PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1,4i 90KM Hatchback 5D - Wasze opinie

geminatores
17-07-07, 14:24
Noszę się z zamiarem kupna tego modelu. Jest obecnie dość tani i mi osobiście bardziej się podoba niż wersja 3 drzwiowa. Słucham waszych opinii użytkowników. Czy warto kupować ten samochód? Jakie są plusy i minusy? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

jakub476
17-07-07, 14:39
Ja bym tego nie kupował zjednego powodu. Jak będzisz jechał to będą mówić "patrz to Rover 400"

biniu
17-07-07, 14:57
A moze facet ma rodzine i 3 dzwiowy jest dla niego za mały.Ja mam i nie narzekam chodz 90 kucykow troszke malo ale na jazde po miescie mnie wystarcza.

civ16
17-07-07, 16:09
tak 5d to jest to
PLUSY
nie ma problemu z transportem 2 osób + długi ładunek np:
rower górski z błotnikami+ dużo bagaży
lub regał o wysokości do 185cm z zamkniętą tylną klapą lub
lub wózek dzieciecy + wanienki + łużeczko itp
lub żona + bobas w drugim rzędzie z własnymi drzwiami

kierowcy roverów 400 patrzą z zazdrością ;)

zawieszenie jest bardziej komfortowe niż w 3D

geminatores
17-07-07, 16:17
Hehe no rodzinki jeszcze nie mam. Ale osobiście wole samochody 5 drzwiowe. Większy komfort, bo nie trzeba wysiadać by kogoś wpuścić/wypuścić z samochodu. Ogólnie to mój pierwszy samochód i chcę coś fajnego, dość wygodnego, nie zawodnego, po prostu fajnego autka tak do maks 15tyś. A te Hond wydają się być dobre w dodatku niedrogie ;)

Konrad84
17-07-07, 16:29
Ja bym tego nie kupował zjednego powodu. Jak będzisz jechał to będą mówić "patrz to Rover 400"

Widać że nie bardzo ogarniasz temat. To Rover w porozumieniu z Hondą stworzył Rovera 400 a nie na odwrót.

Honda Civic 5d to samochód w którym można się zakochać. Silnik 1,4is 90 KM może nie jest wystarczający podczas jazdy z pasażerami i ładunkiem, ale przynajmniej nie nudzi jak niekulturalne TDI. Ponadto gdy jedziesz sam to kierowcy tych nudnych TDI dziwią się czytając emblemat "1.4" na twoim tylnym zderzaku.
Ja naprzykład nigdy nie zmienie marki i napewno nie kupie diesla. Najlepiej przejedź się, wrzuć ją powyżej 4500 obr/min i już masz nowe autko :D

krystiano
17-07-07, 18:12
powiem Tobie tak .wczoraj jakis mlody chlopak jechał sobie golfem 3 tdi i gdy zauważył że się do niego zbliżam to przyspieszył.jechaliśmy jakiś czas obok siebie i spojrzeliśmy sobie w oczy no to pociągnąłem troche na 3 i potem na 4 i został biedak z tyłu.dojechaliśmy do swiateł i z dumą mogłem znowu spojrzeć mu w oczy.naprawde jak niektórzy widzą napis z tyłu 1.4 lekko sie dziwią.polecam Ci ten samochód w 100%.

Nowy Kubi
17-07-07, 21:17
Jak planujesz kupić 5d to polecam jedno jedyne i niepowtarzalne. Tutaj masz ogłoszenie:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=33058

Jesteś z wawy więc umów się, pogadaj, pooglądaj, przejedź się, i sam sobie zdanie wyrobisz.
pozdro

Diups
17-07-07, 22:39
faktycznie, to najbardziej zadbane 5d o jakim slyszalem - to o ktorym mowi Nowy Kubi...
polecam, niedosc ze doinwestowane to jeszcze ladne

a co do 1,4 w angliku, jesli do lansu, pojezdzenia i sprawnego poruszania sie to okej...
do wyscigow napewno nie (chyba ze z autami o podobnych silnikach)

KiTT
18-07-07, 15:57
Ponadto gdy jedziesz sam to kierowcy tych nudnych TDI dziwią się czytając emblemat "1.4" na twoim tylnym zderzaku.

