Zobacz pełną wersję : skrzynia ciężko chodzi przy zimnym silniku
Witam. Objawia sie to tak. jak rano odpale to biegi ciężko sie przelaczaja. Tak po 5-10 minutach juz jest dobrze. Mam tak od wczoraj. Zmienialem olej w skrzyni miesiac temu. nie mam pojecia co moze byc przyczyna. Napiszcie co moze byc przyczyna
A jaki olej zalałeś?
Jeżeli 10w40 to w porównaniu do MTFu biegi będą wchodzić trochę ciężej.
10w40 jest gęstszy :agent:
szczerze mowiac nie wiem bo w serwisie Hondy mi to robili (w Anglii - wiec mam nadzieje ze swojej herbatki mi nie wlali :), ale miesiac temu byl wymieniony i bylo ok. dopiero od wczoraj cos ciezko zaczelo chodzic:/
to jak Ci teraz ciezko chodzi to strach pomyslec co bedzie w zime przy -15 :) moze rzeczywiscie kiepsciuchny olej, albo wydaje Ci sie? :)
Moze faktycznie kiepski olej wlali, ale dziwne ze dopiero po miesiacu cos ciezej chodzi. Czyzby gestnial z uplywem czasu?Jakos nie wydaje mi sie. No nic musze sie przyzwyczaic a jak odloze troche kasy to wymienie na lepszy...
a sprawdziles czy nie ucieka gdzies? moze jest za malo oleju w skrzyni?
Albo jedź do ASO z reklamacją, pewnie za friko tego nie zrobią, ale będziesz wiedział o co chodzi.
[ Dodano: Czw 12 Lip, 2007 ]
Nie zostawiaj czegoś co jest źle bo potem może być drożej.
Pzdr.
Albo jedź do ASO z reklamacją, pewnie za friko tego nie zrobią, ale będziesz wiedział o co chodzi.
[ Dodano: Czw 12 Lip, 2007 ]
Nie zostawiaj czegoś co jest źle bo potem może być drożej.
Pzdr.
Wiem ze moze byc drozej ale nie chce juz tutaj zadnemu anglikowi dawac auta zeby sprawdzali bo boje sie ze dopiero cos spieprza i naprawde wtedy bedzie drogo. Poogladam jutro czy nie ma jakiegos wycieku a jak bedzie ciezko w dalszym ciagu chodzilo to wtedy bede zmuszony reklamowac..ehhh.. czlowiek chcial dobrze i wymienil olej a jest gorzej:/
A czy napweno wlali MTF Hondy...ja bym angolom patrzył na rece...ewentualnie cos pykło w skrzyni moze szpera...
[ Dodano: Pią 13 Lip, 2007 ]
A czy napweno wlali MTF Hondy...ja bym angolom patrzył na rece...
Co wlali to nie widzialem bo czekalem a auto wzieli z parkingu i po pol godziny odstawili. Na rachunku nie bylo napisane co wlali:/
A tak myslalem zeby nic nie robic, no ale ponoc kto nie smaruje to ten nie jedzie.
A jak dokladnie sprawdzic czy to szpera nawalila??
Ogolnie to tylko chodzi ciezej na zimnym silniku i tyle, pozniej jest dobrze...Jakby szpera siadla to caly czas byloby cos nie tak.. Chociaz sie nie znam. Musze poszukac jakiegos kumatego mechanika Polaka, ale z tym to tez ciezko ;)
miałem taki sam problem z zimną skrzynką w moim VTi przy przebiegu 160tys km.....
ale po wymianie oleju na MTF Hondy problem od razu zniknął, a skrzynka chodzi jak nowa :d
No to chyba mamy odpowiedz...
miałem taki sam problem z zimną skrzynką w moim VTi przy przebiegu 160tys km.....
ale po wymianie oleju na MTF Hondy problem od razu zniknął, a skrzynka chodzi jak nowa :d
a dlugo zwlekales z wymiana? Bo zamierzam dopiero we wrzesniu zmienic na MTF. nic sie nie stanie jak tyle jeszcze bede jezdzil?[
olej wymieniłem odrazu po kupnie samochodu-tzn przy wymianie rozrzadu itp.....
!!!!!!!!!ale ogólna zasada przy naszej skrzyni z LSD - wymiana oleju co 150tys km!!!!!!!!!!!!
Co wlali to nie widzialem bo czekalem a auto wzieli z parkingu i po pol godziny odstawili. Na rachunku nie bylo napisane co wlali:/
...No własnie nawet nie wiesz co wlali, ja kupiłem sosbiscie MTF w salonie dostałem na to rachunek gdzie bylo napisane co kupiłem i ile tego bylo (2l),wymienilem sam bo nie bylo to wielką filozofią wszystko jest w manualu napisane a manual jest na stronie.
