PDA

Zobacz pełną wersję : Woda bagażnik aerodeck MB9

bowwer
16-04-12, 14:22
Witam,

Mam auto 2 tygodnie i zaczęła mi się zbierać woda w kole zapasowym. Rozebrałem całą prawą tapicerkę uszczelniłem co się da, przez lampę nie powinno lecieć gdyż nie ma wlotu do środka tylko jedyna możliwość to przez gumę przez którą przechodzą kable choć i tak uszczelniłem uszczelką do okien.

Ewidentnie jak pada deszcz i auto stoi leje się z narożnika prawej strony nie potrafię zlokalizować wycieku... pewnie to jakaś błachostka. Jest ktoś w stanie mi pomóc z tym problemem??

Czytałem już wiele na forach o przeciekach ale nie w CIVICU aero deck jest to wersja z 2001 roku.

Paulo21
16-04-12, 19:26
Z tego co wiem, w Civicu pod tym plastikiem gdzie jest zamek sa jakies 2 kanaly ktore maja wlasnie cos wspolnego z woda. Wiem ze chyba Dylu robil z czyms takim u siebie w Civicu.

Badman
16-04-12, 20:46
Przerabiałem temat w lato tylko, że w liftbacku - wyjąłem wszystko z bagażnika łącznie z dywanikami zamknąłem się w środku a pomocnik lal wodę z węża. Woda ściekała po prawej stronie od góry nadkola za taką blachą -kilka godzin w bagażniku i wydawało mi się, że znalazłem przyczynę a mianowicie peszel, w którym są kable (ten na górze wchodzący do wnętrza) uszczelniłem go bardzo starannie. Po kilku dniach deszczu woda nadal w bagażniku.... do tej pory nie udało mi się zlokalizować przecieku. Myslałem na różne sposoby- że w trakcie jazdy, że przez światła ... nic z tego. Z chęcią poczytam jak Ty znajdziesz przyczynę :D

bowwer
16-04-12, 21:48
No właśnie mi Cieknie z prawej stronie po narożniku jakby ze słupka... mam cały prawy bok rozebrany i nie jestem w stanie tego rozwikłać. Czy ktoś by mógł mi pomóc? Fajnie że staracie się pomóc. Ta woda jest bardzo irytująca.

w Civicu pod tym plastikiem gdzie jest zamek sa jakies 2 kanaly ktore maja wlasnie cos wspolnego z woda.
Zamek na klapie? Cholera nie wiem gdzie uderzyć do kogo z tym tematem?

Auto stoi i woda się leje... nie dużo ale się leje.. nie mam prawego nadkola jutro je zamontuje lecz raczej to nie tamtędy cieknie woda. Tylko w prawym narożniku hm... być może słupku. Może być tak że cieknie uszczelkami na dachu? Mam zamontowane relingi...

Dziękuje za waszą jakąkolwiek pomoc.

Badman
16-04-12, 22:04
jak oglądałeś uszczelkę od klapy czy nie jest nigdzie załamana ? zastanawiałem się czy przypadkiem nie leci u mnie gdzieś pod tymi paskami plastikowymi na dachu. nie ściągałem tego nigdy i nie wiem jak to jest mocowane. Może tam gdzieś jest jakiś kołek trzymający tą listwę i przez niego leci?

Paulo21
16-04-12, 22:12
Zamek na klapie? Cholera nie wiem gdzie uderzyć do kogo z tym tematem?
Jesli mowisz, ze leci woda po slupku to raczej to co mowie sie nie sprawdzi. Takie kanaly na dole kolo zderzaka pod plastikiem z ktorego wystaje zamek (nie zamek w klapie, tylko ten przy zderzaku).

mafia35
17-04-12, 09:33
Masz na myśli rygiel zamka :)
A macie może szyberdach..?

bowwer
17-04-12, 10:13
Właśnie mam relingi takie długie belki dwie i no na dachu te plastikowe paski co kolega wyżej pisał. Zastanawiam się także jak to zdjąć, przeczuwam że właśnie tamtędy może woda cieknąć delikatnie. Czy ktoś zdejmował relingi i te plastikowe gumy na dachu?