z tym sie zgodze, pare osob juz zdziwionych mnie pytalo czy to prawdziwe oznaczenie silnik :)

a ogolnie jesli chodzi o 5D to polecam jesstem bardzo zadolowny z tego autka, bylo pare ******* do porobienia ale to szczegoly, niz powaznego. POLECAM

crash
18-07-07, 16:04
majac angola stwierdzam ze 3d nigdy nie bede chcial bo co 5d to 5d :D i co z tego ze jest robiony w angli :P

Diups
18-07-07, 16:41
i co z tego ze jest robiony w angli :P
przeciez nowe i wczesniejsze tez z anglii.. wiec to takie pie...przenie

TrOuBLE
18-07-07, 19:52
Oczywiście, że warto!
Ja mam takie autko od ponad roku, a ten sam egzemplarz byl w rodzinie od wyjazdu z salonu (1999r) i z autem przez te 8 lat absolutnie nic sie nie dzieje. Zero problemów.
Jak dla mnie jest komfortowe, silnik 90KM spokojnie wystarcza do zwykłej jazdy, a przy bardziej pustym niż pełnym baku, oraz jadąc samemu można nawet czasami poszaleć:).

sharky
18-07-07, 20:10
Każda sroczka swój ogon chwali :D

Oczywiście i ja się dołączę do samych superlatyw na temat auta. Jeżeli trafisz na zadbany egzemplarz, to mechanika odwiedzisz 10x rzadziej niż właściciele golfów, opli, fordów itd.
Jeżeli nie podejdzie Ci żaden egzemplarz z mocniejszym silnikiem (najlepiej 1,8 VTI :) ) to do jazdy po mieście 1,4 też da Ci sporo frajdy.

Kupisz raz hondę. Zawsze będziesz chciał mieć hondę :D

abarth81
18-07-07, 20:41
Ja osobiscie polecam wersje 5D, choc ostatnio miałem okazje obejzec sedana 4D robonego w japonii i o ile jakosc matriałów wewnątrz wydała mi sie troche lepsza, auto miało 194 tyś i praktysznie zero zuzycia na tapicerce i kierownicy, to design wnętrza w 5D jest o niebo lepszy i sprawia wrazenie bardziej komfortowego i eleganckiego, jezeli lubisz cos zmieniac i "tunningowac" to jednak 5D nie da ci za duzego pola manewru bo jest mało elementów tunningowych do tego modelu w oróznieniu do 3D.
W całej tej bajce jest jeszcze jedno, a raczej jedna, ale i jest to model VTi, topowy model w tej wersji który daje moc wrazen i emocji oraz zadowolenie z jazdy, w momencie kiedy objezdzasz seryjnym autem o spokojnym wygladzie takie cuda jak gti golfy i tym podobne, ostatnio nawet kumpel z pracy własciciel mitsubishi eclipse z którym tocze potyczki słowne na temat wyszszosci Hondy nad Miśkiem stwierdził,"wyprzedziła mnie Honda taka jak twoja i za holere nie mogłem jej dogonić"....to ja mu na to...VTi...he he 1:0 dla mnie
p.s w ten wekkend byl u mnie kumpel swoim naowym nabytkiem Civic 3d i troche tym pojezdzilem i stwierdzam ze w 5d jest o wiele bardziej komfortowo, jedyne co m sie podobalo to to ze sie siedzi nizej a ja tak lubie, jednak na długie trasy d5 jest o niebo lepsza, zreszta nawet kolega to stwierdził mówiac'"u Ciebie fotele są lepsze"

reXio
18-07-07, 22:23
Ja osobiscie polecam wersje 5D, choc ostatnio miałem okazje obejzec sedana 4D robonego w japonii i o ile jakosc matriałów wewnątrz wydała mi sie troche lepsza

eeejjjjjj... 3D / Sedan / Kupeta mialy O NIBO GORSZE materialy! Z tego co pamietam decha plastik fantastik, drzwi to samo. U nas jest ladne mięsiste :D

