Zobacz pełną wersję : Honda PADŁA!!!! o co chodzi????
Witam wszystkich mam taki problem jechałem sobie moja honda CIVIC VI 97r. 1.4 90KM 3d nagle mignął mi trzy albo dwa razy zielony kluczyk przestał działac prędkościomierz po chwili zaswieciła sie kontrolka silnika! Zgasiłem auto i już nie zapaliło kręci ale wogóle niechce chycić!! Co to moze byc prosze pomóżcie!!! Z góry dziękuje i pozdrawiam!!
Zacznij od samodiagnostyki jak sie check zapalił.
I tak wogołe to nie wiedziałem, że IV geny produkowali do 97 r. :D
Sorki mały błąd pisowni civic VI 1.4 90KM 97r.
skoro zamigała zielona lampka, i nie zgasł od razu, tylko ponownie nie uruchomił się, to padł immo zapewne. Zrób samodiagnostykę, potem ściąg kleme akumulatora na kilka minut i spróbuj odpalić. Sprawdź bezpieczniki.
To jest problem z immo,masz drugi klucz ,to spróbuj może odpali na drugim.
Od kiedy jak padnie immo to rozrusznik kręci...? Spróbować innym kluczykiem można ale to nic nie da według mnie. A nie wjechałeś w jakąś dużą dziurę ? Spróbuj wcisnąć przycisk na zabezpieczeniu, które masz przy prawej nodze kierowcy z tyłu tunelu środkowego. Jak przekręcisz kluczyk (ale nie odpalasz) to słyszysz przez chwilę pompę ?
RadekTymecki
24-04-12, 11:42
mialem to samo po najechaniu kiedyś na dziurę. skoro kręci to dobry znak :)
1. sprawdź czy słychac pompę zasysającą paliwo
2. sprawdź przekaźnik pompy paliwa
3. sprawdź pod maską czy nie wypięła ci się żadna wtyczka
w moim przypadku po zaliczeniu dziury wypięła się wtyczka, ktora nie była dociśnięta.
Jak przekręce kluczyk to słychac ze pompa zaciaga!! Znaczek silnika sie zapala ale po chwili normalnie gasnie czyli jak zawsze.
RadekTymecki
24-04-12, 22:32
a zaplon?
No to pozostaje tylko brak iskry. Sprawdziłeś ten wyłącznik bezwładnościowy czy jak to się tam nazywa ?
prawdopodobnie na 90% to bedzie moduł zapłonu tak mi powiedzieli. hitachi rsb-57 nie wesoło go dostac! moze ktos taki do sprzedania albo najlepiej cały aparat z taka wtyczka??
No właśnie też mi padł moduł. MB2, D14A7, 1998. Nie mają tego w katalogach w sklepach. Już kilka dni się bujam po okolicy i nikt tego nie ma a honda stoi :-( Gdzie można go dostać? RSB-57 będzie mi się chyba sniło po nocach.
Kup używany aparat i po kłopocie :) 100 razy szybciej niż szukanie tego modułu.