Zobacz pełną wersję : ktorędy przeciągnąć kable do wzmaka w 5d??
Witam!
Mógłby ktoś mi podać jakieś dobre miejsce którędy można przeciągnąć kable do wzmacniacza od akumulatora?? Najlepiej tak żeby nie trzeba było dużo samochodu rozbierać :) chodzi o civic 5d
z góry dzięki !!
Jest to dość obszerny temat. Było wiele postów o rozprowadzaniu kabli. Mam civica 3d hb i przeprowadziłem kable w następujący sposób. Jak patrzysz na akumulator to po jego prawej stronie jest otwór, chyba zaślepiony gumą. Przepijając gumę wprowadzasz tam kabel zasilający. Musisz odsłonić wykładzinę pod nogami pasażera i tam gdzieś wyjdzie ten kabel, pod schowkiem. Dalej pociągnąłem pod wykładziną w stronę lewego progu (kierowcy) i puściłem go wspomnianym progiem w oryginalnej osłonce fabrycznej wiązki. Musisz ominąć słupek boczny i wpuścić go do tylnego lewego progu. A następnie wyjść pod siedzeniem aż do tyłeczka hondy. Kabel sterujący wzmakiem i chincha puściłem w taki sam sposób tylko nie w osłonce fabrycznej kabli. Oczywiście na zgięciach kabli musisz dać osłonę aby kabel się nie uszkodził. Kabel ( - masę ) przykręciłem do podłogi, do śruby trzymającej tylny środkowy pas bezpieczeństwa. Czytałem wiele postów i często zdarza się denerwujący świst w głośnikach, aczkolwiek słychać alternator. U mnie na szczęście wszystko jest OK i nie ma niepożądanych dźwięków. Wracając jeszcze do początku to po przykręceniu kabla zasilającego do klemy akumulatora, musisz dać bezpiecznik na odległości ok. 20cm "idąc" po kablu. Z tego co się dowiedziałem to bezpiecznik ma mieć 30A lecz ja dałem słabszy ( 15A ) i wolę być bezpieczniejszy niż ma mi się spalić samochód :/ Powodzenia w rozprowadzaniu kabelków :)
wielkie dzieki!! jutro moze kupie kable to sprobuje. wzmacniacz bede mial w poniedzialek dopiero :)
Z tego co się dowiedziałem to bezpiecznik ma mieć 30A lecz ja dałem słabszy ( 15A ) i wolę być bezpieczniejszy niż ma mi się spalić samochódto akurat zależy od przekroju kabla !! A nie od bezpieczniejszy. Mój wzmak 15A bezpiecznik wciągnąłby przy pierwszym odpaleniu...
po przykręceniu kabla zasilającego do klemyjeśli już być dokładnym to przed podłączeniem do klemy !!
Kabel ( - masę ) przykręciłem do podłogi, do śruby trzymającej tylny środkowy pas bezpieczeństwa.jeśli nie wymieniłeś odcinka między klemą minusową a karoserią to zrobiłeś jeden z najczęściej popełnianych błędów. Kable powinien iść prosto z aku, a jeśli nie to odcinek między karoserią a aku powinien mieć zmieniony przekrój na odpowiadający przekrojowi kabla "plusowego"...
którędy można przeciągnąć kable do wzmacniacza od akumulatora?najlepiej sam poszukaj - a jestem pewien, że znajdziesz :) Te auta szły jako LHD i RHD, więc mają nieużywane przejścia technologiczne