Zobacz pełną wersję : problem z wydechem !! ??
siema mam problem z wydechem w d15z6, wsadziłem kolektor 4-2-1 i do tego caly wydech 2,25 z jednym koncowym ala apexi. Problem jest taki ze przy 3-4 tys obrotów wystepuje nie wiem jak nazwac rezonans, co zrobic by nie było tego dzwięku upierdliwego, od razu napisze, że szukałem ale nie znalazłem konkretnie odpowedzi. Zastanawiam sie nad http://moto.allegro.pl/strumienica-luskowa-awg-dl-55cm-czestochowa-i2288533012.html
po wycieciu kata jest taki objaw, wstaw jakis dobry tlumik srodkowy i powinno rozwiazac problem.
aha, a jaki bys polecił ten środkowy, bo to awg to chyba nic nie da :[
hmm moze cos od kolegów z forum? np proex albo mar-tec (od DjHammera)?
Żeby to wyciszyć musisz dać konkretną, dużą środkową puchę, (m-tech, proex, mar-tech). Ja mam zamiast kata mały tłumik awg, dalej przedłużany środkowy awg i końcowy rm-motors. Prawda taka że te tłumiki od awg b. słabo wyciszają. I dźwięk o którym piszesz pojawia się, tylko u mnie w d14z1 występuje on w przedziale od 4 do ok 5,5krpm. Mi taki odgłos nawet się podoba :) A wynika on z hmmm, tego że przy tych obrotach jest największe ciśnienie spalin? Jeśli źle myślę to niech mnie ktoś poprawi...
Mam 1 AWG za katem ( awg w obudowie kata), zamiast środkowego mam powiększony AWG, na koncu mam m-tech oem look. Wydech 2,16" i nie mam żadnego rezonansu
Jakby ktoś nie wierzył to w moim temacie jest filmik
Temat o tłumikach jest zamknięty więc podczepie się do tego ;)
Mam zrobiony przelotowy wydech w swoim eg na 2 cale z Rovera, do tego dwa tłumiki środkowe ( to są te z rovera, bo kupiłem dwie sztuki na pospawanie całego układu ), a końcowy Ulter NRS. Powiem krótko... Taki bas emituje ten wydech, że przy schodzeniu aż deska rozdzielcza trzeszczy. Zakres 1,5 - 4 tys. Da radę to w jakiś sposób wyeliminować? Dodam, że powyżej 5tys. dziwęk nagle milknie i jest całkiem ok :)
Da się - normalnym tłumikiem końcowym :)
Taki bas emituje ten wydech, że przy schodzeniu aż deska rozdzielcza trzeszczy. Zakres 1,5 - 4 tys. Da radę to w jakiś sposób wyeliminować? Dodam, że powyżej 5tys. dziwęk nagle milknie i jest całkiem ok
Ja miałem podobnie też wydech z Rovera tyle że u mnie w zakresie obrotów 2-2,5 tys strasznie buczy potem już jest ciszej, a końcowy to Mtech przelotowy 2 cale. Teraz mam seryjny końcowy od b18 i przy tych obrotach brzęczy strasznie. Tak myślałem jak by dać w połowie drogi od środkowego do końcowego węższą rurę np 45 po zewnętrznej to może się coś poprawić?
układ wydechowy to system naczyń połączonych. Używanie elementów przypadkowych może skończyć podobnie jak u ciebie; wstawianie zwężek jest bez sensu w połowie wydechu bo za chwilę znowu rozprężysz.
Takie buczenia , rezonanse itp są wynikiem źle dobranych elementów - to że coś pasuje do podwozia nie oznacza że ma poprawną budowę w środku - tam są spaliny i muszą być tam odpowiednie przekroje i materiały tłumiące
No ale w tej chwili mam końcowy komorowy więc układ jest doprężony i brzęczy. Czy można coś zrobić oprócz wymiany środkowego?
No ale w tej chwili mam końcowy komorowy więc układ jest doprężony i brzęczy. Czy można coś zrobić oprócz wymiany środkowego?
musisz się zgłosic do jakiejś firmy co robi customy i ma doświadczenie / wiedzę żeby tobie pomóc