Zobacz pełną wersję : Alarm tylko jaki?
Jakiej firmy alarm kupic. PYTHON np. http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=52924800 czy SYLICON np. http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=52994081 Pozrdo
Zapytaj emg`a on w tym siedzi :D wiec doradzi cos napewno
nie wiem czy ma sens wydawnie piebiedzy na drogi alarm, ponoc zgodnie z przepisami ue alarm musi byc latwy w odlaczeniu i kable musza miec odpowiednia kolorystyke, heh wiec tylko jesli ktos wie gdzie masz centralke to odlaczy odpowiedni kabelek i alarm nie dziala, niestety czasy alarmow gdzie wszystkie kabelki byly czarne z papierkami ktore sie zrywalo po zalozeniu minely. Alarm to teraz bardziej sterownik centralnego , lampki mrugajacej no i moze info jak ci wybija szybe... ;-(
Ostatnio na Wolumenie Kupiłem z dwoma czujkami (zbiciówka i jeszcze jakiś tam) z syrenką ze swoim zasilaniem, z centralnym zamkiem (centralka i dwa siłowniki) dwa piloty, antynapad, odcięcie zapłonu i możliwość dostosowania osobistych opcji, za 230zł no i oczywiście sam zakładałem ale nie jest strasznie trudne do zrobienia (jak się ma jakieś pojęcie o elektryce). pzdr
To i ja się pochwalę: NEO z antynapadem, sterownikiem centralnym zamkiem, czujki uderzeniowe, odcięcie zapłonu i inne takie tam - z montażem 330 PLN. Przez antynapad - niezgodny z normami UE. Może to i lepiej, jesli chodzi o potencjalnego złodzieja... ;)
dobry zlodziej sobei z tym poradzi i na takigo nei am sily, ale ja tez musze swoj alarm troszke unowoczesnic wiec obgadamy to havok na spocie.
To jaki alarm byście polecili tak w cenie 200- 250 zł Pozdro
dobry zlodziej sobei z tym poradzi i na takigo nei am sily.
Fakt!! Ale dobry alarm odstraszy amatora kradziezy :) mniejsze szanse ze auto zginie postawione na chwilke przed sklepem - i moze nawet odstraszy przed kradzieza radia :) A tak na serio to na zlodzieji to chyba juz tylko GPS dziala :/ bo ze wszystkim sobie poradza niestety
na gps tez maja sposoby, na pewno potrzeba do tego wiekszych srodkow, ale ze gps sa zwykle w furach za pareset tysiakow to interes warty swieczki, fatem jest ze jakby zalozyc w niepozornym aucie, to by nawet nie sprawdzono czy jest gps
a jaki koszt gps`a jest?
widzialem na allego za 12 PLN jakis patent na GPS'a - ogolny koszt wychodzil cos okolo 200 zl i abo 12PLN miesiecznie (komentarze tej konstrukcji i pomyslu bardzo pozytywne) ale nie wiem o co chodzi dokladnie
Odnosnie alarmow - moim zdaniem dobrze jest jak dobrze wyje i ma wlasne zasilanie, wiec najlepiej cos taniego sprawdzonego zeby jak w moim przypadku na trasie przy wyprzedzaniu nagle sie nie okazalo ze sie zalaczyl i odcial zaplon.
A prawde mowiac nie ma jak samorobki u jakiegos pana kazia - powaznie!
pozdr.
Mini
z tych dwóch opcji które podałeś ja wybrał bym slicona
a jesli chodzi o zabezpieczenia to im prostsze tym lepsze np:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=56047760
ja bym raczej powiedział nie im prostsze tylko im bardziej indywidualne. Rozmawiałem z "chłopakami" kiedyś i ich opinia jest taka, że najgorsze dla nich są dobrze zrobione ukryte wyłączniki - nawet jak przyjdą ze swoim komputerem czy będą rozbrajali system po szynie CAN BUS to dupa. Alarm bardziej chroni przed okradzeniem pojazdu, zresztą przepisy chujni europejskiej spowodowały że te urządzonka łatwiej rozbroić. Z alarmów polecam skorpiona, seo, tytan max, clifforrd.