Szyberdachu nie posiadam.

Paulo21
17-04-12, 10:25
Co do tych kanalow o ktorych mowie, to tu jest screen z manuala. http://img36.imageshack.us/img36/3373/beztytuudpy.png (http://imageshack.us/photo/my-images/36/beztytuudpy.png/)
To jest z tylu pod zderzakiem i z tego lubi woda leciec do bagaznika. Popatrz tez na te relingi.

Camellia Racing
17-04-12, 12:05
Ale to lewa strona auta ten wywietrznik... a leje się z prawej nie ? :>

Paulo21
17-04-12, 12:29
jesli mnie pamiec nie myli, to z tego co widzialem kiedys na forum to sa dwa. ale nie jestem pewny na 100%. poza tym. warto brac pod uwage wszystkie opcje, przynajmniej ja tak zawsze robie

Camellia Racing
17-04-12, 15:03
Nie spotkałem się z dwoma. Natomiast z jednym owszem, zawsze z lewej z tyłu pod zderzakiem :)

bowwer
17-04-12, 17:45
Tak leje się z prawej. Mógłbym prosić manual do mojego civica aerodeck od was?? np na maila bowwer@op.pl

Dziś założyłem nadkole z tyłu z prawej strony lecz czuje że to cieknie z relingów pod tymi plastikowymi uszczelkami na dachu. Jak je zdjąć czy ktoś to wie??

A te wyloty powietrza to nie wiem bo leci jakby woda ze słupka prawego... od góry nie z dołu... lewa strona jest sucha.

Camellia Racing
17-04-12, 22:37
W aero była przypadłość, że się lało z prawej strony. Nie widać na ściankach karoseri od środka zacieków ? Zagadaj do Dankana tu na forum. Od niego słyszałem, podobno było także pisane o tym na forum.

bowwer
18-04-12, 11:37
Ok. Już do niego napisałem, zobaczę czy mi coś poradzi. Dzięki

Dankan
18-04-12, 11:50
eee Camelia coś pokręcił :) niestety nie wiem co może być powodem tej wody. A co do manuala to znajdziesz go na w linkach do ściągnięcia np tu: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?12626-Manuale-i-instrukcje-serwisowe-do-Hondy-Civic-5D-(1995-2000)

bowwer
18-04-12, 12:00
uuuu... to szkoda... cholera chciałbym by ktoś mi poradził jak zdjąć te relingi i uszczelki na dachu te dwa na dachu.. bo być może to tamtędy woda leci.

Dankan
18-04-12, 12:22
Same relingi na pewno ściągał nowmorde i chyba lukwycz i chyba nie jest to zbyt skomplikowana operacja.

bowwer
18-04-12, 12:52
Właśnie wysłałem maila do nowmorde i zobaczymy co mi odpisze. Mam nadzieje że się uwikłam z tym problemem.

Pozdrawiam

Badboy96
18-04-12, 16:24
u mnie w Aero lało się przez rozszczelniona szybę boczną. Wycieli, wkleili i spokój. A z tego co czytałem jak szukałem u mnie problemu to kilka osób tez tak miało.

Camellia Racing
18-04-12, 17:09
Fuk, no to nie pamiętam kto mi to mówił... :/

pyotreq
19-04-12, 15:45
Jak zdjąć relingi dachowe masz wyjaśnione TUTAJ (http://www.civic5.com/forum/viewtopic.php?f=89&t=9367)

bowwer
19-04-12, 18:07
Musze się zarejestrować na forum a tutaj jest dziwne pytanie... How many letters are there in UK?: Jakaś podpowiedź?

nowmorde
19-04-12, 18:22
Dajcie spokój, demontaż relingów jest prostszy od wymiany żarówki w tylnych lampach :p

Camellia Racing
19-04-12, 18:52
prawda, wymiana żarówki to demontaż lampy :D

pyotreq
19-04-12, 21:12
How many letters are there in UK?
There are certainly two letters in UK ;)

Ale wszyscy mają rację, demontaż relingów jest tak prosty jak pierwsze odkręcenie śrub w podłokietniku.

bowwer
19-04-12, 22:00
Myślicie że może woda lecieć dachem przez te plastiki na dachu lub relingi po słupku prawym koło lampy i do bagażnika?