SPUTNIK1957
19-07-07, 01:14
A ja powiem tak civ 6 gen 5D to jeden z nielicznych samochodów który łączy w sobie styl i ergonomie i mimo upływu 13 lat od premiery tego samochodu zachowuje wciąż swój niepowtarzalny charakter przy bardzo dobrych rozwiazaniach ergonomicznych, niezły bagażnik dobre wykonczenie fantastyczne trzymanie sie zakretów :) i przdeewszystkim tani w eksplatacji praktycznie leje sie tylko paliwo :d Ale ale jesli miał bym cokolwiek doradzać to to że niemasz się co z zakupem spieszyć i moze jeszcze funduszy sobie dozbierać i zafundować sobie 5D z B18C4 - silnik z apetytem poloneza a dajacy niesamowita frajdę z jazdy ;) a zresztą niech sie na ten temat wypowiedza własciciele civów z tym silnikiem ;)
Osobiście to jeżeli miał bym cos wybierać jeszcze z hond to był by to accord też 6 gen - tylko niewiem czy były wersje hatchback.

reXio
19-07-07, 12:11
Osobiście to jeżeli miał bym cos wybierać jeszcze z hond to był by to accord też 6 gen - tylko niewiem czy były wersje hatchback.

:bicie: byly, Legend w nowej budzie tez jest w wesji hatch :D

lukasz22i
19-07-07, 18:47
ja mam 5d :aloha: polecam :)

Yo87
19-07-07, 20:05
Do plusów zaliczmy dość dobrą dynamikę(przy umiejętnych zmianach biegów), przy spokojnej jeździe stosunkowo niskie spalanie mi w trasie 6,5 a mieście 7,5-9,5(zima) i świetne prowadzenie. Do minusów bagażnik, do którego ciężko zapakować walizki dla 3 osób z ciuchami na tydzień:D, drogie części blacharskie i problemy z doborem części u mechaników spowodowane mnogością wersji silnikowych itd. Ogólnie polecam:)

Cairo
20-07-07, 07:55
No kolego to, że bardziej Ci się podoba 5d to mnie wogóle nie dziwi - mam takie samo zdanie.

Przy zakupie szukaj zadbanego autka, a npewno będziesz bardzo zadowolony z eksploatacji. Co do wyboru silnika to jeżeli masz fundusz 15tys to na 1.8 nie starczy, ale moim zdaniem warto się troszkę namęczyć i poszukać zadbanego 1.6 (spalanie na dokjładnie takim samym poziomie jak 1.4 a jednak osiągi już zdecydowanie lepsze), możesz też szukać wersji 1.5 po liftingu (D15Z8) 115KM, tylko one z reguły gorzej wyposażone niż 1.6 (mniej więcej na poziomie 1.4)

Wracając do 1.8 to naprawdę rewelacyjna jednostka i przy tym spalaniu daje niesamowitą frajdę zwłaszcza gdy na pokładzie nie masz więcej niż jednego pasażera :D

barytosz
01-08-07, 20:47
Ja również polecam:)

mirasek
03-08-07, 19:09
problemy z doborem części u mechaników spowodowane mnogością wersji silnikowych
To jest tak:
-eee civic... ymmm zaraz zaraz, hatchback... silnik... 5 drzwi...
-daj pan ten katalog :zamkniete oczy:
i nie ma problemu z doborem części :aloha:

filip_czarny
10-08-07, 09:25
Fakt, jak napisał Yo87 części blacharskie są cholernie drogie rok temu z 3 piętra spadł mi śnieg na maskę i oczywiście pogięło "thx mom" i szukałem novej i najtańszą widziałem za 700 zl. Ale z drugiej strony jest bardzo mocna blacha i ma mocne zbrojenie wewnętrzne. Kolega chciał kupić CRX-a ojciec mu odradził powiedział ze części są drogie he no fakt ale w HondziE żadko kiedy sie coś psuje bo to samochód wyprodukowany z pasja . Mam Civa z 98 5D już 2 lata i od tamtej pory wymieniłem tylko olej , i przegub . Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Hond :piwo2:

Konrad84
10-08-07, 09:31
filip_czarny, jak masz civica dwa lata to powinieneś wymienić olej już dwa razy :d

filip_czarny
10-08-07, 09:42
No toż o tym mowie bo nie o częściach lol :)

SoZa
10-08-07, 14:57
Ja też zaczynam poszukiwania! Wybór padł na cifa 6gen hb 5 sztuk wrót i 1,4 90km (klimka musi być!). Buda taka- bo ładna,śliczna i powabna, komfortowa i wogóle. Silniczek, ponieważ robię prawie cały czas miasto. A hanka ---bo już była --- te obroty, przyczepność----Panie rewelacja.... Wracam do marki !!! Ma ktoś cuś ciekawego za ok 15kzł?

