Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie powinno byc zużycie kierownicy przy 130000 km

fubu11
25-04-12, 21:28
Witam mam zamiar kupic Civica 1.4 z 2004, na liczniku jest aktualnie 129000. Nie bardzo podoba mi sie stan kierownicy w tym samochodzie, widac dość mocno użycie tego elementu. Stan pedałów i mieszka skrzyni biegów jest o niebo lepszy. Pan sprowadzil civica z Wloch i powiedzial ze te samochody z tego kraju tak maja ze kierownica jest mocno zużyta ze wzgledu na temperatury. Posiadam aktualnie Honde accord z 99 r i kierownica jest tez mocno zurzyta ale wykonana z samego plastiku a nie jak w Civicu jakies gąbki. Panowie napiszcie mi jaki macie stan kierownicy przy swoich przebiegach. Moze w tych samochodach przy 130000 kierownica powinna byc w stanie idealnym>??? :)

owsikk
25-04-12, 23:10
Ja mam polskie, salonowe auto poliftowe (kierownica 4-ramienna) i jest w stanie idealnym. Brak jakichkolwiek śladów zużycia. Dla kontrastu widziałem podobne auto z 2004 z przebiegiem 170 tyś, i tutaj kierownica kształtem identyczna jak moja, ale mocno wytarta, praktycznie łysa. Tylko, że zrobiona z innego materiału. Moja jest plastikowa, a ta w tym drugim jakaś taka miękka piankowa. Podsumowując, to jak kierownica jest zużyta zależy po pierwsze od materiału z którego jest wykonana, po drugie od przebiegu, a po trzecie kto tym autem jeździł... jak kobieta ze świecidełkami na paluszkach to może pokaleczyć ;-)

MateuszMk
25-04-12, 23:24
Ja mam z 2oo3r , 154tys i kierownica jest w stanie bez ściemy bardzo ładnym, ale nie plastikowa tylko materiałowa podobna do skóry, z może to skóra ? nie wiem :D

unckle
25-04-12, 23:44
u mojego kumpla 114 tyś kierownica jest w stanie jak nówka, jest to 5d 2004r (polift) z 4 ramienną kierą
u mnie 204tys przedlift 2003 kierownica była mocno wytarta ( inna niż w polifcie, plastikowa i 3 ramienna)

fubu11
26-04-12, 08:32
Witam, Dzieki Panowie niestety nie mam odpowiedzi na 100% bo okazuje się ze w tych samochodach byly montowane rózne kierownice(pewnie zaleznie od wersji wyposażenia), w tym przypadku jest wlaśnie tzw piankowa i tam gdzie sie trzyma rece są duże wytarcia w porównaniu z ręsztą kierownicy, no ale w sumie kolega owsiik potwierdza ze jest to mozliwe zeby taka piankowa miała takie uszkodzenia juz przy 130000. Dzieki za pomoc

mib
26-04-12, 08:52
Przebieg to jedno ale również sporo zależy od użytkownika.
Mam EP1 i kierownica w miejscu gdzie była ona trzymana jest dość zużyta. Myślę że spore znaczenie ma pocenie się rąk podczas jazdy. Jak wiadomo każdy ma różną agresywność potu i to też ma znaczenie w przypadku elementów.

slafko
26-04-12, 11:03
Przebieg to jedno ale również sporo zależy od użytkownika.
Mam EP1 i kierownica w miejscu gdzie była ona trzymana jest dość zużyta. Myślę że spore znaczenie ma pocenie się rąk podczas jazdy. Jak wiadomo każdy ma różną agresywność potu i to też ma znaczenie w przypadku elementów.
Dokladnie tak jak kolega pisze. Kazdy z nas ma inne PH. Moja kierownica przy przebiegu juz ponad 253 000km wyglada zdeydowanie lepiej niz w nie jednym przy mniejszych.

kamilen
26-04-12, 12:04
Kierownica tak jak piszą koledzy wyżej to bardzo indywidualna sprawa. Zużycie zależy tez od stylu jazdy - np. ktoś przesuwa kierownicę a inny kręci palcem.
Proponuję żebyś przyjrzał się jeszcze dywanikom szczególnie kierowcy, przełącznikom, tapicerce siedzeń i innym mogącym się wytrzeć elementom.

rafal
28-04-12, 15:18
Kierownice są różne montowane. W wersjach sport są skórzane momo, które szybciej okazują oznaki zużycia. Ja mam taką i przejechałem 75k km i mam w jednym miejscu lekkie przetarcie (od kręcenia całą dłonią). W poprzednim EP1 miałem zwykłą kierownice i mimo przebiegu 170k km wyglądała całkiem przyzwoicie.

Wszystko zależy od stylu jazdy od tego kto użytkuje auto. Kobiety zazwyczaj kremują ręce i maju pierścionki co znacznie wpływa na zużycie się kierownicy...

abrabra
29-04-12, 23:54
Mam 1.4 z 2003r. 135 tys. na liczniku i ewidentnie widać ślady zużycia na kierownicy.

bunkerites
02-05-12, 09:18
u mnie 142 tkm,kierownica w stanie bdb,mieszkalem w wloszech i temperatury nie sa drastycznie wysokie.Wiem ze auta z wloch maja dziwna historie i ich unikam:)