Na allegro nikt nie oferuje GPS za 12zł. Wszystkie te wynalazki opierają się na sieci GSM i telefonie - nie ma zasięgu nie ma ochrony. GPS-y są niestety droższe od 1000zł w górę
a no właśnie , trochę to jest dla mnie nie jasne :) a co z załączeniem na krótko omijającym stacyjkę i te wszystkie swiche albo gdy kolo podniesie maskę i zrobi to sam z zewnątrz , czy wtedy takie ukryte przyciski działają ?? pytam bo lada dzień montuje alarm i taki duperel być może przyda się . pozdro for all...
Jak w dobrym miejscu zrobi się odcięcie np. pompy paliwowej, albo rozrusznika (w automacie), albo kompa to *****iście ciężko jest to obejść. Poza tym to porządnie zrobione mam na myśli przekaźnik schowany gdzieś, a przełącznik steruje przekaźnikiem, a nie bezpośrednio obwodem odcinanym. Samo obejście stacyjki na niewiele się zda w takim przypadku bo jak przy stacyjce nie widać wyłącznika, a fura nie zapala to gdzie i czego szukać. A złodziej nie ma zazwyczaj na to czasu....
to wszystko to sa zabezpieczenia na gowniarzy, ktos bedzie chcial to ukradnie i tak i tak, w najlepszym przypadku na lawete i wtedy zadne przyciski nie pomoga.
to wszystko to sa zabezpieczenia na gowniarzy, ktos bedzie chcial to ukradnie i tak i tak, w najlepszym przypadku na lawete i wtedy zadne przyciski nie pomoga.
ciekawe podejście :570:
A jakie zabezpieczenia byście założyli do 1000zł chce postawić auto pod blokiem bo znudziło mi się chodzenie na parking strzeżony a pozatym to jest tylko zabezpieczenie pod domem bo jak gdzieś wyjade to nic nie mam. I chce coś założyć żeby auto stało pod blokiem i było bezpieczne jak i różnierz alufele. Co proponujecie Pomóżcie bo nie mam pojęcia
alarm, blokada skrzyni biegów i śruby zabezpieczające na koła i dodatkowe odcięcie - powinieneś się zmieścić w tysiącu
jestem wlasnie swiezo po montazu alarmu. zostalo podpiac krancówki z drzwi i klap.
i stad moja prosba, czy mozecie doradzic z wlasnego doswiadczenia gdzie jest najwygodniejsze dojscie do ich kabli pod deska rozdzielcza, które to wtyczki i jaki jest kolor kabla? z gory dzieki za pomoc!
ps: civic hatchback esi, v gen.
ja tam bym sie wpinal w kabelki bezposrednio od tego idacego do czujników drzwiowych, badz do lampki sufitowej, oraz tej w bagazniku, a szukal tego w progu kierowcy, pod plastikami.
lewy próg od wyłącznika bedzie szedł gruby bodajże zielony z czerwonym paskiem do drzwi kierowcy, do prawych (taki sam tylko chyba będzie w prawym progu, albo pod tylną kanapą) i do bagażnika są osobne, najlepiej poseparować je diodami i podłączyć jako jedno wejście do alarmu
Czy jest mozliwość zakupu polecanych przez Was alarmów w sklepie online czy pozostaje tylko allegro ??
http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=1,4,64&kid=64&pid=558 a co myślicie o tym i tej firmie (bezpieczne byłoby zalożenie tego w zakladzei czy lepiek samemmu? interesuje mnie jakis dobry alarm zdo ok 500zl
wbudowany 2-obwodowy immobilizer - dwie blokady
(np. zapłonu i pompy paliwa) jeżeli posiada to to czy mozna i ma jakis sens zrobienie jeszcze jednego odciecia w jakims ukrytym miejscu i czy da sie ten alarm szybko rozbroić.Teraz najwazniejsze :) jesli zlodzieje otworza maske i sie wepna gdzies (tego nie wiem hehe) to czy beda w stanie obejsc te odciecia i zabezpieczenia??