Gizmoon
10-08-07, 16:18
Ma ktoś cuś ciekawego za ok 15kzł?
Mam ale nie oddam !!! :aloha:

SoZa
10-08-07, 19:25
Mam ale nie oddam !!! :aloha:
Strasznie śmiszne! :bicie: Człowiek w biedzie bo furki brak, musze ztm śmigać. Nie śmiszne. :P

Rufi3M
14-08-07, 10:15
Ja swoją kupiłem 10.2006 od pierwszego właściciela z polskiego salonu, książka serwisowa i serwis co 10 tyś km.
Obawiałem się przebiegu bo było 200 tyś. ale teraz jestem bardzo zadowolony, ja zrobiłem 15 tyś i nic się nie dzieje, samochód cacy, przegląd okresowy przeszedł bez żadnego problemu, pali w mieście 7,5 l , a na trasie spokojnie 5,5 l z dużym obciążeniem max 6 l (prędkośc do 120 km/h)

SoZa
14-08-07, 14:50
No ja zakupiłem autko dzisiaj. Ciemny granat rok 1997, od Niemca, serwisowany (z książeczką), przebieg 201tys. Blacharsko całkiem ładny (miał wymieniany przedni błotnik i malowany dół tylniej klapy - wogóle tego nie widać tylko miernik łapie). Mechanicznie znalazłem tylko trochę wybity lewy wachacz -silniczek pracuje równo, cicho nie kopci itp...elektryka sprawna, klimka lata :) W środku autko jak nowe, welury, dywaniki wszytko zadbane na maxa. W sob przyjedzie pod domek na lawecie (sprowadzony bez blach- Już nie mogę się doczekać :)

Gizmoon
14-08-07, 17:30
No ja zakupiłem autko dzisiaj.
No i gratulejszyn :piwo2:

KiTT
14-08-07, 19:21
od Niemca to jak masz 1.4 to go najpierw odetkaj :) na niemcy byly 75KM :)

Gruszka
14-08-07, 21:05
od Niemca to jak masz 1.4 to go najpierw odetkaj :) na niemcy byly 75KM :)

A moze trafil mu sie D14A2? Mieli przeciez oba 1.4 w DE :agent:

SoZa, gratuluje zakupu :hinczyk:

the.ghost.dog
14-08-07, 22:52
No ja zakupiłem autko dzisiaj. Ciemny granat rok 1997, od Niemca, serwisowany (z książeczką), przebieg 201tyssorry za ot ale hał mocz?

SoZa
15-08-07, 09:24
12k....+opłaty....może nie tanio, ale wole wydać troszku wiecej i kupić w lepszym stanie (z realnym przebiegiem). Pozdro

KiTT
15-08-07, 12:03
no sporo bym powiedzial. a jak wersja? :) ja dalem 1650euro

SoZa
15-08-07, 16:10
no sporo bym powiedzial. a jak wersja? :) ja dalem 1650euro
Biega o wyp....? Rok 97 po lifcie, z klimką elektryką itd...A co Ty tak tanio dałeś?

Prorok
15-08-07, 17:49
No ja zakupiłem autko dzisiaj. Ciemny granat rok 1997,

Ja jestem podobnie jak SoZa właścicielem Civica 5D 97 r. ciemny granat hb. Waściwie dopiero go poznaje bo kupiłem w połowie maja, ale strasznie mi si podoba. Kupiony w Polsce, ale sprowadzony z Niemiec. Klimka, elektryka 164 tysiączki najechane i dałem 14,5K Niestety serwisowany tylko do 99 w książce więc troszkę musiałem porobić przy nim na początku. Ale teraz chodzi jak burza z czego jestem strasznie rad. 90 kuców chodzi pięknie.

