Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DUŻY PROBLEM - możliwe że wielowątkowy

cezarylee
22-04-12, 12:14
Zacznę od początku. Tydz. temu skasowałem błąd srs, jak? znalazlem na tym forum i za 1. razem się udało, lampka srs gaśnie.......pojeździłem jeszcze troche, x razy gasząc silnik...po czym chcąc wjechać do garażu...silnik nie odpalił i słychać było tylko "pykanie" przekaźników pod maską...i tyle.

Następnie..moje podejrzenia padły na alram/immo, który mogl odciąć zapłon...zrobiłem jak w instrukcji, czyli zwarłem kabelkem w przekaźniku 87 z 30 ale nadal nic...wiec szukamy dalej....chcialem wyeliminować pompe paliwa...która może robila spięcie. Ciągle spalał mi się bezpiecznik nr 9 (zasilanie ecm), wiec chodzi tu o kompa. Odłączyłem wtyczke -> http://img525.imageshack.us/img525/2172/20120422184.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/525/20120422184.jpg/)
[/URL] sądząc ze jest to od pompy paliwa (bo jak wymienialem tłumik calość widzialem jak mechanik tam wlasnie coś łączył mowiac ze jeszcze pompe paliwa podłączy), no więc odłączyłem to samą wtyczkę....i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu samochód pali i jeździ.....wiec to nie pompę paliwa odpiąłem... i teraz pytanie :) co ja odłączyłem ??????????? Wydaje mi się niestety, ze to złączka od poduszki powietrznej pasażera...podążałem za kablami i w żółtej osłonce leci do gory i skreca w prawo pod poduszkę...

Co też jakby potwierdzone jest opisem w książce serwisowej TUTAJ (http://chomikuj.pl/ramzees87/Honda+-+The+Power+of+Dreams/Honda+-+Schematy+Manuale/Civic/Honda+CIVIC+99-+instrukcja+serwisowa+PL,216597527.PDF) na stronie 491.

Zrobiłem autodiagnostykę (dodam ze check engine zazwyczaj się świeci, od kiedy kupilem hanke, czasem gasnie jak zaleje benzyny i troche na niej przejadę...czasem na LPG tez zgaśnie)... KOD BLEDU: 74 - dziwne bardzo: Cylinder 4 Misfire or a Random Misfire - > czyli co to ma znaczyć, ze 4 cylinder nie odpala ? Dodam, ze alarm ma się dobrze ;)

CO DOLEGA MOJEJ HANCE ??????? PROSZE O JAKIES WSKAZOWKI.

nikog0
22-04-12, 12:36
ta rozłączona wtyczka, wg mnie jest wtyczką od sondy lambda diagnostycznej, zamontowanej w katalizatorze. Ma ta sonda to do siebie, że u wielu posiadaczy tego rozwiązania wciąż szwankuje i powoduje błędy w Ecu typu: uszkodzony katalizator (zużyty), wtedy wystarczy zrobić dystans i na dystansie wkręcić sondę. Jeśli błąd jest odnośnie grzałki sondy trzeba ją wymienić albo zastosować emulator.

cezarylee
22-04-12, 12:47
A dlaczego jak złacze te wtyczki, to wywala mi bezpiecznik nr 9 w skrzynce pod maską ??? Bezpiecznik 15A, dalem 30 i też sie zjarał, wiec to duże spięcie. Dodam, ze jak dalem 30 to przez chwile slychac bylo pompe paliwa jak sie zalaczala...i "ciach" przepalony. Na 15A przepala sie od razu.

cezarylee
22-04-12, 14:32
OK, to nie jest od poduszki jednak, polecialem dokladniej odkrecajac schowek. Wiec moze to sonda lambda, kabelek z jednej strony leci gdzieś w dół w czarnej gumowej osłonie... druga wtyczka leci gdzies w kierunku miejsca kierowcy, nie mialem czasu zdjac oslony gdzie, bo robie akurat filtr kabiny...ale pozniej dopisze szczegolowo..

nikog0
22-04-12, 15:20
wejdź pod samochód, może jakimś cudem przewód sondy się przypalił od tłumika, albo przetarł i zwarcie robi, albo spróbuj sonde podmienić.