Zobacz pełną wersję : el. szyby coupe Vg
cześć. mam mały problem z szybami tzn z dolu idą w miare ładnie, a od połowy w góre do końca ciężko i pod koniec trzeba im pomagać aby sie domkły... idzie coś z tym zrobic ? pomoże cos jak przeczyszcze mechanizmy czy nie bardzo ?
Wojtec12345678
20-04-12, 23:51
Było setki razy, pryśnij w prowadnice szyb zwyłkego silikonu do uszczelek, nie oszczędzaj, pół puszki na 1 prowadnice
to jest tak bez obrazy ale fuszera . najlepiej wyjąć szyby wyjąć uszczelki od szyby wymyć w wanie czy gdzie kolwiek indziej najlepiej w ciepłej wodzie wysuszyć , nasmarować najlepiej sylikonem w spraju j.w wspomniane lub ew. Plakiem ale nie jaki efekt bo tego nie robiłem
jak chcesz mieć wyższy efekt całej operacji wyciągasz i czyścisz szyny (chodzi o te metalowe na dole) od szyb zębatkę silniczka i smarujesz nowym smarem itp. i jest miód malina zapier..la aż miło ;)
a co zrobic z szyberdachem ? bo przy nacisnieciu aby sie tylko uchylil to zaczyna sie otwierac caloscia no i w polowie staje.... czyscilem szyny ale nic, z tego co udalo mi sie dojrzec to na tych plastikowych szynach sa takie male sprezynki... no i na jednej szynie jej barakuje, musiala sie zerwac, i takie pytanie: czy to będzie przyczyna ze szyber otwiera sie tylko do polowy i czy trudno to wymienic...
cześć. rozebrałem boczki, przeciscilem prowadnice, zebatke, przymylem uszczelki --> nasmarowałem wszystko ponownie (kupiłem smar w sprayu) i szczerze mowiac to bez szalu... dopiero jak pozniej jeszcze wypsikalem uszczelki plakiem to troche pomoglo, ale wydaje mi sie ze lepiej raczej juz nie bedzie bo w sumie to wszystko ma swoje lata...
Wojtec12345678
28-04-12, 12:38
Mi silikon w spraju tak pomógł , że przy -20 szyby chodziły jak latem :-D
a jak to się dokładni nazywa ? poprostu Sylikon w Sprayu ? to jest też taka smar czy co ?
Wojtec12345678
29-04-12, 23:33
Najzwyczajniejszy sylikon z carrefoura ale do uszczelek, bodajrze 12 zł kosztował :) pomógł mi też przy szyber-dachu, jak w pierwszej fazie podnoszenie nie dawał rady, teraz nie musze mu pomagać,ale tak jak pisałem nie oszczędzaj, pół puszki na 1 prowadnice, pryskasz, szyba góra/dół i tak kika/kilka naście razy
przymylem uszczelki --> nasmarowałem wszystko ponownie (kupiłem smar w sprayu)
Tym smarem nasmarowałeś uszczelki ??
Na zębatki psikałeś owym smarem?
ok dzieki.... nie tym smarem w sprayu siklem zebatke i prowadniece/szyny a uszczelki przyczyscilem na sucho bo byl sam kurz itp w nich pozniej woda z plynem i na koniec siklem plakiem...
Wojtec12345678
30-04-12, 15:03
ok dzieki.... nie tym smarem w sprayu siklem zebatke i prowadniece/szyny a uszczelki przyczyscilem na sucho bo byl sam kurz itp w nich pozniej woda z plynem i na koniec siklem plakiem...
W prowadnice szyb masz psiknąć tym silikonem w spraju ziom :D a nie smarem
Smary bardzo szybko zbierają kurz, więc zasyfi ci te prowadnice,a sylikon zmiękczy gumy które tam są :)
ok teraz juz wiem ;) dzieki