Zastanawiałem się nad wersją 2D ale bardzo szybko mi przeszło. Rodziny wprawdzie nie mam ale wole mieć 5 drzwi i nie męczyć pasażerów przy wysiadaniu, których często mam więcej niż dwóch.

Ben
16-08-07, 01:03
hmmm czytam tak wasze komentarze i od razu mnie podnosicie na duchu :D ja swojego kupilem w marcu tego roku - kupiony w polsce praktycznie od pierwszego wlasciciela, 97' po lifcie sreberko metalic, full opcja poza tym ze nie ma klimy :( ale nic jade dalej - nigdy nie bity na 100%, serwisowany przez 7 lat tak jakos pozniej to wg uznania przy czym wlasciciele to dobrzy znajomi moich rodzicow :}, znajac ich to dbali o te "rzeczy" - moge ich nazwac pedancikami :D co najlepsze udalo mi sie go wyrwac za jedyne 11kawalkow przy 169tys przebiegu a to wg mnie naprawde rewelacyjna cena, jedyne co musze zrobic przy nim to niedlugo rozrzad a na dniach lozysko dociskowe czy tak jakos bo gdy nie wciskam sprzegla to samochod dosc glosno chodzi, po jakims czasie robi sie ciszej... no to tyle tak oto w zasadzie przypadkiem ze wzgledu na cene auta stalem sie posiadaczem hondy :D pzdr

KiTT
16-08-07, 16:40
Biega o wyp....? Rok 97 po lifcie, z klimką elektryką itd...A co Ty tak tanio dałeś?

przed liftem, nie mam klimy i eletryki. a stan badzo dobry wlascieciel to jakis dziadek no i serwis sie wpistywal w ksiazce do 170 tys km. ale za ta kase to razem z oplatami przywozem i ubezpieczenie itd. to na prawde sie oplacalo :D jakbym chcial teraz sprzedac za 10000 to jeszcze bylbym ponad tysiaczek do przodu :)

Lechuuu
18-08-07, 15:09
Brać Hankę, brać :) Mam z 96 roku, z silnikiem D14A2 i jestem zadowolony. Naprawdę polecam... mogło by być troszkę więcej kucyków pod maską, ale i tak jest dobrze ;)

b.negative
18-08-07, 23:21
Od miesiaca oswajam D14A2 i jestem bardzo zadowolony. Bylo/jest pare mankamentow z ktorymi walczylem lub walcze (obecnie ze swistami w tweeterach:), ale dzieki temu chociaz poznaje samochod. Jak na pierwsze auto (wczesniej przez 7 lat pikaczento ojca...) to szczyt marzen:D Polecam i pozdrawiam uzytkownikow civica (to moj pierwszy post!).

SoZa
19-08-07, 17:56
Od miesiaca oswajam D14A2 i jestem bardzo zadowolony. Bylo/jest pare mankamentow z ktorymi walczylem lub walcze (obecnie ze swistami w tweeterach:), ale dzieki temu chociaz poznaje samochod. Jak na pierwsze auto (wczesniej przez 7 lat pikaczento ojca...) to szczyt marzen:D Polecam i pozdrawiam uzytkownikow civica (to moj pierwszy post!).
Ja osobiście współczuję Ci tego, że to pierwsze auto..........

a to tylko dlatego że nie poznasz innych marek, bo Honda THE BEST!!!

b.negative
19-08-07, 20:34
Ja osobiście współczuję Ci tego, że to pierwsze auto..........

a to tylko dlatego że nie poznasz innych marek, bo Honda THE BEST!!!

Hehe, bardzo możliwe. Jak na razie sprawdze, czy powyzsze slowa to prawda...a na to sie zanosi :]

PS: tak wogole to poznalem...czinkłeczento:/

Komarecki
20-08-07, 12:36
Więc mam takie autko od nie całych trzech miesięcy.
1997 r 1.4l (90KM) - kosztował mnie 12.5 tyś, jedynym mankamentem to brak ABSów a tak pozatym to ma wszystko czego potrzebuje (z klimą włącznie).
Autko sprawowało się rewelacyjnie, przez 2 miesiące przejechałem nim 10 tyś km bez żadnego wkładu finansowego. I naprawde silniczek dynamiczny, w mieście sobie bardzo dobrze radzi, na autostradzie jednak troche gorzej.
Ale ekonomia tego samochodu jest bardzo zadowalająca, w mieście nie przekroczył 7,5l/100km, a na trasie potrafi zejść do 5,7l/100km więc wg. mnie zupełnie nie ma sensu montować instalacji gazowej.
Altualnie postanowiłem troche podkręcić osiągi i już wkrótce zobacze co da wymiana standardowego filtra powietrza na storzek oraz wymiana układu wydechowego na przelotowy, ale cichy układ. I może w końcu uda mi się odkryć co takiego dają te magiczne magnetyzery :D

