PDA

Zobacz pełną wersję : Gaz przy odpalaniu

pafcion
17-04-12, 09:12
Witam,

Mam dziwny problem. civic 2003r, silnik D14Z6. Instalacja gazowa BRC Sequent 24, 170tys przebiegu z czego na gazie 130tys.

Dotychczas wszystko działało doskonale ale pewnego dnia wsiadłem rano do autka, kręcę rozrusznikiem (kręci normalnie) ale nie odpala.

W końcu odpalił. Okazuje się że problem jest za każdym razem a lekarstwem jest kilkukrotne popompowanie pedałem gazu w chwili kręcenia rozrusznikiem. Bez tego nie odpali.Po odpaleniu wszystko jest ok. Problem występuje zarówno przy zimnym jak i ciepłym silniku. Odpalanie oczywiście na bezynce. Problem pojawił się w ciągu jednej nocy (wieczorem bez problemu a następnego dnia rano zonk). Samochód regularnie serwisowany, regulacje zaworów itp. Co może powodować takie problemy?

Proszę o pomoc.

rafal
17-04-12, 16:15
Dziwna sprawa... Sprawdzałeś silniczek krokowy? Może z nim jest jakiś problem? Miałeś ostatnio jakieś naprawy? Możesz spróbować spytać o radę w dziale LPG na forum.

vengador
17-04-12, 16:22
Może jest coś nie tak z ciśnieniem gazu, albo wtryskiwaczami. Coś jak by przylewało silnik i dlatego nie mozesz odpalić.

genior
17-04-12, 16:56
Weź jeszcze spróbuj inaczej.
Wymuś odpalenie na gazie i zobacz jak bedzie na samym gazie startować co się dzieje.
Ale nie baw się za dużo bo można 5 razy odpalić auto awaryjnie tylko na gazie.
Zeby to zrobić trzeba przy wciśniętym przełączniku brc włączyć zapłon.

LemonR
17-04-12, 17:19
Przy takim przebiegu na gazie może już siadać reduktor. Często zdarza się, że puszcza on gaz podciśnieniem do kolektora dolotowego i na start masz mieszankę LPG/PB. Możesz to łatwo sprawdzić, po zgaszeniu silnika wypnij ten cienki wężyk pomiędzy reduktorem i kolektorem i sprawdź czy czuć tam gaz.

pafcion
17-04-12, 19:34
Dobry pomysł. Generalnie nie brałem instalacji gazowej pod uwagę bo problem jest przy odpalaniu na benzynie. Faktem jest że zapala mi się check engine ale to tylko na gazie. Mam czytnik kodów, odczytuje błędy 300,301 i 302. Po skasowaniu błędów jeździłem przez pewien czas tylko na benzynie i błędów nie było. Po przełączeniu na gaz natychmiast się pojawiły. Uznałem że to wina gazu i przebiegu na gazie (faktem jest że jeden wtryskiwacz gazowy delikatnie puszcza gaz).

Widzę że trzeba będzie dokładniej przebadać samą instalację ...

LemonR
17-04-12, 23:29
No jak wtryskiwacz gazu puszcza to efekt będzie podobny.

arekwu
18-04-12, 22:27
Ciekawostka...moze cos z pompa paliwa.
W EG3 trzeba bylo zawsze podpompowac pedalem gazu zeby zapalil (mechaniczna pompa paliwa) - widze tu pewna analogie...szukalbym wpierw tam...(ewentualnie filtr paliwa baardzo zapchany)

Samochod zawsze wpierw odpala na benzynie, dopiero potem sie na gaz przelacza. Dlatego bym wykluczyl problemy z instalacja gazowa...

pafcion
23-04-12, 16:28
Zrobiłem eksperyment.

Wieczorem na odpalonym silniku pracującym na gazie odłączyłem elektrozawór gazu. Silnik popracował chwilę i zgasł. Zakładam że jesli elektrozawór jest szczelny to w tym momencie nie było gazu w instalacji na odcinku elektrozawór -> reduktor -> wtryskiwacze ->dolot.

Tak zostawiłem samochód na noc. Rano już na benzynce odpaliłem hondeczke jak za starych dobrych czasów. Bez dotknięcia pedału gazu po kilku obrotach rozrusznikiem. Chyba trop puszczającego reduktora jest słuszny. Trzeba będzie się udać do gazownika :(

Exedy24_pl
25-04-12, 10:59
Naprawdę dziwna sprawa i szczerze mówiąc nie wiem co może być tego przyczyną. Pozostaje w mojej opinii podjechać do gazownika i niech wszystko dokładnie zbada.