Zobacz pełną wersję : Olej - jaki - pierwsza wymiana...
zbliza sie 100 tys, autko serwisowane w ASO w D, na karteczce jest napisane ze lano olej ELF 10W 40 (polsyntetyczny, pewnie od nowosci) , ogolnie wszyscy mowia ze elf to kicha i lepiej przejsc na castrola 10W40 ale on juz jest olejem syntetycznym. wczesniejszy moj cif jezdzil od nowosci na syntetycznym ELFie 5W40 i bylo oki. Co mam zrobic, co wybrac, jezdzic na tym co lane od nowosci czy moze lac elfa syntetyka, czy moze jednak castrol tymbardziej ze to magnatec????czemu elf to kicha? juz nie chodzi o cene oleju..
Jezeli auto nie jest mocno poprzerabiane ani mocno katowane, to w zasadzie kazdy markowy olej spelni swoje zadanie. A kazdy bedzie Ci polecal co innego. W kazdym razie radze Ci na pewno kupic olej samemu w bance, a nie brac z warsztatu z beczki...
Ja jezdze na Mobil S 10W40 semi i jestem zawodolony z tego oleju. Kosztuje 119 zl za 4 litry w Tesco ;)
tez jezdze na Mobil S półsyntetyku i jest gitara.
Ja dokladnie to samo Mobil S 10w14 semi i wszystko bangla a mam na liczniku 145kkm
a ja na mobil 1 5W50 od nowości :) i szczerze mówiąc nie wiem czy spoko czy źle bo nie mam porównania z innym olejem :)
Tez smigam na półsyntetyku Mobil1 (stan licznika 165tys km)
... ogolnie wszyscy mowia ze elf to kicha i lepiej przejsc na castrola 10W40 ale on juz jest olejem syntetycznym...
Wcale nie. Castrol 10W40 jest również olejem półsyntetycznym. Zalałem go raz i.. to był ostatni raz jak zalałem Castrola :evil: . Teraz jeżdżę na Mobilu 5W50. Ale Ty lepiej zostań już przy specyfikacji 10W40. W moim przypadku przejście z pół na full syntetyk się bardzo źle skończyło.
Nie wlewaj Castrola pod zadnym pozorem tylko Mobil .... a do skrzyni MTF lub jesli masz automata to ATF :)
oki to panowie zostane przy 10w40 polsyntetyku, terz tylko decyzja czy elf czy mobil.
Pytanko: mobil 10w40 to syntetyk czy polsyntetyk?
elmer; w selgrosie sa tansze oleje nawet do 40zl wiec bedzie i ten mobil tam duzo taniej..... niz te 119 zl mysle ;-).
zaki:wczoraj ogladalem butelke i czytalem z tylu i castrol 10w40 magnatec jest olejem syntetycznym- chyba ze sa wiecej niz dwa rodzaje(bo jeden jest do diesla a drugi do benzyniaka) choc innych nie widzialem castrolow 10w40/
Zmiana na syntetyk z tego co widze nie zalecena bo klubowicze proponuja mobila 10w40 ktory tez jest polsyntetykiem chyba ale zapewne zaraz sie dowiem.
tylko mobil, na kastrolu już parę silników padło w mojej okolicy
10w40 to powinien być półsyntetyk, bo syntetyki zazwyczaj mają 5w, 0w
zalej mobila 10w40 i nie kombinuj i nie zapomnij wymienić filtra oleju :))
tylko mobil, na kastrolu już parę silników padło w mojej okolicy
Dla mnie opinie ze Castrol komus tam popsuł silnik to jakas fantazja.. Bez jaj, jak dobry markowy olej (bo Castrol to nie firma z pierwszej łapanki) moze cos zrypac w silniku... Sorki, ale ja tego nie łykam... Dla mnie to bzdura...
Dla mnie opinie ze Castrol komus tam popsuł silnik to jakas fantazja.. Bez jaj, jak dobry markowy olej (bo Castrol to nie firma z pierwszej łapanki) moze cos zrypac w silniku... Sorki, ale ja tego nie łykam... Dla mnie to bzdura...
ja się nie znam, a Ty zamiast mobila 1 zalej sobie olej z firmy nie z pierwszej łapanki...życzę powodzenia
ja tez slyszalem od łebkow z serwisu Volvo że Castrol jest delikatnie mówiąc "nie polecanym" olejem- tez mieli z nim przeboje
Mobil
Ja jezdze na polsyntetyku Mobil1 (przebieg 175 tys km) i widze , ze wiekszosc klubowiczow rowniez.
Nic mi sie zlego nie dzieje, wiec polecam ten olej.
A może Shell? W ASO polecają...
Jak kupilem hanie jezdzila na shellu syntetyku, potem zienilem na shella polsyntetyka ale jakos w momencie zaczela brac i postanowilem przejsc na Mobila polsyntetyka i juz mam 190tys i nic nie bierze jak niezalaczam vteca :D
Bezpieczna bedzie dla mnie przesiadka z syntetyka na półsyntetyk ??? (teraz mam zalany z niemiec syntetyc 0w30) przebieg 210 tys,
lac półsyntetyk mobila??
Skoro wiekszosc go uzywa i jest spoko wiec czemu nie
ja się nie znam, a Ty zamiast mobila 1 zalej sobie olej z firmy nie z pierwszej łapanki...życzę powodzenia
Mam akurat Mobila i bede go uzywal (zreszta o tym wyzej napisalem), ale po prostu ciekawi mnie jak olej Castrola moze zniszcyc silnik...
chyba jednak przejde na polsyntetyka mobila 10w 40 ze wzgledu na normalna cene, najwiecej Hondzi sie na tym buja i jest latwo dostepny wszedzie praktycznie. Poprzedni elf tez byl polsyntetykiem 10w40 wiec sie nie pogryza ;-)
chyba jednak przejde na polsyntetyka mobila 10w 40 ze wzgledu na normalna cene, najwiecej Hondzi sie na tym buja i jest latwo dostepny wszedzie praktycznie. Poprzedni elf tez byl polsyntetykiem 10w40 wiec sie nie pogryza ;-)
Ja mialem jesccze gorzej,bo nie wiem co niemiec lał do mojego Cifa, zalalem wlasnie polsyntetykiem Mobil1 i jak na razie jest git :)
do swojej zalałem Castrola 10W60 full syntetyk i jest narazie GITES :)
ja jak wielu turlam sie na Mobilu 10W40 :) cyka pierwsza klasa
Ja jezdze na Mobil1 5W50 i nie narzekam, lyknac sobie lubi troche jak sie ciagle daje ognia :)
dobra zamykamy bo chyba wsio wiadomo :)