Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak lampki od smarowania oraz....

Jaro_11
15-07-07, 12:28
Witam!
Zauważyłem dziś brak świecącej się lampki od smarowania silnika po załączeniu stacyjki (podejrzewam żarówkę), ale sprawdziłem pozostałe (które się da) i zauważyłem, że nie świeci się też żarówka od otwarcia bagażnika. Dziwny zbieg okoliczności?

Od chwili gdy zakupiłem ten cudowny samochodzik, nie działa podświetlenie zegara (tj. cyfrowe wskazanie godziny), nie piszczy sygnalizator gdy zostawiam włączone światła przy wyłączonej stacyjce, i nie świeci się lampka otwarcia drzwi gdy otworzę drzwi z prawej strony (zarówno przód jak i tył). Czy ma to jakiś związek ze sobą. Pewnie tak, ale może ktoś miał podobny problem, jak najlepiej sobie z nim poradzić? Aha zdarzyło sie raz że pojawiło się podświetlenie zegara i piszczał sygnalizator świateł, ale potem znów zginęło.

Prosiłbym o kontakt do jakiegoś dobrego elektronika samochodowego, który potrafi to zrobić (najlepiej jak już robił i ma doświadczenie) i naprawiał/resetował też SRS. Najlepiej okolice Żyrardowa, ale może być też Wawa.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

Cairo
15-07-07, 15:42
Kolega z pewnością te wszystkie problemy to pierdoły z którymi sobie sam możesz poradzić.
Najpierw sprawdź sobie wszystkie bezpieczniki, czy aby napewno któryś się nie przepalił.
Jeżeli upewnisz się że z bezpiecznikami wszystko OK, to pozostaje Ci dostać się żarówek. Jak to zrobić dowiesz się zaglądając do SAM NAPRAWIAM lub manuala, to i to dostąpne na forum w wwersji elektronicznej.

Co do sygnalizacji otwarcia drzwi to 99% zabruszone styki włączników na słupkach. Do momentu przeprojektowania tych elementów były one wadliwe.
Bardzo łatwo się uporać, z tym problemem, odkęć je (jeden wkręt na śrubokręt krzyżakowy), wypnij kabelek (postaraj się żeby Ci nie wpadł do środka to zaoszczędzisz troszkę czasu na ponownym wyciągnięciu) i rozbiesz włącznik (jest na plastikowych zatrzaskach) następnie solidnie przeczyść styki, poskładaj podłącz i powinno być OK.

SPUTNIK1957
16-07-07, 21:12
Ja do tego co przedmówca mówi proponuje po takim zabiegu czyszczącym spryskać styki jakimś srodkiem do styków lub do potecjometrów, ja uzywam "kontakt'u" własnie do potecjomerów i ma ta zaletę że usówa tlenki i siarczki i pozostawia delikatny olej który zabezpiecza styki przed sniedzeniem i można go stosować dosłownie wszędzie na złączkach, do gniazd bezpieczników, wszelkiego rodzaju styków i włączników.

Konrad84
16-07-07, 22:19
Też polecam preparat kontakt. Idealny do zaśniedziałych przewodów masy, czyszczenia kostek itp. Wtrącam się, bo chyba nie było na forum nic o preparatach z serii kontakt. Osobiście używam kontakt S - można psiknąć w alternator.