A szkoda że nie było informacji na rachunku. Mi kiedyś w serwisie Toyoty wlali zły olej do tylnego mostu :d Dopiero po przeczytaniu faktury zauważyłem błąd w sztuce... Więc jak widzisz nawet ASO nie można ufać :/
Więc jak widzisz nawet ASO nie można ufać :/
Teraz to bedzie trzeba robić jak kolega Abarth81 napisał , samemu kupować i wymieniać bo wtedy bedzie najpewniej :/
Jak napisał adamos85, ja bym nie zwlekał z wymianą jeśli jest prawdopodobieństwo, że nie wlali MTF, opisałem swoją historię w topicu jaki olej, szczególnie przy LSD lepiej o to zadbać bo będzie wielki żal jak się rozleci. Najlepiej jedź i upewnij się że standardowo leją MTFa.
A jaką kwotę masz na fakturze za sam olej?
Honda zaleca wymiane po 80tys km.
.
Na rachunku mam 37 funtow. To jest kwota za wymiane i za olej.
Ogolnie to nie moglem tutaj niegdzie kupic MTF-u ani na ebay ani nigdzie. Jedynie jakis zamiennik do Hondy Amsoil kosztowal prawie 40 funtow (2l) Wiec pewnie nie zalali Mtf-em skoro zamiennik na ebay kosztuje tyle a mi policzyli za olej z wymiana 37. W ASO powiedzieli ze mi nie sprzedadza oleju bo maja tylko w 28 litrowych beczkach. Nie wiem co standardowo leja ale po objawach i kwocie jaka zaplacilem moge byc prawie pewny ze to nie byl MTF :/ Do polski jade we wrzesniu wiec kupie w Polskim ASO i wymienie.
W Polsce w ASO litr kosztuje ok 70pln
Nie wiem czy masz na to czas, ale ja napewno bym im nie odpuścił.
Jak mogli zalać do skrzyni olej który się do niej nie nadaje i to jeszcze w ASO?
jedź na reklamacje!!!
.
Na rachunku mam 37 funtow. To jest kwota za wymiane i za olej.
Ogolnie to nie moglem tutaj niegdzie kupic MTF-u ani na ebay ani nigdzie. Jedynie jakis zamiennik do Hondy Amsoil kosztowal prawie 40 funtow (2l) Wiec pewnie nie zalali Mtf-em skoro zamiennik na ebay kosztuje tyle a mi policzyli za olej z wymiana 37. W ASO powiedzieli ze mi nie sprzedadza oleju bo maja tylko w 28 litrowych beczkach. Nie wiem co standardowo leja ale po objawach i kwocie jaka zaplacilem moge byc prawie pewny ze to nie byl MTF :/ Do polski jade we wrzesniu wiec kupie w Polskim ASO i wymienie.
Co to za gamonie i co za gatka ze nie sprzedadza...ja kupowalem swój i tez mi powiedzieli ze maja w beczkach poprosili o pojemnik nalali 2 literki wystawili faktóre nr katalogowy oleju MTF to 0826799908HE.. olej MTF 3...a moze zalali zwykły silnikowy kiepskiej jakosci, albo jakis Cieć zalał normalnego przekładniowego to juz tragedia.
podlacze sie do wątku...
tez czeka mnie wymiana oleju w skrzyni wiec sie spytam czy do skrzyni przy 15z3 tez jest jest zalecany ten MTF ?? czy jakis inny olej?? co to jest ten MTF? jakas marka czy gatunek ??
sorki za pytania laika ale wole sie dowiedziec wczesniej
MTF to Manual Transmission Fluid. Zalecany do skrzyn manualnych, do kupienia tylko w ASO Hondy. Trudno go zastapic nawet najlepszym silnikowym, choc sa tacy co wola zalac wlasnie silnikowy (czasem z dodatkami typu STP) i sobie chwala. Wsrod wiekszosci wlascicieli Hond krazy opinia, ze "do skrzyni - tylko MTF", ktora i ja wyznaje.
Do skrzynki tylko olej MTF
Trzeba dodać że MTF Hondy, bo tak jak Gruszka napisał jest to tylko skrót znaczący że jest to olej do manualnej skrzyni. Analogicznie do automatu jest ATF. Pisze to po to bo można kupić MTF Mobil lub MTF Lotos, które nie będą tak dobre jak MTF Hondy.
Pzdr.
Trzeba dodać że MTF Hondy, bo tak jak Gruszka napisał jest to tylko skrót znaczący że jest to olej do manualnej skrzyni. Analogicznie do automatu jest ATF. Pisze to po to bo można kupić MTF Mobil lub MTF Lotos, które nie będą tak dobre jak MTF Hondy.
Pzdr.
Zgadzam sie z Konradem oczywiscie. Nie sprecyzowalem do konca piszac "do kupienia tylko w ASO Hondy", takze dzieki za wyjasnienie.
:piwo2:
nie chce krakac ale ja juz o ASO w Polsce co prawda wyrobilem sobie zdanie gdy prosilem o uszczelke pod przepustnice i uslyszlaem wielkie "heeeeeeeeeeeee" do czasu az nie podalem im czesci katalogowej....