PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem turbina? tryb serwisowy:/ - proszę o pomoc

me_how
14-04-12, 11:34
Witam

posiadam hondę civic 2003 lecz już po lifcie - silnik 1.7 diesel. Problem polega na tym że od czasu do czasu praktycznie co 100/200km odcina mi turbinę. Żaden błąd nie wyskakuje ani na zegarach ani podczas diagnozy w komputerze. Podczas testów komputerowych wychodzi że wszystko jest sprawne. Stanu turbiny nie da się podobno sprawdzić. Auto nie kopci ani podczas jazdy ani podczas dodawania gazu jedynie po całej dobie stania jak zapale to jest lekka chmura niebieska. Problem znika po zgaszeniu samochodu odczekaniu 2-3minut i włączenie. Mechanik powiedział że może blokować się "bączek" ale nie mogę znaleźć informacji czy to wiąże się z regeneracją turbiny czy da się to zrobić osobno.
Nie chce w ciemno wysyłać turbiny do regeneracji...

Dodam jeszcze że od pewnego czasu kiedy wcisnę gaz to samochód pierwsze zaczyna przyspieszać potem ma efekt jak by zdławienia na ułamek sekundy lub sekundę i później przyspiesza już normalnie - nie wiem czy to normalne.

czy ktoś miał podobny problem?

me_how
17-04-12, 01:16
Naprawdę nikt nie miał podobnego problemu?

marioZ
17-04-12, 08:35
Szczerze nie miałem takich objawów jak mi siadała turbina. Może mi się wydawać ale z tego co napisałeś to może być że turbina jednak kuleje. Jeśli jesteś z Wawy to mogę ci dać namiary na gościa który ci sprawdzi autko.

me_how
18-04-12, 22:15
jestem z krakowa. Zastanawiam się jeszcze czy może to być spowodowane zacinającymi się łopatkami w turbinie. Może one są zabrudzone i źle się ustawiają/blokują na skutek czego turbina jest odcinana.

hoek
24-04-12, 07:00
Witam tak mogą to być początki przycinania się geometrii trzeba przegonić auto :) a jak nie pomoże to regeneracja

trochę więcej info oraz zapraszam na forum małopolskie :) http://www.ep-klub-forum.pl/viewtopic.php?t=1835&postdays=0&postorder=asc&start=0