Zobacz pełną wersję : Koła, opony - VTi 5D.
Mam pytanko odnośnie OPON:
czy te felgi z oponami o rozmiarze 205/55/16 wejdą mi bez problemu i nie będa obcierac przy mojej zawieszcze -30mm ????
http://www.allegro.pl/item213426875_honda_prelude_accord_civic_16_4x114_ 3_205_55_16.html
teraz na 195/55/15 siedzi mi tak dosyc nisko i zastanawiem sie czy nie bedzie obcierac ta 16tka:
http://img404.imageshack.us/img404/7374/dsc00018eh2.th.jpg (http://img404.imageshack.us/my.php?image=dsc00018eh2.jpg)
Wejdzie spokojnie nawet 17" .... kwestia szerokosci felgi i dobrego ET
PS: bardzo ladnie siedzi to auto teraz Adam, nic sie nie chwalisz, nic ....
PS2: to pisalem ja :D - diups
Dla mnie chora jest ta mania gleby. Ja mam seryjna zawiechę, a ciągle się wieszam na krawężnikach itp.
Dla mnie chora jest ta mania gleby. Ja mam seryjna zawiechę, a ciągle się wieszam na krawężnikach itp.
Maciek widzialem twoje auto na parkingu i chyba do konca seryjnej zawiechy to Ty nie masz? Choc nie mialem czasu sie dokladnie przyjrzec.
Nie marudźcie, ja poza obniżoną zawiechą mam jeszcze błotochrony, nie wiem jak zimę przetrwam :D
Przy okazji - te koła z aukcji sprzedaje forumowicz - AdamCIV.
ale przy profilu 55 i feldze 16 prędkościomiesz będzie kłamał delikatnie mówiąc.
PS: bardzo ladnie siedzi to auto teraz Adam, nic sie nie chwalisz, nic ....
hehe....bo nie czytasz mojego tematu B18C4 :)
tam wsystko ładnie pisze i fotki porobione
[ Dodano: Pią 13 Lip, 2007 ]
tak wiem, sprzedaje je forumowicz.......
czyli jak mówicie ze bedzie git to chyba zajade sobie takie, bo mi sie one podobają :aloha:
205/55/16 to duzy rozmiar ,samochod straci na dynamice i jest duza szansa ze beda obcierac przy skrecaniu o nadkole z przodu .Ja mialem zimowki 195/60/15 czli mniejszy rozmiar i mialem po obcierane nadkola.
Zgadzam sie z Piotrem. 205/55/16 to kiepski pomysl. A same felgi fajne nawet, grunt ze ori ;)
czy te felgi z oponami o rozmiarze 205/55/16 wejdą mi bez problemu i nie będa obcierac przy mojej zawieszcze -30mm ????
teraz na 195/55/15 siedzi mi tak dosyc nisko i zastanawiem sie czy nie bedzie obcierac ...
Średnica 195/55/15: 595,5 mm
Średnica 205/55/16: 631,9 mm
Daje to różnice 3,6cm, czyli dosyć sporo (ponad 5%).
Z tego co pisze na stronie http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp zalecana różnica to 2%, a dopuszczalna to 4%. Jak dla mnie to nie ma sensu pakować się w tak duże koła, bo tak jak pisali koledzy na osiągach znacznie stracisz i pewnie obcierać będzie.
Tzn tak... felgi spokojnie Ci wejda, opony sprzedasz i kupisz z nizszym profilem i bedzie fajnie :D
felga spokojnie siadnie, ale z tą oponą mówicie ze bedzie slabo :/
to jakie najlepiej oponki zalozyc na 16'' ???
205/45/R16 albo 195/50/R16
przecież Ci kurde mówilem jakie gumy na 16 cza załozyć, ehh....
maGik nie wiem co Ty panikujesz z obniżonym zawiasem ja mam -30 i dla mnie jest git, nigdzie się nie wieszam, cza tylko pamietać o tym i odpowiednbio pokonywać większe przeszkody, a jak Ty się wieszasz na seryjnym zawiasie to ja naprwde nie wiem, chyba startujesz w rajdach terenowych ;)
maGik nie wiem co Ty panikujesz z obniżonym zawiasem ja mam -30 i dla mnie jest git, nigdzie się nie wieszam, cza tylko pamietać o tym i odpowiednbio pokonywać większe przeszkody, ;)
Cairo dobrze prawi :d
No i czego ja się Was nie posłuchałem :/
... oszczędziłbym sobie tylko kłopotu.
Tak się składa, że napaliłem się na jedne fele 16". (et chyba 38, zapomniałem sprawdzić)
No, a mając taki felunek, to warto fajne gumy zapodać... :) i mój wybór padł na 205/55
Czytałem wcześniej te posty, ale myślę sobie eeetam, chłopaki gdybają, nikt naprawdę nie sprawdził, więc 205/55 będzie spoooko ;)
No i wiem już napewno !, że 205/55 r16 NIE JEST SPOKO, a przynajmniej nie z przodu.
Tył ok, nic nie ma prawa obcierać, wygląda kozacko, ale przód obciera: o rant od góry nawet na małych dołkach, a przy skręcie "prawie" maksymalnym opony obcierały w 3 miejscach (nadkole / plastykową obudowę silnika).
Zważywszy na to, że w sklepie nie chcieli mi wymienić przednich na inny rozmiar (bo już używane :/ 500m! ) to poszukałem czegoś na zamianę.
Nie odważyłem się zaryzykować raz jeszcze z 205/45, bo uważam, że za dużo miejsc "styku" było przy 205/55 więc te 2 cm różnicy myślę, że by nie pomogły.
Wybrałem nietypowy rozmiar, można by rzec egzotyczny, ale udało mi się "ustrzelić" okazję ;) - 195/50
... i nic nie obciera, a koła i tak wyglądają kozacko :)
Piszę te informacje, żeby ktoś inny nie wpiep... się w to samo gówno
i... po to aby schylić czoła przed doświadczonymi przedmówcami :)
:hinczyk:
ps. wyprzedzę ewentualne pytania: tak, auto straciło na dynamice, ale trzyma się jak przyklejone i nieprawdopodobnie lepiej się prezentuje :)
Ja uważam że do tego modelu nalepszym rozmiarem jest 195/50/15. Na lato ma Toyo 195/50/15 a na zimę Klebera 195/50/15