Zobacz pełną wersję : Sprawdzenie łożyska w kole.
Witam,
od czasu zmiany opon na letnie borykam się z problemem buczenia podczas jazdy. Nie jestem pewien czy hałas ten to po prostu głośne opony (Dunlop sp10 195/50/15) czy też odzywa się któreś łożysko.
Moje pytanie brzmi, czy jestem w stanie pod blokiem używając tylko lewarka dociec co jest nie tak? Czy faktycznie jak podniosę auto na lewarek to na kole ze zużytym/uszkodzonym łożyskiem będę czuł luzy i hałas przy kręceniu nim?
Jak ja miałem łożysko w tylnym kole do wymiany to było słychać przy kręceniu kołem jak szumi to łożysko tylko trzeba było się przysłuchać
A nie możesz założyć zimówek i się przejechać, będziesz słyszał czy huczy czy nie. Ewentualnie jak nie masz 2 kpl kół to pożycz od kogoś na chwile.
Szum łożysk przyprawia o szaleństwo wręcz wg mnie. :) Najbardziej słyszałem 60-80km/h zaczyna się orkiestra. Na lewarku to poruszaj kołem w powietrzu jak będzie latać to znaczy, że jest luz i jest do wymiany. Jak już lata to lepiej wymienić. Albo jak szumi tak, że myśli nie słyszysz. :)
Od razu polecam łożyska Koyo (czyli takie jak na 1). Nie są mega drogie (w JDM shop na przykład) a dobre. I się upewnij czy w warsztacie na wymianie mają prasę, bo będą to robić z pomocą młotka i mi tak zniszczyli nówkę łożysko chyba. ;/
No niby mogę spróbować z zimówkami i chyba tak właśnie zrobię jak będę miał do nich dostęp.
Szum nie jest aż taki, że myśli nie słyszę ale jest dosyć znaczący. Chodziło mi głównie o to, czy jako osoba która nie ma aż tak dużego doświadczenia z mechaniką, jestem w stanie wyczuć ten luz na kole lub hałas ruszając kołem.
ceglarzkamil
24-04-12, 18:26
Chyba nie musi latać żeby to było łożysko do wymiany. Najlepiej podnieś na lewarku i staraj się jak najmocniej zakręcić kołem (najlepiej gdy robi to inna osoba a ty słuchasz) i przysłuchaj się. Jeżeli łożysko do wymiany powinieneś słyszeć ;)
Oczywiście, nie musi latać ale latanie to jest takie stadium gdzie TRZEBA wymienić. Jak szumi to teoretycznie trochę można pojeździć jeszcze. :)
ceglarzkamil
24-04-12, 20:18
Teoretycznie :) Ale lepiej wymienić. Milej dla ucha i sumienie czyste :)
Dziękuję panowie za wyczerpujące odpowiedzi. Jutro spróbuję to ogarnąć, w razie pytań będę jeszcze pisał w tym wątku ;)
Podepne sie do tematu bo mi tez cos szumi ale mam wrazenie ze nie zawsze albo radio czasem zaglusza :D z tym ze jak wcisne lekko hamulec to ustaje? To cos z hamulcami czy moze tez lozysko? jak sie jezdzi bez wlaczonego radia z mniejszymi predkosciami to wkurza strasznie takie cyk cyk cyk
Ja byłem u siebie sprawdzałem i tak: w tylnich kołach słychać przy kręceniu nimi takie delikatne chrobotanie, naprawdę delikatne. To normalne?
Natomiast problem mam z przednim lewym kołem - stawia duży opór przy ruchu. Czyżby zapieczony tłoczek? Już raz miałem z nim problem właśnie w tym kole, ale wtedy wyjąłem go, uszczelka była troche naderwana, naoliwiłem i włożyłem razem z tą uszczelką.
Wlozyles naderwana uszczelke? :D No to masz drugi raz ta sama robote. Ale zaoszczedziles!
BTW. Naoliwles? Co tam potraktowales olejem?
Złapało mnie jak byłem na trasie więc nie miałem wyboru. Jak zaszedłem do jedynego sklepu w okolicy Pan mi zaproponował uszczelkę za około 150zł także wtedy mu podziękowałem i tak zostało.
Zaciski i klocki już czekają nowe na wymianę, bo w między czasie nabyłem ale czekałem do wiosny ;)