Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzypi

woPo
16-07-07, 15:18
Taki mały problem mam w moim EJ9.
Po dłuższym postoju albo każdego dnia z rana jak wciskam sprzęgło to coś skrzypi.
Dźwięk słyszalny zarówno w aucie jak i na zewnątrz. Po kilkudziesięciu wciśnięciach sprzęgła dźwięk ten ustaje i pojawia się znowu rano, ustaje i tak w kółko. Co i gdzie mam przesmarować, żebym tego nie słyszał? :/ :)

GitZ
16-07-07, 15:37
W Vgenie sprzęgło było hydrauliczne, w szóstce jest chyba podobnie, więc linka odpada.

Konrad84
16-07-07, 15:48
Szanowny Wojtku, było już o tym na forum.
Przy skrzyni biegów (ja mam po lewej stronie od kolektora - patrząc od przodu samochodu) masz czarną gumową osłonę. Odchyl ją i popsikaj WD-40 poruszaj kilka razy sprzęgłem i po skrzypieniu. Jak poszukasz na forum to znajdziesz nawet zdjęcie.
Pzdr.

woPo
16-07-07, 17:37
Dzięki wielkie, jak było to sorki, szukałem w archiwum ale musiałem akurat to przeoczyć, zresztą nie bardzo wiedziałem po jakim hasłem szukać i szuakłem pod "sprzegło". Całe życie się człowiek uczy, dzięki zaraz to sprawdze :)

marcov
16-07-07, 21:09
tylko uwazaj i sobie nie popsikaj tarczy sprzeglowej bo roznie to sie moze skonczyc

woPo
16-07-07, 22:21
Próba nie powiodła się, skończyło mi się WD-40. To chyba jakiś znak żebym tego nie robił :d
Będę w ASO to mi chłopaki przesmarują :)
Dzięki.

tomek
17-07-07, 22:37
Mnie też skrzypiało, ale dużo z tego sobie nie robiłem. Dopiero gdy zauważyłem że wysprzęglik mi ciutkę cieknie i go wymieniłem to skrzypienie znikło. Dodam że nic nie smarowałem. Jeśli u ciebie wysprzęglik jest ok to bym troszku posmarował na styku wysprzeglika z tą "łapą" sprzęgła (widać to po odsłonięciu gumowej osłony).

woPo
18-07-07, 07:54
Właśnie tam zostało przesmarowane jakimiś profi smarami w sprayu, zobaczymy jak będzie, bo najbardziej skrzypiało mi z rana, później już ustawało po chwili jazdy :)

tunczyk
18-07-07, 23:48
Witam!

Moglibyscie wzucic zdjecie o która gumową osłonę wam chodzi ?

Tez mam ten problem i niewiem gdzie nasmarowac

Pozdrawiam

marcov
19-07-07, 07:18
ale tu naprawde nie ma zadnej filozofi i nie potrzeba robic zdjec - stajesz przed silnikiem (zakladam ze wiesz gdzie jest skrzynia) w takim razie ze skrzynki biegow wyglada tylko jedna gumowa oslona od strony chlodnicy, nie da sie nie zauwazyc. Powodzenia

Konrad84
19-07-07, 09:30
Rusz szukajką to znajdziesz zdjęcie, zresztą już o tym pisałem w tym temacie !!

woPo
19-07-07, 10:18
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=23559&highlight=skrzypienie :)

Maju
25-09-07, 22:18
Mam to samo tylko troche odwrotnie, jak wsiadam do samochodu (chłodny silnik) i naciskam sprzęgło to wszystko super extra a po 5 minutach jak się nagrzeje skrzypi że masakra aż czuje to na wciskanym pedale sprzęgła.Czy wszyscy mówimy o tym samym?

Lcfr
25-09-07, 22:31
Mam to samo tylko troche odwrotnie, jak wsiadam do samochodu (chłodny silnik) i naciskam sprzęgło to wszystko super extra a po 5 minutach jak się nagrzeje skrzypi że masakra aż czuje to na wciskanym pedale sprzęgła.Czy wszyscy mówimy o tym samym?
u Ciebie napewno nie skrzypi linka :)
tylko ta "łapa" co popycha wysprzeglik....
nie psikaj WD bo jet mocno przereklamowane

woPo
07-10-07, 15:35
Wracając jeszcze do tematu, czy jak wymienię wysprzęglik to skrzypienie minie? :)
Wyżej wyczytałem, że w D13B2 ustało. Co jakiś czas smaruje ale i tak po czasie skrzypi, denerwuje mnie ten dźwięk więc chcę go usunąć raz i na zawsze :/

qba1983
07-10-07, 16:07
denerwuje mnie ten dźwięk więc chcę go usunąć raz i na zawsze :/
jek ci dalej skrzypi, to wykrec go miejsca stuku potraktuj papierem sciernym i posmaruj jakims innym smarem.(ja uzylem smaru do przegubow), uwazam ze nie ma potrzeby wymieniac tego silownika