PDA

Zobacz pełną wersję : skrzynia biegów, a olej...

brytan
20-04-12, 20:24
Witam wszystkich serdecznie
Stawiam dziś pierwsze kroki na tym Forum, ale wcześniej tutaj od czasu do czasu zaglądałem.
Mam Hondę Civic 96r, 1,4i ,55kw,oczywiscie skrzynia biegów manualna.Problem tkwi w tym, źe chcę wymienic olej w skrzyni biegów, a nie wiem jaki był/poprzedni właściciel tez nie wiedział/ wlany.Ale teraz chodzi mi o to,że nie wiem jaki faktycznie, powtarzam,jaki faktycznie olej powinienem wlac.Podobno muszę wlać oryginalny hondowski/honda produkuje olej?/ olej za 130zl, który kupuje się w serwisie,Jeżeli tego nie zrobię i wleje inny olej może dojść do rozczelnienia skrzyni biegów, sic!Następna informacja to taka,że mam wlać olej o nazwie Dexrton4.Dalej już się nie pytam.Natomiast postanowiłem zapytać się Was jaki faktycznie olej powinienem wlać i na jakim Wy jezdzicie.Z góry dzięki za podjęcie tematu.Pozdrawiam.

Maskunt
20-04-12, 20:36
Hondowski MTF najlepiej. Dzida z Haparts ma sporo taniej niż w ASO (tel 793-598-251 albo haparts.pl).

// Dzida ma w tej chwili chyba w tej samej cenie co Jarusnet (głowy uciać sobie nie dam), a od Haparts dostaniesz paragon.

pablo_020
20-04-12, 20:39
Lub ewentualnie 10w40 silnikowy, ale oszczędność to pozorna bo trzeba cześciej zmieniać.
Tak jak kolega wyżej pisze najlepiej MTF Honda. Kilka osób na forum ma taniej.
J.w lub jarusnet jak nie jesteś w wawy to polecam raczej jego, bo taniej wychodzi :)

mafia35
20-04-12, 21:23
Tylko i wyłącznie MTF i żaden inny. No chyba, że chcesz sobie narobić problemów. Lub 10W40 ale to żadna oszczędność...
Kupuj z pewnego źródła - albo ASO albo jak koledzy piszą.

Momek
21-04-12, 13:17
Ja zalewałem mtf i 10W40 Shella i nie ma żadnej różnicy.
Pozdro

reXio
23-04-12, 18:21
Ja tez a ile sie nasluchalem ze MTF to olej z kosmosu :)

MikeFoto
24-04-12, 07:31
Ja tez a ile sie nasluchalem ze MTF to olej z kosmosu

ReXio, jak myślisz skąd pochodzi skrót? Myślisz że M w MTF to Manual? Otóż nie,....... to słowo MARVELOUS (cudowny/fenomelany)

Ja gdy zalałem MTFem skrzynia pracuje rewelacyjnie, przybyło mocy, spalanie znacząco spadło.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
A na poważnie :). Olej jak olej. Jego stosowanie wpływa bardziej na psychikę właściciela, że stosuje do auta taki olej jaki zaleca producent, najlepszy, niż faktycznie przekładało by się to wymierne korzyści. Ale za to nie trzeba go tak często wymieniać.

Gdyby tylko wszyscy stosowali te części które zaleca producent i tak chętnie je polecali i kupowali jak MTF do skrzyni to wszystkie hondziny działały by jak szwajcarskie zegarki :)