Toyo - czy będa w stanie :?: Zdecydowanie tak. Wszystko można obejść, kwestia ile to zajmie czasu... Najlepsze są niestandardowe rozwiązania oparte na własnej wyobraźni i znajomości elektryki. Może tez coś dać zwarcie kluczowego obwodu (np. pompy) do masy w momencie jej rozłączenia przez alarm. Wtedy nawet jak obejdą alarm to będa mieli zwarcie i nie odjadą. Sposób stary jak świat i podobno nadal skuteczny. Bardzo ważne jest też wejście w fabryczną instalację. Jeśli zrobisz to przy bezpiecznikach... ;)
A co do alarmu essa za mało wiem - tu emg mógłby coś może więcej powiedzieć.
To mam jeszcze pytanie:
Jeżeli alarm zadziala a nastepnie ktos go pokona to blokady tez znikaja??
to zależy co rozumiesz przez "pokona". Jeśli rozbroi to blokady zintegrowane z alarmem nic nie dadzą - ulegną wyłączeniu. Ale jeśli przez "pokona" rozumiesz obejście co niektórych obwodów to może się zdarzyć, że blokady pozostaną. Jednak nie liczyłbym na skuteczną ochronę przez alarm. Jeśli będzie on we współpracy z dodatkowym zabezpieczeniem wykonanym samodzielnie i np. opartym o przekaźnik bistabilny to już, przy umiejętnej instalacji (czyt. ukrytej), może być powodem DUUUUŻYCH kłopotów dla złodzieja. Taki przekaźnik podłączasz np. do świateł "stop" i jeśli ktoś po włączeniu zapłonu nie naciśnie hamulca to np. nie odblokuje pompy paliwa. To jest tylko przykład, bo nikt rozsądny nie będzie podłączał do hamulca, którego naciśniecie jest widoczne z zewnątrz ;) Ale mam nadzieję, że ten przykład Ci pomógł. Generalnie jest to proste zabezpieczenie do wykonania a przy równoległym (wspomnianym wcześniej) zwarciu obwodu do masy może być dla złodzieja nie lada wyzwaniem.
Pamiętaj tylko o jednym - nie ma zabezpieczeń nie do obejścia, kwestia czasu. I co człowiek zabezpieczył to inny rozgryzie ;) Ale fakt faktem, że im więcej "pułapek" tym trudniej. Na dzień dzisiejszy najlepszym zabezpieczeniem jest chyba GPS z monitoringiem, ale nie dość że to kosztuje słono przy montażu to jedzcze okresowe opłaty są dość wysokie. A i na to jest sposób - podobno ciężarówka z "klatką Faradaya" :(
Powodzenia :!:
tytan jest całkiem przyzwoitym alarmem produkowanym w Polsce, aczkolwiek wycierają się obudowy pilotów, firma Essa jest jak najbardziej godną polecenia firmą w zakresie montażu.
a co myslisz o założeniu alarmu Python SP-3000 ??? daje rade czyli czy warto ??
nie znam to się nie wypowiem
Poszukuje instrukcji do programowania alarmu Python sp3000 poniewaz przy zakupie i montazu nie dostałem a chciałbym odpalic sobie dodatkowe funkcje
pozdr
A ma ktoś może jakieś schematy jak samemu założyć alarm w Hondzie civic hatchback 93r
A ma ktoś może jakieś schematy jak samemu założyć alarm w Hondzie civic hatchback 93r
mozesz sprobowac schematy z elektrody (http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1196056#1196056), ale szczerze mówiąc mnie sie słabo przydaly.
polecam poprostu wziąsc schemat instalacji elektrycznej swojego modelu i samemu pokombinować.