Zobacz pełną wersję : Pojemność baku...
Witam,
Temacik lekko rozluźniający:
Czy komuś z Was udało się kiedyś wlać do Hanki więcej paliwa niż wynosi teoretyczna pojemność baku? Wczoraj zalałem 47L do baku, który teoretycznie ma 45L pojemności. Do stacji pewnie na oparach dojechałem, ale bez jaj... 2L raczej w rury nie poszło....
Stacja przekłamuje na liczniku?
Cholera, tak też pomyślałem od razu, ale to raczej renomowana firma (BP) i nie podejrzewałbym ich o takie jaja. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło, ale może coś w tym jest... Może trzeba by kogoś poprosić o sprawdzenie. Hmmm...
zawsze masz wiecej, tak juz robia baki, podaja troszke mniej - rezerwa wieksza
[H] Dylu [H]
12-07-07, 08:48
ostatnio znajomy na jakimś zadupiu mazurskim na małej stacji orelna do kanistrów 50l + 30l wlał, jak pokazał dystrybutor 90l :d ...także wiesz...
oczywiście zrobił awanturę...
przekłamanie dystrybutora+niekoniecznie dokładna pojemnosc baku+tankowanie pod korek (węże) = 47 litrów...
Ja ostatnio wlałem 45,5l na shellu zakładając że w baku jeszcze coś było to też by wyszlo tak kolo 47l.
Tyle że w wyniku tego tankowania wskazówka przekroczyła górną kreskę wskaźnika o około 3-4mm i teraz po przejechaniu niecałych 100 km prawie bądź nawet wogole nie opadła. Chyba się nie zacieła? ;)
Ja ostatnio wlałem 45,5l na shellu zakładając że w baku jeszcze coś było to też by wyszlo tak kolo 47l.
Tyle że w wyniku tego tankowania wskazówka przekroczyła górną kreskę wskaźnika o około 3-4mm i teraz po przejechaniu niecałych 100 km prawie bądź nawet wogole nie opadła. Chyba się nie zacieła? ;)
No fajnie by było jakby ta wskazówka wogóle nie opadała :aloha:
Tyle że w wyniku tego tankowania wskazówka przekroczyła górną kreskę wskaźnika o około 3-4mm i teraz po przejechaniu niecałych 100 km prawie bądź nawet wogole nie opadła. Chyba się nie zacieła?
Tak, do jakiś 100-120 km sobie tam jest, a potem zaczyna przerażająco szybko opadać... Ten typ tak ma :(
marcin EZG
12-07-07, 22:31
dzis zalałem 44litrasy przejechalem 560km ,wiec gra gitara to tak na marginesie ;)
witam tez mi sie wydaje ze bak ma ok 47litrow . Zalalem do pelna zrobilem 815 km (wroclaw->nowy sacz i spowrotem ) a w baku jak zajechalem na stacje cos jeszcze bylo... :d pozdr!
Zastanawiające to jest. O ile wiem z doświadczenia, baku praktycznie nigdy nie udaje się zalać na full'a, bo paliwo się spienia i ten gun do tankowania odbija. Fakt, że chwilę tam stałem (od jakiś 40L co chwila spoglądałem pod nogi i pod auto, czy mi się po butach i pod spód gdzieś nie wylewa, więc sprawa musiała mocno komicznie wyglądać) i trzymałem go na minimalnym strumieniu... Tak więc te 47L trochę mnie zdziwiło. Ale widać udało mi się zalać na "pełnego full'a" :)
Kiedyś zapomniałem zatankować, samochód odpalał z pół godziny :bicie: Na oparach dojechałem na pobliską stację, wynik: niecałe 47L. Także bak jest nieco większy niż piszą w papierach.
Swoją drogą, jak Wy jeździcie? :/ Tankuje się ZANIM poziom paliwa osiągnie minimalny poziom, szkoda autka...
Pozdro.
[H] Dylu [H]
13-07-07, 09:15
witam tez mi sie wydaje ze bak ma ok 47litrow . Zalalem do pelna zrobilem 815 km (wroclaw->nowy sacz i spowrotem ) a w baku jak zajechalem na stacje cos jeszcze bylo... :d pozdr!
to Ty musisz jeździć jak emeryt ekstremista :chinczykk:
Swoją drogą, jak Wy jeździcie? :/ Tankuje się ZANIM poziom paliwa osiągnie minimalny poziom, szkoda autka...
Pozdro.
zawsze tankuje samochód jak mam jeszcze ok 10l w baku, rzadko wlewam więcej jak 35l do zbiornika...nie lubię niespodzianek po za tym szkoda układu paliwowego
Zarówno mi (EG4) jak i mojemu bratu (EG3) udało się nalać ok 50l. Zaznaczam, że paliwa w baku przed tankowaniem starczyło by może jeszcze na 3km, a po zalaniu było naprawdę pod sam korek.
Wszyscy wiemy jak wskaznik jest nieprecyzyjny.Ale ostatnio wogole mnie zaskakuje.(6gen)
Za kazdym razem gdy wskazowka jest od dluzszego czasu na czerownym polu wtedy tankuje do pelna..no i ostatnio udalo mi sie wlac tylko 34l..wczesniej wynik byl podobny chyba 33..zaczelo odbijac i nie szlo juz wlac wiecej w..Strach jezdzic az do konca beznyny, ale jak to inaczej sparwdzic...ile u was mniej wiecej da sie przejechac na czerownym, czy wskzwoka zjezdza lekko pod czerwone?
[H] Dylu [H]
13-07-07, 18:58
Wszyscy wiemy jak wskaznik jest nieprecyzyjny.Ale ostatnio wogole mnie zaskakuje.(6gen)
Za kazdym razem gdy wskazowka jest od dluzszego czasu na czerownym polu wtedy tankuje do pelna..no i ostatnio udalo mi sie wlac tylko 34l..wczesniej wynik byl podobny chyba 33..zaczelo odbijac i nie szlo juz wlac wiecej w..Strach jezdzic az do konca beznyny, ale jak to inaczej sparwdzic...ile u was mniej wiecej da sie przejechac na czerownym, czy wskzwoka zjezdza lekko pod czerwone?
jak nalejesz do pełna to wskazówka jest ponad full parę mm, mniej więcej tyle samo może opaść poniżej czerwonego pola, ale wtedy to już jest pusto :)
???A czy bak nie ma czasami 55l???
Ma ale w 5d, w 3d jest 45l.
No to nieźle niektóre stacje kantują :aloha:
civicmax, jak bardzo "rzucasz" autem to poziom na wskaźniku będzie niższy... ja jak wyjadę na autostradę po paru ostrzejszych zakrętach to przez parę kilometrów poziom sie podnosi :)
Dylu [H]]karas napisał/a:
witam tez mi sie wydaje ze bak ma ok 47litrow . Zalalem do pelna zrobilem 815 km (wroclaw->nowy sacz i spowrotem ) a w baku jak zajechalem na stacje cos jeszcze bylo... pozdr!
to Ty musisz jeździć jak emeryt ekstremista
caly czas 100-120km/h w trybie econo :aloha: