PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z montażem radia!!!!

enzo83
23-04-12, 13:46
Witam , posiadam Hondę Civic 1.4 iS 1998rok wersja 5D.

Mam problem z montażem radia APLINE 131r, polega to na tym że jest za mało miejsca w tylnej części kieszeni i radio nie do końca daje się wsunąć (na siłę tak ale boję się o stan kabli w tylnej części radia). Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? czy jest możliwość wycięcia tylnej ścianki w plastikowej kieszeni w kokpicie i zrobienia tym samym więcej miejsca na radio? Jeśli tak to czy konieczny jest demontaż przedniej konsoli?

Próbowałem znaleźć coś na forum ale nie trafiłem na taki temat.

MikeFoto
23-04-12, 13:58
Czy aby napewno radio jest za długie? U mnie problemem jest zawsze przejściówka Złączka Honda <=> Wtyk ISO. Jak zostawię ją luźno to radia do końca nie wcisnę. Czasem też radia mają taką wystającą śrubę - może to ona zawadza? Moim zdaniem miejsca jest na tyle żeby włożyć każde radio.

EDIT,

Pogooglałem i:

Twoje Alpine ma wymiary

Wymiary obudowy (szerokość x wysokość x głębokość): 178 mm x 50 mm x 161 mm

Mój Pioneer deh-4000ub

Wymiary obudowy (szerokość x wysokość x głębokość): 178 mm x 50 mm x 162 mm

Więc skoro mój Pioneer który jest 1mm głębszy dodatkowo jeszcze korzystam z przejściówki ISO i wchodzi to......musisz robić coś źle :)
To generlanie standard 1DIN. Więc każde radio musi wejść w kieszeń standartu 1 DIN. No chyba że robią to chińczycy..... to nic nie musi :)

enzo83
23-04-12, 14:09
ewidentnie radio,montowałem je w Media, gość przerobił złącze hondy na ISO bo nie było, miał problem z włożeniem radia, wystawało koło 1cm, musiał "dopchnąć" na siłę aż zaskoczyły zapadki przy panelu, ale i tak wystaje trochę z prawej strony także trzeba chyba ciąć półkę w środku. Wolałbym tego uniknąć ale nie widzę chyba innego wyjscia

birchie
23-04-12, 14:34
ewidentnie radio,montowałem je w Media, gość przerobił złącze hondy na ISO bo nie było, miał problem z włożeniem radia, wystawało koło 1cm, musiał "dopchnąć" na siłę aż zaskoczyły zapadki przy panelu, ale i tak wystaje trochę z prawej strony także trzeba chyba ciąć półkę w środku. Wolałbym tego uniknąć ale nie widzę chyba innego wyjscia

Często jest tak, że w czasie wsuwania radio nie wchodzi równo z kieszenią, tylko tył schodzi neico w dół. Efekt jest taki, że kieszeń wydaje się za mała. Na upartego - możesz zdemontowac konsolę i podtrzymac radio z dołu w czasie wsuwania, bo wejsć musi- nie ma bata!

MadSkillz84
23-04-12, 14:34
problem polega na tym ze kostka staje na przeszkodzie pomiedzy radiem a tylną ścianką otworu na radio,po bokach tej ''kieszeni'' na radio sa otwory przynajmniej u mnie i trzeba schylic sie od strony kierowcy pod kierownice i od tyłu ręką ''naprowadzić'' kostke zeby weszła w ta szczelinę,też to przerabiałem.

MikeFoto
23-04-12, 14:46
trzeba schylic sie od strony kierowcy pod kierownice i od tyłu ręką ''naprowadzić'' kostke zeby weszła w ta szczelinę,też to przerabiałem

Chyba każdy to przerabiał kto ma przejściówkę ISO :). Można też próbować upchnąć ją "nad" radio, ale to jest trudniejsze.

enzo83
23-04-12, 14:52
Dzięki za pomoc , postaram się spróbować to jakoś zmontować i poupychać;)

enzo83
23-04-12, 20:34
Radyjko zainstalowane pomyślnie:) godzinka walczenia z kablami i obyło się bez jakiegokolwiek demontażu kokpitu:D . Gniazdo ISO "wypchnąłem" przez mały prostokątny otwór w końcowej części kieszeni z prawej strony i przeciągnąłem przewody ręką (trochę gimnastyki od strony schowka przy dolnych otworach od nawiewu na nogi). Dzięki wszystkim za podpowiedź że musi wejść bo bym chyba walczył ze śrubokrętem i konsolą:) Teraz pora na wymianę tylnych głośników. Pozdrawiam

kyzer
23-04-12, 23:10
Zdejmowanie konsoli by nie pomogło, to nie 4g.. tutaj ramka radia siedzi na konsoli.

Punek
24-04-12, 09:36
Ja mam dość wysoki model Alpinki i chyba nie wszystko zmiescilo się w obudowie radia bo mam jakis metalowe pudełeczko 5cmx5cmx2cm na kablu z 8cm do którego nic się nie podłącza. Dodatkowo przejściówki Iso bla bla. Wziąłem brzeszczot i bez rozkrecania konsoli wyciąłem cały tył tego plastikowego koszyka. Na szczęście Honda pomyślała i zrobiła juz dwa otwory, wystarczy przeciąć dwie linie od jednego do drugiego. Warto to zrobić w skrajnie wysokim i niskim punkcie. Radio weszło "klik" :) Nie wyobrażam sobie włożyć tego radia bez cięcia, a później wyciągania i podłączania wzmacniacza :)
Pozdr

daniel208
25-04-12, 11:54
no u mnie też do końca nie dochodzi. Tyle Kabelków z tyłu, tyle przejściówek aby podłączyć alpinke, że gdzieś blokują i radio nie dochodzi. Chyba też będę musiał zastosować taki zabieg jak kolega wyżej

cycek23
25-04-12, 14:43
wyciac i po problemie.. chociaz z tymi kostakami i tak sie trzeba troche pomeczyc zeby to wszystko upchnac, Honda jest znana z tego (a przynajmniej nasze starsze modele), że jest bardzo malo miejsca w kieszeni :/