Zobacz pełną wersję : cofanie się paliwa w tdi
Witam. Mam problem z odpalaniem swojej hondy 2.0 tdi z silnikiem rovera. Jak postoi dobę to nie odpala, za 20 razem może, ciepła za 1 razem. Jak podpompuję paliwo gruszką do filtra to odpala za 1 razem zawsze. Świece ok. Zapowietrza się? Czy może paliwo się cofa? Może pompa pada?
wlooczykij
18-04-12, 01:16
Nie wiem jak to jest do końca w silniku diesla, ale spróbuj poluzować lekko nakrętkę przy filtrze paliwa (ewentualnie wężyk, króciec), podłóż jakąś szmatkę koło niego i przekręć kluczyk na pozycje zapłon. Jeżeli po przekręceniu ON tryśnie to znaczy, że z pompą jest wszystko ok. Jeżeli nie to znaczy, że nie wytwarza ona już ciśnienia i jest do wymiany.
Kojarzę też, że problem z odpaleniem diesla może mieć związek z wodą nagromadzoną w filtrze. Poszukaj czegoś takiego jak zawór/korek spustowy przy nim i opróżnij go.
Jeżeli po przekręceniu ON tryśnie to znaczy, że z pompą jest wszystko ok. podejrzewam że w tym silniku jest pompa rotacyjna a żadnej w baku elektrycznej nie uświadczy więc ten sposób nic nie da. W silnikach TDI z grupy VAG jest to możliwe ale ten silnik to zwyczajne TD.
Darku skoro twierdzisz że cofa się paliwo to zainwestuj w to:
http://moto.allegro.pl/zawor-zaworek-zwrotny-paliwa-6mm-8mm-10mm-12mm-i2268959120.html
dobierzesz średnicę wepniesz się w przewód i zapomnisz o problemie :)
Założyłem zaworek zwrotny i niestety nie pomogło. To chyba coś innego. Macie jeszcze jakieś pomysły? Może regulacja kąta wyprzedzenia wtrysku?