Zobacz pełną wersję : Problem z montażem radia!!!!
Witam , posiadam Hondę Civic 1.4 iS 1998rok wersja 5D.
Mam problem z montażem radia APLINE 131r, polega to na tym że jest za mało miejsca w tylnej części kieszeni i radio nie do końca daje się wsunąć (na siłę tak ale boję się o stan kabli w tylnej części radia). Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? czy jest możliwość wycięcia tylnej ścianki w plastikowej kieszeni w kokpicie i zrobienia tym samym więcej miejsca na radio? Jeśli tak to czy konieczny jest demontaż przedniej konsoli?
Próbowałem znaleźć coś na forum ale nie trafiłem na taki temat.
Czy aby napewno radio jest za długie? U mnie problemem jest zawsze przejściówka Złączka Honda <=> Wtyk ISO. Jak zostawię ją luźno to radia do końca nie wcisnę. Czasem też radia mają taką wystającą śrubę - może to ona zawadza? Moim zdaniem miejsca jest na tyle żeby włożyć każde radio.
EDIT,
Pogooglałem i:
Twoje Alpine ma wymiary
Wymiary obudowy (szerokość x wysokość x głębokość): 178 mm x 50 mm x 161 mm
Mój Pioneer deh-4000ub
Wymiary obudowy (szerokość x wysokość x głębokość): 178 mm x 50 mm x 162 mm
Więc skoro mój Pioneer który jest 1mm głębszy dodatkowo jeszcze korzystam z przejściówki ISO i wchodzi to......musisz robić coś źle :)
To generlanie standard 1DIN. Więc każde radio musi wejść w kieszeń standartu 1 DIN. No chyba że robią to chińczycy..... to nic nie musi :)
ewidentnie radio,montowałem je w Media, gość przerobił złącze hondy na ISO bo nie było, miał problem z włożeniem radia, wystawało koło 1cm, musiał "dopchnąć" na siłę aż zaskoczyły zapadki przy panelu, ale i tak wystaje trochę z prawej strony także trzeba chyba ciąć półkę w środku. Wolałbym tego uniknąć ale nie widzę chyba innego wyjscia
ewidentnie radio,montowałem je w Media, gość przerobił złącze hondy na ISO bo nie było, miał problem z włożeniem radia, wystawało koło 1cm, musiał "dopchnąć" na siłę aż zaskoczyły zapadki przy panelu, ale i tak wystaje trochę z prawej strony także trzeba chyba ciąć półkę w środku. Wolałbym tego uniknąć ale nie widzę chyba innego wyjscia
Często jest tak, że w czasie wsuwania radio nie wchodzi równo z kieszenią, tylko tył schodzi neico w dół. Efekt jest taki, że kieszeń wydaje się za mała. Na upartego - możesz zdemontowac konsolę i podtrzymac radio z dołu w czasie wsuwania, bo wejsć musi- nie ma bata!
MadSkillz84
23-04-12, 14:34
problem polega na tym ze kostka staje na przeszkodzie pomiedzy radiem a tylną ścianką otworu na radio,po bokach tej ''kieszeni'' na radio sa otwory przynajmniej u mnie i trzeba schylic sie od strony kierowcy pod kierownice i od tyłu ręką ''naprowadzić'' kostke zeby weszła w ta szczelinę,też to przerabiałem.
trzeba schylic sie od strony kierowcy pod kierownice i od tyłu ręką ''naprowadzić'' kostke zeby weszła w ta szczelinę,też to przerabiałem
Chyba każdy to przerabiał kto ma przejściówkę ISO :). Można też próbować upchnąć ją "nad" radio, ale to jest trudniejsze.
Dzięki za pomoc , postaram się spróbować to jakoś zmontować i poupychać;)
Radyjko zainstalowane pomyślnie:) godzinka walczenia z kablami i obyło się bez jakiegokolwiek demontażu kokpitu:D . Gniazdo ISO "wypchnąłem" przez mały prostokątny otwór w końcowej części kieszeni z prawej strony i przeciągnąłem przewody ręką (trochę gimnastyki od strony schowka przy dolnych otworach od nawiewu na nogi). Dzięki wszystkim za podpowiedź że musi wejść bo bym chyba walczył ze śrubokrętem i konsolą:) Teraz pora na wymianę tylnych głośników. Pozdrawiam
Zdejmowanie konsoli by nie pomogło, to nie 4g.. tutaj ramka radia siedzi na konsoli.
Ja mam dość wysoki model Alpinki i chyba nie wszystko zmiescilo się w obudowie radia bo mam jakis metalowe pudełeczko 5cmx5cmx2cm na kablu z 8cm do którego nic się nie podłącza. Dodatkowo przejściówki Iso bla bla. Wziąłem brzeszczot i bez rozkrecania konsoli wyciąłem cały tył tego plastikowego koszyka. Na szczęście Honda pomyślała i zrobiła juz dwa otwory, wystarczy przeciąć dwie linie od jednego do drugiego. Warto to zrobić w skrajnie wysokim i niskim punkcie. Radio weszło "klik" :) Nie wyobrażam sobie włożyć tego radia bez cięcia, a później wyciągania i podłączania wzmacniacza :)
Pozdr
no u mnie też do końca nie dochodzi. Tyle Kabelków z tyłu, tyle przejściówek aby podłączyć alpinke, że gdzieś blokują i radio nie dochodzi. Chyba też będę musiał zastosować taki zabieg jak kolega wyżej
wyciac i po problemie.. chociaz z tymi kostakami i tak sie trzeba troche pomeczyc zeby to wszystko upchnac, Honda jest znana z tego (a przynajmniej nasze starsze modele), że jest bardzo malo miejsca w kieszeni :/