Zobacz pełną wersję : Sonda lambda - błedy
mam pytanie , znajomy podlaczyl mi komputer i wykrylo ze sa bledy sondy lambda i grzałki i teraz moje pytanie , czy to oznacza ze nadszedl czas sondy i nalezy ja wymienic czy bledy wyskakują od tak po zalozeniu gazu ? Gaz mam okolo 2 miechy. Spalanie okolo 10l gazu
błędy są od drugiej sondy lambda czy pierwszej? bo wg awatara to masz polifta? błędy sondy to pewnie źle ustawiony gaz.. podjedź do gazownika
A najpierw zrestartuj kompa i pojeździj troche na samej benzynie i zobacz czy check engine się zapali, a później przełącz na gaz i będziesz pewien czy to przez gaz..
resetowalem , kasowane tez byly z kompa i ciągle błąd sie ponawiał a własnie nie spojrzalem z ktorej sondy :-/ wydaje mi sie ze od tej co reguluje paliwo. Spalanie wydaje sie ok jak na 1.4 ? Mowie o miescie glownioe tez 10l w trasie nie testowany. A check engine nie wywala.
PS. czy mozna po wygladzie sondy (po jej wykreceniu) zdjagnozować czy "to juz jej czas " ?
po pierwsze to jak masz błędy to dlaczego check się nie świeci?
po drugie to po restarcie kompa na samej benzynie też są błędy?
jakie nr błędu?
nie musisz pod kompa podpinac, wystarczy zrobic zworke w pewnej wtyczce i odczytac z lampki 'check engine'(szukaj w manualu 'samodiagnostyka') ale u Ciebie ona może jest odłączona? albo żarówka spalona. Zapala się po włączeniu zapłonu? Albo jest podłączona pod inną kontrolkę
samodiagnostyki nie robilem ale podlaczany byl pod komputer tyle ze nie pamietam ktorej sondy to dotyczylo wiem tylko ze byl blad sondy i grzałki sondy , normalnie podczas jazdy check sie nie swieci , a przy zaplonie przed odpaleniem tak wiec zarowka jest ok. Bledy sa i na benzynie i na gazie
Ale jak masz błąd sondy to lampka check engine powinna się cały czas świecić po odpaleniu.. więc może lepiej sprawdź zegary - czy żarówki od kontrolki check engine nie masz podpiętej pod inną kontrolkę jak to robią handlarze żeby ukryć nieprawidłowości..
wszystko jest ok. A tamta sonda jest najprawdopodobniej zwiazana z katalizatorem.