Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Kabel masowy

Kirk01
19-04-12, 13:29
Mam pytanko:) Chcialbym wymienic ten kabel masowy co na fotce na jakis inny bo ten ledwo zipie i pytanie jest nastepujace czy ma znaczenie jakiej grubosci on bedzie i jak? i tak wogole jak bym go nie mial to ma to jakies znaczenia?tu zdjecie o co mi chodzi:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94296b66bad15eba.html

Piterex
19-04-12, 14:17
Ten kabel ma raczej nie wielkie znaczenie choć wiadomo lepiej jak jest niż jak go niema jeĽdziłem jaki¶ bez niego i nie zaobserwowałem jaki¶ zmian itp. ¦rednica najlepiej taka jak była w orginale może być większa. Jak zrobiłem sobie taki kabel z kabla od zasilania wzmacniacza ¶rednica ok. 0.5cm

Szczery
19-04-12, 15:36
Ogolnie lepiej zeby masa byla niz by byl jej brak.
Niby silnik jest "uziemiony" do budy przez wiele elementow i uzadzen czy czujnikow ale podczac rozruchu prad pobierany przez rozrusznik jest tak duzy ze popalily by sie te wszystkie cienkie przewodziki.
Dodatkowo gdy przewod sie nagrzeje rosnie jego opor elektryszny i straty napiecia. Moga byc tak duze ze rozrusznik bedzie krecil a aparat zaplonowy nial bedzie zbyt niskie napiecie by wytwozyc zdrowa iskre.
Grobe przewody (oem 16mm2 chyba) maja male straty, mniej sie nagrzewaja.
Ja jak zrobilem sobie wszystkie masy w komoze silnka na nowo, te grube glowne przerobilem na przewody 25mm2 dodatkowo jedna masa idzie bezposrednio od aku do silnika a nie jak oryginalnie aku->buda - buda->silnik, to rozrusznik teraz kreci jak glupi i silnik szybciej zapala.
Zrobilem tak bo zdazylo sie mi dwa razy (w ciagu 2lat), ze zalalo mi swiece z powodu braku iskry przy odpalaniu.
Przy okazji zrobilem sobie z miedzianego plaskownika "gluwna magistrale" mas i wszystkie masy przy aku spotykaja sie na niej (z aku na szyne a zniej na: ecu chyba, wzmaniacz, radio, oryginalna na silnik, lpg (nie bic) i sa jeszcze wolne miejsca).
Dzieki takiemu rozwiazaniu na aku zrobilo sie "czysciej" przy biegunie ujemnym.
Teraz bede kombinowal zeby taka szyne rozdzielcza dla plusa zrobic.