Zobacz pełną wersję : przepalone sciezki od zmiany podswietlenia !!!
wilkucivic
16-04-12, 12:23
witam mam takie pytanie do was moze ktos bedzie wiedzial co jest grane ... wymienilem u siebie zarowki w zegarach w liczniku na diody led biale i po 3 dniach przepalila sie jedna sciezka pozniej gdy juz to sciezke zlutowalem popalily sie prawie wszystkie zaczelo sie dymic az z nich .. i co ejst tego przyczyna czy diody led to zly pomysl ? prosze o doradzenie i odpowiedz dzieki z gory wszystkim
Pytanie: a wlutowałes rezystory przed diody?
Yotomeczek86
16-04-12, 12:34
Zwarcie a nie rezystory... bez nich diody by sie tylko spaliły
wilkucivic
16-04-12, 20:04
wy mysliciechyba ze dalem paski diodowe ... ja dalem kazda oddzielna diode w swoje miejsce wtykana jak normalna zarowke .. znajomy w oplu zrobil to samo i u niego jest ok
Yotomeczek86
16-04-12, 20:20
Zrobiłeś gdzieś zwarcie i dlatego ścieżki pali. Sprawdź miernikiem na pomiarze diód czy nie ma zwarcia i będziesz wiedział co jest winne.
wy mysliciechyba ze dalem paski diodowe ... ja dalem kazda oddzielna diode w swoje miejsce wtykana jak normalna zarowke .. znajomy w oplu zrobil to samo i u niego jest ok
Nikt tak nie myśli :) Yotomeczek ma rację, że to musi być kwestia zwarcia. Swoją droga- jeśli zamontowałeś same diody bez rezystorów- to szybko się wypalą i znów będziesz musiał wymieniać.
ja mam diody juz rok i pieknie wszystko swieci i zadnych problemow , wszystko plug & play nie wiem cos ty mogl tam pokopać :O
zwarcie..
ja dalem kazda oddzielna diode w swoje miejsce wtykana jak normalna zarowke ;o
u mnie tak samo jak u 19Ryba10 plug n play i śmiga ze 2 lata
Możliwe, że któraś "nóżka" przy diodzie się zwarła z inną. Świecą wszystkie?
wilkucivic
25-04-12, 12:55
nie swiecily wszystkie ... od 1 do 3 tysiecy obrotow nie swicilo wogole ... znalazlem sciezke peknieta i ja polutowalem po czym spalila sie masa innych
po podlaczeniu zegarow
moze zle bylo zlutowane i zrobilo sie zwarcie ?