Zobacz pełną wersję : Syczenie z układu klimatyzacji
Witam wszystkich :) .
Zauwazylem ostatnio, ze po wlaczeniu klimatyzacji zaczyna syczec cos z okolicy przedniego schowka (civic ej9). Czy oznacza to ze zaczyna brakowac czynnika ? Czy jest to normalne czy raczej powinienem udac sie na jakis przeglad. Po zakupie auta wymienilem sobie filtr przeciwpylkowy, klimatyzacja dziala mysle ze dobrze, tylko to syczenie....
Pozdrawiam
Wydaje mi sie to normalne, zaworo rozprezny momentalnie obniza temperature cieczy chlodzacej ktora zamienia sie w gaz i przechodzi przez parownik. Kurcze zaniepokoiles mnie tym podejrzezem ze moze brakowac czynnika bo u mnie tez slychac syczenie jak tylko wlaczy sie klime...
W sumie to mi tak syczy prawie caly czas jak dziala klima, teraz moze bardziej to slysze jak jest gorecej. Zaznaczam ze chlodzi dobrze. Przypuszzenie ze moze konczyc sie czynnik to takie moje chlopskie myslenie. Co wy na to ?
gdyby czynnika bylo za malo, klimatyzacja w ogole by sie nie uruchomila, syczenia jest normalne w ukladzie klimatyzacji, rowniez kilka sekund po wylaczeniu ukladu - w roznych autach roznie to slychac
Kurcze zaniepokoiles mnie tym podejrzezem ze moze brakowac czynnika bo u mnie tez slychac syczenie jak tylko wlaczy sie klime...
To się nie niepokój :) Wiosną napełniałem klimę i też zaczęło syczeć aż się przestraszyłem. Następnego dnia pojechałem do zakładu sprawdzić i było wszystko ok. Tydzień później też dałem do sprawdzenia - wszystko spoko. Klima mrozi do dziś :) Chill out...
To klima się nie uruchomi jak jest za mało czynnika? Może to ktoś potwierdzić??
no pewnie ze sie nie wlaczy - od tego jest czujnik cisnienia czynika, zreszta jak bedzie go za duzo to tez nie zadziala - wiem bo robie miedzy innymi przy klimach - Gliwice i okolice maja rabaty :]
To prawda. jak zaczzyna brakować czynnika to chłodzi słabiej a pożniej w ogóle
To prawda. jak zaczzyna brakować czynnika to chłodzi słabiej a pożniej w ogóle
Ok to jest pewne tylko czy gdy jest mniej czynnika to sprezarka nie zaczyna jeszcze mocniej zamulac auta ?
Wally, na pewno nie zamula wtedy. Sprawdzilem, bo czynnika w tej chwili nie ma u mnie wcale. Spuscilem go chwilowo z powodu jakiegos chyba przytkania przewodow, bo cisnienie po stronie wysokiego mam powyzej 25barow. Jak odnajde przyczyne to dopiero napelnie z powrotem.