PDA

Zobacz pełną wersję : Vtec nie lacza sie !

king_doom
17-04-12, 06:16
witajcie mam taki problem, zdaje się ze nie włącza mi się vtec, podpiąłem diodę i niby się zapala od 5tys aczkolwiek na zapalaniu tej diody się kończy, nie słychać zmiany dźwięku silnika ani nie czuć kopa. Hmmm może nie słychać przez to ze mam bardzo głośny tłumik (choć otwarcie okna i uważne wsłuchiwanie się tez nie wskazuje na jakąkolwiek zmianę dźwięku, nie wiem może jestem głuchy) ale mocy tez nie czuć po prostu jedzie równo bez jakiś fajerwerków... a dodatkowo ost na trasie prawie mnie wyj#$%# honda d15b2 + vtec na 4 biegu :/ (bez zrobionego dolotu i wydechu) a mam d15b ! wiec chyba coś jest nie tak :/

Dodatkowo mam jeszcze 2 pytanka, czy znajdzie się ktoś w pozku kto potrafiłby przerobić kompa aby vtec załączał się wcześniej ? powiedzmy od 3.5 tys ? I kolejne pytanie czy powodem tego ze auto nie jedzie tak jak powinno jest pozostawienie seryjnej skrzyni biegów i wydechu z d15b2 ? (tz jest kolektor 4-2-1 ebay - zamiast kata strumienica - tłumik środkowy - i zamiast końcowego znów strumienica). Orientuje się ktoś jaka jest seryjna średnica wydechu w d15b ?

billiejoe
17-04-12, 07:03
witajcie mam taki problem, zdaje się ze nie włącza mi się vtec, podpiąłem diodę i niby się zapala od 5tys aczkolwiek na zapalaniu tej diody się kończy, nie słychać zmiany dźwięku silnika ani nie czuć kopa. Hmmm może nie słychać przez to ze mam bardzo głośny tłumik (choć otwarcie okna i uważne wsłuchiwanie się tez nie wskazuje na jakąkolwiek zmianę dźwięku, nie wiem może jestem głuchy) ale mocy tez nie czuć po prostu jedzie równo bez jakiś fajerwerków... a dodatkowo ost na trasie prawie mnie wyj#$%# honda d15b2 + vtec na 4 biegu :/ (bez zrobionego dolotu i wydechu) a mam d15b ! wiec chyba coś jest nie tak :/

Jak to czytam to myślę że wcale nie musi być coś nie tak ;) Wrzuć lepiej jakiegoś onboarda to powiemy Ci czy to jedzie :)

Dodatkowo mam jeszcze 2 pytanka, czy znajdzie się ktoś w pozku kto potrafiłby przerobić kompa aby vtec załączał się wcześniej ? powiedzmy od 3.5 tys ? I kolejne pytanie czy powodem tego ze auto nie jedzie tak jak powinno jest pozostawienie seryjnej skrzyni biegów i wydechu z d15b2 ? (tz jest kolektor 4-2-1 ebay - zamiast kata strumienica - tłumik środkowy - i zamiast końcowego znów strumienica). Orientuje się ktoś jaka jest seryjna średnica wydechu w d15b ?
Nie myśl że wcześniej ustawiony VTEC pozwoli też cieszyć się niżej mocą...Jogal ma taki fajny wykresik z krzywymi map z VTECiem i bez, może wpadnie to wrzuci i pokaże o co chodzi, ja osobiście jeździłem z VTECiem ustawionym o 300rpm niżej niż seria na wałku z d16y8 i czułem dołek jak był o tak niewiele mniej ustawiony nawet...a z tą strumienicą na końcu to pocisłeś :)

king_doom
17-04-12, 08:05
Przepraszam ze taki kijowy ale nie mam lepszego...

http://www.youtube.com/watch?v=YrvwzOGoOjM

A tutaj sprint z vectra 2l 150km Wygrałem tylko o długość auta :/ i ciągłem tylko do 5 tys

http://www.youtube.com/watch?v=OcJQ42Y-Bpk

A co z wydechem orientuje się ktoś jaka była średnica wydechu w fabrycznym d15b ? A co do vteca od niższych obrotów to pomyślałem ze może wtedy byłoby go słychać ? Gdzieś też wyczytałem ze jego wyczyszczenie coś daje ?

a i jeszcze jedno, to normalne ze vtec załącza się dop od 5tys ?

jasiek09
17-04-12, 08:58
A co z wydechem orientuje się ktoś jaka była średnica wydechu w fabrycznym d15b ? A co do vteca od niższych obrotów to pomyślałem ze może wtedy byłoby go słychać ? Gdzieś też wyczytałem ze jego wyczyszczenie coś daje ?
Nic nie będzie słychać a tylko będzie większy muł

http://www.youtube.com/watch?v=YrvwzOGoOjM
mało co widać ale tragedii nie ma

a dodatkowo ost na trasie prawie mnie wyj#$%# honda d15b2 + vtec na 4 biegu :/
bo to dobry setup jest :)\Vteca na 1 wałku za bardzo nie usłyszysz

king_doom
17-04-12, 09:08
od 0 do 100 wyszło mniej niż 8 s ... wiec mogę spać spokojnie ? niemniej jednak większy wydech polepszyłby to tak ?

jasiek09
17-04-12, 09:13
od 0 do 100 wyszło mniej niż 8 s ... wiec mogę spać spokojnie ?
tak

niemniej jednak większy wydech polepszyłby to tak ? z 50 mm nie zawadziłoby

king_doom
17-04-12, 09:28
to nie kumam po co wiara modyfikuje zalaczanie vitka np od 3 tys ?

jasiek09
17-04-12, 09:52
Nikt mądry tego nie modyfikuje w ten sposób

billiejoe
17-04-12, 21:50
to nie kumam po co wiara modyfikuje zalaczanie vitka np od 3 tys ?
Nie znam podobnych przypadków z wyjątkiem 3-stage VTEC

king_doom
18-04-12, 06:46
a powiedzcie mi co z tym wydechem ? czy srednica wydechu d15b2 i d15b jest taka sama ? czy d15b byla wieksza ?