Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Woda w chlodnicy lepsza od plynu?

Skoti
16-07-07, 23:13
Dzisiaj wymieniłem wode w chłodnicy na płyn(borygo) i pojawił mi się wyciek gdzies w okolicach pompy. Wiem ze jak wczesniej miałem płyn była identyczna sytuacja. Dziwi mnie dlaczego płyn wycieka w woda nie chce.

raMMzes
16-07-07, 23:21
Borygo się chyba nie leje do Hond? Czy coś pokręciłem?

tomekk
16-07-07, 23:24
Woda Ci pewnie odparowywała, zanim zdążyłeś jakikolwiek wyciek zlokalizować...
A poza tym odradzałbym zalewanie układu kwasem borygo - Glyco Shell czy też Dynagel naprawdę nie są drogie, a przynajmniej nie należy się obawiać o ich jakość.

Skoti
16-07-07, 23:28
ale pamiętam ze jak wczesniej był płyn to go szybko ubylo i temp. nagle mi sie podniiosła bo nie miał czym chłodzić. dlaczego coś tłustego cieknie a woda nie chce. Dodam ze na wodzie jeżdziłem miesiąc i nic

SPUTNIK1957
16-07-07, 23:41
Borygo to mozna lać ale do starego dostawczego żuka a nie do hondy !! , Dobry jest koncentrat Shella niewiem jak on sie nazywa ale sie go rozciencza wodą destylowaną w żadanej proporcji odpowiedniej do ujemnych temperatur i główną jego zaletą jest to że zabezpiecza elementy ukł chłdniczego przed korozją a Borygo wręcz przeciwnie rdzewieje szybciej niż na samej wodzie ;) A na taki koncentrat z shella wydajesz raz na 5 lat pieniadze więc to nie jestduzy koszt, a wode destylowaną do płukania jak i do rozcieczania to możesz kupić w tesco.

[ Dodano: Pon 16 Lip, 2007 ]
A to że Ci nie leje na wodzie to moze to być tym spowodowane że zachodzi poprostu kamieniem, Zrób proporcje z tego shella gęsciejszą niż na -35 stopni to może nie bedzie cieknąć.

Frydzio
16-07-07, 23:54
dalczego Borygo jest takie złe? mam go od roku w chlodnicy, na prawde taki kiepski?

pomierdor
17-07-07, 09:18
auto świat zrobił test płynów i borygo był lepszy od shella

Rikoo
17-07-07, 09:54
ja mam dynogel i jestem zadowolony :d

MrKukocz
17-07-07, 16:42
pamietajcie o tym ze gazetki typu ato swiat napisza to za co im sie zaplaci!!!!! nie wierzcie do konca w te testy!! coz taka rzeczywistosc nie ma sprawiedliwosci. :klutnia:

Danielo333
17-07-07, 19:07
Panowie piszecie głupoty.Ja w swojej Hani mam zalane borygo juz od 2 lat i nie mam problemu.Mam zalany BORYGO EKO i on jest bardzo dobry!!! :d

Konrad84
17-07-07, 19:59
Ja mam borygo zielone bo podobno czerwone nie pasuje do Hondy. Przy zmianie płynu zadzwoniłem do ASO i spytałem jaki płyn zalać - oczywiście jakiś Hondy :). Pracownik serwisu powiedział że można też nalać Borygo zielonego i tak też zrobiłem. Nie mam żadnych problemów z chłodzeniem.

SPUTNIK1957
17-07-07, 21:35
Pewien znajomy gośc miał starą renówkę z duzym silnikiem, niejezdził tym na codzien bo jest to juz dawno wyrejstrowane i strasznie paliwozerne ale latem zdażało mu się to odpalić i troche się potłuc na wertepach, zalewał to oczywiście wodą a na zime spuszczał ją ale że i trochu grzebał w samochodach więc miał jakieś tam borygo z jakiegoś samochodu wiec zalał nim to auto i okazało się z czasem że pojawił rdzawy nalot na korku którego na wodzie niebyło.

A to ciekawe..., czy mógłbyś cos więcej napisać na temat tego testu, jakie parametry były brane pod uwagę itd

Skoti
17-07-07, 23:41
nalałem dzisiaj z powrotem wody. Pociekło, pociekło i przestało. wiem ze to pompa. tylko dlaczego woda nie cieknie?

pomierdor
18-07-07, 23:21
Pewien znajomy gośc miał starą renówkę z duzym silnikiem, niejezdził tym na codzien bo jest to juz dawno wyrejstrowane i strasznie paliwozerne ale latem zdażało mu się to odpalić i troche się potłuc na wertepach, zalewał to oczywiście wodą a na zime spuszczał ją ale że i trochu grzebał w samochodach więc miał jakieś tam borygo z jakiegoś samochodu wiec zalał nim to auto i okazało się z czasem że pojawił rdzawy nalot na korku którego na wodzie niebyło.

A to ciekawe..., czy mógłbyś cos więcej napisać na temat tego testu, jakie parametry były brane pod uwagę itd

oprócz ceny badali rezerwę alkaliczną i obecność inhibitorów i właśnie borygo miło jedne z lepszych parametrów.myślicie że borygo zapłaciło auto światu żeby tak oceniali ten produkt bo mi się wydaje że nie....

Skoti
18-07-07, 23:25
czasami takie cos się oplaca. Reklama dzwignią handlu. Jeżeli chodzi o mój przypadek okazało się ze woda ma inne własciwości niz płyn-dlatego nie przecieka.
Temat można zamknąc

SPUTNIK1957
19-07-07, 01:20
Pomierdor a któr to numer wydania jest? lub jezeli masz tą gazetę to mógłbyś zeskanować i wrzucic tu gdzieś ?
Mnie się wydaje że Borygo jest faktycznie wiecej żrące i konsystencje ma bardziej przenikliwą a płyn z Shella jest tak jakby troche gesciejszy i nie jest tak żracy.

harnas
19-07-07, 02:06
panowie jest 2 rodzaje boryga to rozowe i zielone do nowych chlodnic i niektorych ukladow polecane jest to zielone a do poldkow itp. to czerwone... po kupnie nowej chlodnicy polecono mi borygo eko to zielone i juz 5 tys km peklo stan plynu ten sam wszystko ok wiec chyba nie ma obaw co do zielonego...

Lcfr
19-07-07, 14:15
borygo to z przed kilku lat i dzisiejsze borygo to raczej inna jakosc-ze wskazaniem na poprawe jakosci...
ja jeżdze na borygo zielonym i tez nie narzekam
i ngeneralnie nie wiem dlaczego miałoby byc złe?
moze ci co pisza, ze jest złe to niech to poprą jakimis wymiernymi przykładami?