KiTT
20-08-07, 22:46
magiczne magnetyzery nie daja nic, tak samo nie sa polecane zadne power rury :bicie:

xms
21-08-07, 08:07
posiadam D14A2 od prawie roku. 95r... ogólnie samochód na poziomie i wystarczający dla małej rodziny... Moi bracia mają Vectre B i Corrolle E11 czy 12. W każdym razie z tych 3 samochodów najładniejsza wg wszystkich jest właśnie Hania, ma swój ponadczasowy styl. Prestiż i sport w jednym :) Wiozłem ich na wesele, łącznie 5 osób w H i coś tam rozmowa czy te 1.4 jakoś idzie. Wkręciłem go do odcięcia, przy 5 tys. zaczęli mówić że wystarczy i żebym zmienił bieg bo boją się że coś się urwie. Silnik przy 6 tys wydawał tak niesamowity dźwięk. Ogólnie jeżdże emerycko, chyba że jakiś renault czy właśnie łopel próbuje przykozaczyć. Jeżeli 1.4 potrafi łyknąć vectre 1.8 to strach pomyślec co by było gdyby mieć 1.8 Vti. W każdym razie prawda jest jedna: jak kupisz H w dobrym stanie to już nigdy nie kupisz innego samochodu...

Komarecki
21-08-07, 08:31
KiTT Moze i magnetyzerki nic nie dają i żadne inne power rury też, ale cóż :) nie przekonam się o tym puki nie spróbuje :) za tydzień jade na jakąś hamownie i zrobie jakąś dłuższą trase, będe miał więc okazje zweryfikować moc oraz spalanie osiągnięte na trasie.
Obiecuje ze podziele się wszystkimi wnioskami. :)

SoZa
21-08-07, 10:23
Powiem tak...Nie trzeba mieć pierwszej hondy w super stanie, poprzednia d15b7 była w naprawde słabym, potem jeszcze ją rozbiłem :( Później auto przejściowe, a teraz znów honda.... ijestem taki :aloha: Ten samochód w sobie coś ma, jest wdzięcznym autkiem. To jest taka marka która odwdzięcza się za włożoną pracę! Ja swoją mam kilka dni, a moja kobieta już poiwedziała "nie sprzedamy jej, zostawisz ją dla mnie!" - i to nie było pytanie :)

Mikis
22-08-07, 20:34
Witam

Jestem nowy na forum. Moja 5d wyprodukowana w 1998 r. Wersja 1.4 , wersja podstawowa + klima + oryginalne kołpaki + chromowana nakładka na rure wydechową. Samochód ma zrobione 61 000 km. Zostanie w rodzinie jakies 5 lat jeszcze jako samochód dodatkowy, jak mój stary ja kupił w 1998 to teraz ma Accorda i chce kolejnego ,ale tego najnowszego , który dopiero wyjdzie- to se jeszcze poczeka :d

double-d
23-08-07, 22:45
to wspaniałe auto .. najlepszą rekomendacją jest to ze jest u mnie w rodzinie już 9 rok... niestety nadszedł taki czas ze Honda staje się za mała i trzeba zmienić ... ale ciągle się waham czy sprzedać.... ogromny sentyment :speszony:

Bassmaster
24-08-07, 14:04
"nie sprzedamy jej, zostawisz ją dla mnie!" - i to nie było pytanie

U mnie jest podobnie, widać że kobiety też coś widzą w Hondkach :d

lukaskus
26-08-07, 17:33
Ja swoją mam kilka dni, a moja kobieta już poiwedziała "nie sprzedamy jej, zostawisz ją dla mnie!" - i to nie było pytanie :)

Jakbym już gdzieś to słyszał :-)