Zobacz pełną wersję : Przygasajacy zegarek
Witam, mam problem z moim eg3 a może mi sie tylko tak wydaje. A mianowicie odpalam sobie autko wszystko jest ok, zegarek ladnie swieci wszystko działa idealnie. Wlaczam swiatła, spadaja obroty (lekko) zegarek jest prawie nie widoczny. Czy tak ma byc? Czy to jest normalne? Z gory dzieki za odp
Normalne, przynajmniej w 5 genie i 6 genie tak jest... Można to przerobić, opis znajdziesz bez problemu na forum. Dosyć prosta modyfikacja, polegająca na przecięciu czy tam zmostkowaniu jakiegoś kabelka od zegarka. Mnie to strasznie denerwuje, bo żeby zobaczyć godzinę w słoneczny dzień, muszę wyłączyć światła :p Ale nie chce mi się tego rozkręcać :D
A że obroty lekko spadają to normalka, u mnie też się tak robi, wiadomo większe obciązenie alternatora po włączeniu świateł.
Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał trzeba odciąć kabel z wtyczki zegarka odpowiedzialny za podanie napięcia w chwili zapalenia świateł. Ja robiłem to dzisiaj i z tego co pamiętam był to czerwony kabel (6gen), nie wiem czy był jakiś pasek ale tylko jeden jest czerwony :D Dla pewności lepiej sprawdzić jakimś multimetrem czy jest na nim napięcie po przekręceniu zapłonu i włączeniu świateł :) Prosta modyfikacja i już widać godzinę w dzień ;)
Wyciągasz radio, obcinasz czerwono-czarny kabelek od wtyczki zegarka i zrobione.
//Nie doczytałem ;) Tak jak napisałem robi się w VI gen.
Wojtec12345678
19-04-12, 02:28
Wyciągasz radio, obcinasz czerwono-czarny kabelek od wtyczki zegarka i zrobione.
Kolega ma V gena, więc nie musi wyciągać radia, wystarczy sam zegarek,robota na 5 minut :D
Ja mam Del Sola - czy tam też jest czarno-czerwony kabelek? :D Mam w zegarach, więc również chwila ;)
Dodam jeszcze jedną zagwostkę dotyczącą zegarka. Skoro ten czerwono-czarny kabel daje +12V to jak by to wykombinować żeby na zgaszonym aucie bez zapłonu podswietlić zegarek włączając światła? (sąsiad ma tak fabrycznie w Rover 200)
Wojtec12345678
13-05-12, 14:38
Sprawdź na jakim kablu pojawia się 12 v podczas przekręcenia kluczyka w zegarku,następnie utnij go i podepnij pod zegary , jak to się robi z tarczami momana
Ale wtedy zegarek nie bedzie podswietlal sie po samym zaplonie?
Wojtec12345678
14-05-12, 16:41
Tak, dopiero po włączeniu świateł
Jeżeli chcesz to i to, to potrzebny będzie przekaźnik