacisku-trzeba wymienic caly zacisk?

jatzek
17-07-07, 17:47
Szukalem troche na forum...ale nie znalazlem niczego co by potwierdzilo to co dzisiaj probowal wmowic mi sprzedawce w sklepie z czesciami do japonczykow.

Mianowicie - grzeje(hamuje) mi sie prawe przednie kolo, zacisk nie odbija....ale...

probowalem w sklepie kupic zestaw reperaturek do tloczka, a mily pan poinformowal mnie,ze nie ma takowych zestawow w zamienniku do anglika :/
ze zestaw jest jedynie do kupienia w aso za 200pln :/ i ze pewnie tloczek jest przerdzewialy itp i ze oplaca sie jedynie kupic nowy zacisk - 300pln.

Prawda toto? szukalem na forum i nie znalazlem nic takiego :| wrecz przeciwnie, ludzie uzywaja reperaturek. Dodam,ze to dobry sklep (chorzow, ul. krzywa)...a tu taki klops.
Chce kupic ten zestaw naprwczy zanim to bede rozkrecal...zeby miec od razu czesci.

pozdr.

Konrad84
17-07-07, 19:48
ja bym próbował wszystko rozebrać, wyczyścić, przesmarować i złożyc.
W dziale 5d masz przyklejony przez Gruszkę temat "Manuale i instrukcje serwisowe do Hondy Civic 5D (1995-2000)"
Jest tam link do książki sam naprawiam hondę civic. W tej książce znajdiesz rozdział o zaciskach. Coprawda nie ma tam nic o czyszczeniu tłoczka, ale jest fajnie opisane co można zrobić z zaciskiem. A jak "wypompujesz" tłoczek to będziesz widział czy coś da się z nim zrobić.

Bassmaster
17-07-07, 23:08
Ja mam podobnie, tyle że lewe przednie koło mi słabiej hamuje (daje się to zauważyć dopiero podczas hamowania z prędkości większej niż 80km/h - auto zjeżdża na prawo, a podczas jazdy prosto popiskuje lewy zacisk).
Jakieś 2 miesiące temu czyściłem wszystkie prowadnice zacisków i wszystko co z zaciskami związane (łącznie z wymianą płynu) ale objawy opisane wyżej nie zniknęły.
Stawiam zatem na lewy tłoczek, jutro jadę do Inter Cars-u, JC i innych dziwnych sklepów.
Dam znać czego się dowiedziałem w tej sprawie.

Ostatecznie zaciski można kupić na Allegro już za 150 zł/szt, ale to ostateczność.

Kiedyś mechanik powiedział, że tłoczki kupuje się podając tylko średnicę i rodzaj zacisku (w moim przypadku: 54mm, Lucas), ile w tym prawdy przekonam się jutro :d

virusek
18-07-07, 09:53
Coś z tymi reparaturkami to Cię oszukali. Ja kupiłem reparaturki do anglika za 25 zł na koło Bez żadnego problemu w Japan Auto. Wprawdzie są z Krak ale można się z Nimi dogadać i może wyślą http://www.japanauto.pl/

jatzek
18-07-07, 12:16
hmm...no to ladnie mnie chcieli zrobic z tymi reperaturkami :|
W kraku mam znajomego wiec sobie poradze jakby co ;)

ale...dzisiaj rozkrecilem zacisk...i co dziwne tloczek dalo sie swobodnie wcisnac do srodka :| Tej gumy dookola tloczka nie wyciaglaem, ale wyglada tez dobrze...tulejki nasmarowalem i zobacze jak bedzie.
Klocki kupuje jutro, te sa juz na wykonczeniu.

Bassmaster
22-07-07, 22:36
Dla zainteresowanych tłoczki do zacisków można dostać w Inter Cars-ie, tylko że trzeba znać jednak głębokość (w sensie długość) tłoczka.

Ja sprawdziłem ich stan rozbierając zacisk i wsadzając gruby klocek pomiędzy tłoczek a "łapę", tak żeby nie wypadł i pompowałem hamulec aż tłoczek wsunął się na taką odległość, że można było sprawdzić jego stan. Jak się okazało obydwa świeciły się jak psu jajca i żaden nie był zapieczony ani skorodowany.

Jeszcze raz wszystko przeczyściłem, NIE nasmarowałem i skręciłem. Pojechałem w trasę (160km) i na razie wszystko jest OK.