Pogoda ma się poprawić i pod koniec miesiąca ma być od 24 stopni do 30 więc na pewno wtedy się za to zabiorę... dam znać jakie były tego rezultaty z zdjęciami.

bowwer
29-04-12, 22:02
A więc wczoraj.. odręciłem relingi i te plastikowe boki całą prawą stronę. Okazało się że na końcu jest lekkie pęknięcie o długości 8mm i szerokości 1mm, zostało one zalepione. Nie wiem czy faktycznie tamtędy mogła się dostawać woda okaże się przy jutrzejszych opadach które są zapowiadane. Wczoraj gdy auto myłem karcherem było sucho. Mam nadzieję że to jednak był tutaj problem, bo jeśli się okaże że to nadal nie pomogło, skończą mi się pomysły.

No niestety ale po dzisiejszej próbie przy myciu auta górą woda nadal leci do bagażnika prawą stroną po narożniku. Zastanawiam się czy to nie przypadkiem tylna prawa szyba w moim kombi? Jest przyciemniona może kiedyś ktoś to źle zrobił? Czy ktoś miał przypadek że woda ciekła przez tylną szybę?

Dziękuje za pomoc, gdyż moje pomysły zaczynają się kończyć.

bowwer
01-05-12, 15:11
Po dzisiejszym moim przed chwilką zabiegu... lanie wodą z butelki 2L na relingi, na tylnią prawą szybę na klapę okazało się że nigdzie nie cieknie, leczy przy opadach deszczy pojawia się woda w tylnym prawym narożniku która się skrapla i wpada do koła zapasowego. Cholera nie wiem już jak to zlokalizować. Gdzie mógłbym znaleźć fachową obsługę do zlokalizowania przecieku poza ASO?

Paskov
29-07-12, 17:34
mam ten sam problem w mojej hance 99r aerodeck wydaje mi sie ze ktores nadkole poszło i woda sie przedostaje. Mam pytanie odnosnie butli z gazem jeszcze problemu z woda nie rozwiazałem a jutro jade na montaz gazu czy woda w bagazniku może cos zaszkodzic butli??

bowwer
01-08-12, 14:06
Ja naprawiłem wodę w aucie. Okazała się tylnia szyba w aerodeck-u. Przeklejenie jej na nowo problem załatwiło.

Under
19-08-14, 20:04
Temat stary, ale może się komuś jeszcze przyda.
W moim Aerodecku okazało się, że woda przedostaje się do kabiny przez łączenie blach na dachu, pod listwą gdzie mocowane są relingi.
Miejsce w którym jest szczelina zaznaczyłem na czerwono:
http://i59.tinypic.com/286qr6p.jpg

Miejsce to zostało oczyszczone, potraktowane Cortaninem na rdzę, później pomalowane i uszczelnione masą uszczelniającą w kolorze nadwozia, wzdłuż całej linii dachu:
http://i59.tinypic.com/vcudtx.jpg
http://i60.tinypic.com/15mibrl.jpg

Jak na razie w aucie sucho ;)
Przy okazji pranie tapicerki i suszenie, bo po kilku takich zalaniach nieprzyjemnie pachniało w aucie.

arthi
23-12-14, 13:29
Prawa strona panowie, u mnie to samo civic aerodeck. Czy ktoś posiada instrukcję demontażu relingów dachowych?

bartek_levis
23-12-14, 13:52
instrukcja w manualu jest a sama robota prosta musisz zdjac zaślepki (przednia tylna i środkowa ) i odkręcić 5 śrub i reling zdjęty