PDA

Zobacz pełną wersję : BLOS w D13B2 - problem z regulacją

yautja
28-04-12, 20:24
Cześć.
Założyłem do swojego D13B2 dolot od D15B2 oraz BLOSa. Miało być pięknie ale mam problem z regulacją. Pomimo rozkręcenia parownika śrubą czułości prawie na max i rozkręceniu "czułości" BLOSa na prawie max na niskich obrotach (małe wychylenie przepustnicy i małe podciśnienie) jest bardzo ubogo. Dopiero po wdepnięciu "do dechy" mieszanka się wzbogaca. Na jałowych jest bardzo bogato. Przy lekkim wciśnięciu gazu przesłona BLOSa ani drgnie i pewnie stąd problem. Zbyt małe podciśnienie (inne już chyba nie będzie...)? Co można z tym zrobić? Przepolerowałem slit BLOSa papierem 2000 na mokro ale nie ma różnicy. Praktycznie nie da się jeździć na LPG, bo cały czas jest strasznie ubogo i aż żal silnika.
Najlepiej, gdyby odezwał się ktoś z D13B2 i BLOSem.

Pozdrawiam.

jasiek09
29-04-12, 12:33
A próbowałeś podeprzeć przesłonę ? Oczywiście między blosem a przepustnicą nie może być nieszczelności

yautja
29-04-12, 20:08
Przepustnica BLOSa jest maksymalnie podparta. PO skręceniu podparcia nie ma wolnych obrotów (za małe podciśnienie). Wszystko jest szczelne. Po zasłonięciu dolotu od razu gaśnie.

jasiek09
29-04-12, 23:31
Przepustnica BLOSa jest maksymalnie podparta. PO skręceniu podparcia nie ma wolnych obrotów (za małe podciśnienie). Wszystko jest szczelne. Po zasłonięciu dolotu od razu gaśnie. Opuść przesłonę do końca a odkręć śrubkę od wolnych obrotów

yautja
30-04-12, 12:14
Nic to nie daje. Prawdopodobnie albo jest za małe podciśnienie, żeby ruszyć przesłonę albo przesłona ma za duże opory ruchu po slicie. Czymś można to jeszcze przesmarować lub wygładzić?

jasiek09
30-04-12, 13:51
Jak palcem możesz ją delikatnie podnosić to jest ok, na wolnych obrotach ona naprawdę minimalnie się podnosi i to wystarczy. Wspomagasz się odczytami z lambdy co się dzieje ?

yautja
30-04-12, 15:50
Ale jeśli podnosiłaby się minimalnie, to powinno to być chyba widoczne? Wszystko zależy, co oznacza delikatnie ;) To, że ja ją mogę podnieść palcem nie oznacza, że uniesie się przy podciśnieniu. Wspomagam się odczytami z lambdy (a właściwie na nich bazuję). Na niższych obrotach jest bardzo ubogo. Spróbuję w weekend jeszcze przeszlifować slita. Na razie mam założony stary oryginalny dolot i mikser i jest prawidłowo.

jasiek09
30-04-12, 21:26
Może masz slita odwrotnie włożonego bo nie ma rady musi działać :)

yautja
01-05-12, 21:11
Z tego co widziałem, to slita nie da się włożyć odwrotnie, bo jest wyżłobienie na zaczepkę "M" w obudowie. Na razie jeżdżę z powrotem na mikserze i niestety czuć różnicę na korzyść BLOSa...

jasiek09
01-05-12, 21:44
bo jest wyżłobienie na zaczepkę "M" w obudowie. ale slita można obrócić i nadal zapięcie będzie pasować w "M" w obudowie, Stożek w slicie powinien być od strony przepustnicy

yautja
02-05-12, 10:59
Slit jest włożony prawidłowo. Przeczyściłem go "na lustro" zobaczymy. Tak to teraz wygląda:

Membrana (http://picasaweb.google.com/lh/photo/IdJiNqrntXsjErJCMLWLCVe6gkGB2InXPV5D4joWDaI?feat=d irectlink)
Obudowa (http://picasaweb.google.com/lh/photo/75t31Q0LZrf3Au5D70FYa1e6gkGB2InXPV5D4joWDaI?feat=d irectlink)
Slit (http://picasaweb.google.com/lh/photo/6w1TEpM8LqISSsB10t0HIFe6gkGB2InXPV5D4joWDaI?feat=d irectlink)
Cały dolot (http://picasaweb.google.com/lh/photo/O1NWa4EIg4z1s_gY__NLnle6gkGB2InXPV5D4joWDaI?feat=d irectlink)

Dodam jeszcze, że mimo wyszlifowania slita przepustnica po podniesieniu palcem nie opada na sam dół, tylko opada tak do ok. 0,5 cm a potem jakby ją coś trzymało i dopiero po chwili robi "pac" i w pełni opada. Może to być wina mało elastycznej membrany?

jasiek09
02-05-12, 19:33
Dodam jeszcze, że mimo wyszlifowania slita przepustnica po podniesieniu palcem nie opada na sam dół, tylko opada tak do ok. 0,5 cm a potem jakby ją coś trzymało i dopiero po chwili robi "pac" i w pełni opada. Może to być wina mało elastycznej membrany? A jest sprężyna ?

yautja
03-05-12, 11:43
Jest sprężyna i jest prawidłowo założona.

EJ2 Karol
06-05-12, 19:59
Z tego, co czytałem przed montażem u siebie to BLOS powinien pracować w pozycji pionowej. Podobno nie powinien być przechylony...

yautja
07-05-12, 12:47
Taki przechył jak jest u mnie nie powinien mieć znaczenia.

yautja
19-05-12, 20:16
Wyczyściłem tulejkę w przepustnicy, po której porusza się slit i teraz BLOS działa jak powinien.