Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : podłącznie skrzyni + wzmacniacza do seryjnego radia civic VII

Marcin7
21-04-12, 21:45
Witam,

Na wstępie przepraszam za laicką znajomość tematu. Parę dni temu nabyłem civica VII gen 2005. Chciałbym do niego wrzucić sprzęt który dzielnie służył mi w poprzednich autach mianowicie:

Skrzynię pioneer TS-WX205 ze wzmacniaczem Kenwood KAC-848

Pytanie brzmi czy fabryczne radio (takie jak w aucie w linku poniezej) ma wejście do podłączenia kabla sygnałowego (2x chinch) ?

http://www.olx.pl/honda-civic-vii-2001-2005-2004-hatchback-iid-168705541

Czy niezbędny jest zakup jakiejśc przejściówki ? Jeżeli tak to gdzie i za ile ?

Jeżeli chodzi o schemat podłączenia sprzętu to z tego co pamiętam wygląda to nastepująco:
- wzmacniacz kablem sygnałowym do radia (o ile ma wejście)
- wzmacniacz kablem "+" pociągnięty po progu do plusa w aku
- wzmacniacz kablem "-" do podłogi bagażnika
- i oczywiście wzmacniacz do skrzyni

Pytanie za które z góry przepraszam :) czy nie ma niebezpieczeństwa że zestaw podłączony w ten sposób bedzie ciągnął prad stale ? Z tego co pamiętam w poprzednim aucie miałem jeszcze jeden kabel pociągnięty do zapalniczki czy świateł - tylko po co ?

Z góry dzięki - chciałbym się upewnić zanim wybebesze całą konsole.

walusb
21-04-12, 22:13
Fabryczne radio nie posiada wyjścia na wzmacniacz. Musisz dokupić filtr Hi-level.

Pytanie za które z góry przepraszam czy nie ma niebezpieczeństwa że zestaw podłączony w ten sposób bedzie ciągnął prad stale ? Z tego co pamiętam w poprzednim aucie miałem jeszcze jeden kabel pociągnięty do zapalniczki czy świateł - tylko po co ?

Ten kabelek podłączamy do sterowania wzmacniaczem lub anteną

Marcin7
21-04-12, 22:21
Cóż to jest ten filt Hi-level ? Jest dostępny przykładowo na allegro ?

Co masz na myśli pisząc "do sterowania wzmacniaczem" ? czy bez tego wzmacniacz też będzie działał ?

walusb
21-04-12, 22:35
Zobacz na wzmacniaczu masz 3 podłączenia +, -, oraz rem. czyli sterowanie aby wzmak włączał się tylko z radiem a nie pobierał prądu cały czas.
Hi-level to takie coś co podłączamy pod wyjścia głośnikowe w radiu a z drugiej strony mamy wyjścia cinch na wzmacniacz
http://allegro.pl/konwenter-audio-adapter-wyjscie-na-wzmacniacz-i2278790620.html
taki pierwszy z brzegu

Marcin7
21-04-12, 22:50
Tak, faktycznie mam remote na wzmacniaczu. Żeby mieć jasność tematu, kabel z rem. ciągne do ? Radia czy do dodatkowego źródła prądu i na osobnym kablu pstryczek żeby załączać albo odłączać wzmaka ? Rozumiem, że w momencie kiedy nie skorzystam z rem. skrzynia będzie ciągnęłą prąd cały czas w trakcie pracy silnika + będzie załączała się za kazdym raz jak tylko włącze radio bez możliwości jej odłączenia ? Dzięki i sorki że męcze.

walusb
21-04-12, 22:58
Bez rem nie będzie grała. Ja podłączam pod sterowanie anteną ewentualnie jak klient sobie życzy to pstryczek na tym przewodzie