PDA

Zobacz pełną wersję : [REMONT] Jutro odbieram samochód, lista co robiłem....

Wiatrak
10-07-07, 11:32
Witam,
po 1,5 tygodnia robót odbieram jutro samochód :-)
Już miałem kupić coś nowego itp. ale pomyślałęm, że szkoda kasy, dom do wykończenia itp. :-) Więc oddałem cifa do mechanika. Oto lista jaką dostał mechanik, cytuję jaką dostał:

1. Pierścienie, najlepiej firma CTI (tańsze od RIK ale mogą być).
2. Uszczelniacze zaworów, najlepiej ASO.
3. Wymiana wałka rozrządu, jest w bagażniku.
4. Uszczelka wałka rozrządu, najlepiej firma Tacoma.
5. Uszczelka wału, najlepiej Tacoma.
6. Uszczelka pod głowicą, najlepiej ASO.
7. Uszczelki kolektorów, jakakolwiek firma.
8. Uszczelka pod pokrywą zaworów, jakakolwiek firma.
9. Planowanie głowicy.
10. Regulacja zaworów.
11. Pompa wody, firma jakakolwiek.
12. Chyba do wymiany poduszka pod silnikiem lub skrzynią biegów, bo samochodem bardzo trzęsie.
13. Tłumik, końcówka sportowa, nie wiadomo jaki odcinek, bardzo głośno pracuje.
14. Usunięcia katalizatora.
15. Zmiana oleju na Mobil_1 5w50 syntetyk + filtr oleju.
16. Filtr paliwa.
17. Blacharka: próg + klapa + polerka porysowanego prawego boku.
18. Sprawdzenie stanu technicznego przed wakacjami i wymiana tego co wyjdzie w przeglądzie.
19. Regulacja hamulca ręcznego.
20. Likwidacja brzęczenia.
21. Umycie, woskowanie twarde itp.

Już poza listą powiedziałem, by coś co przypomina wyglądem kata zamontował po wycięciu kata, czyli strumienica.
Zabrał samochód spod pracy i przywiezie pod pracę :-)

Niezła lista :-) Powiedział, że będę zadowolony, kasa coś koło 2000.

Pozdrawiam!

GitZ
10-07-07, 14:16
Tanio Cię policzył. U mnie bez blacharki, wydechu i pierdółek, ale z rozrządem policzył 1200.

MacK
10-07-07, 14:18

czy silnik z nowymi pierścieniami nie powinien na mineralnym polatać a dopiero później docelowo na syntetyku pomykać ??

Wiatrak
10-07-07, 14:38

czy silnik z nowymi pierścieniami nie powinien na mineralnym polatać a dopiero później docelowo na syntetyku pomykać ??

Nie. Pierwsze słyszę. Po co mineralem "brudzić"? Potem systetyk wypłucze i znowu jakieś brania oleju będą. Tak mi się wydaje...

barteq
10-07-07, 14:42

też mi sie tak wydaje, nówki wyjeżdżają z fabryki na 10w :]

MacK
10-07-07, 15:00

Nie. Pierwsze słyszę. Po co mineralem "brudzić"? Potem systetyk wypłucze i znowu jakieś brania oleju będą. Tak mi się wydaje...
to poczekaj jeszcze to Cię inny oświecą, zreszta poszukaj po forum, było o tym

Malik
10-07-07, 17:46
Ja też pierwsze słysze żeby po oleju mineralnym lac syntetyczny.

Wręcz spotkałem się z opinią (która wśród znanych mi mechaników jes dosyc powszeczhna) że jesli już sie zaleje mineralnym to nie wolno już przechodzic na olej syntetyczny ( no chyba że rozmontuje sie silnik i dokładnie wymyje)

rafalb33
10-07-07, 20:43
Generalnie sa rozne szkoly docierania silników. Jednak wiekszosc z nich zaklada jako pierwszy olej mineralny. Miedzy innymi dlatego ze nie ma tak dobrych wlasciwosci smarnych jak olej syntetyczny, przez co proces docierania i pasowania czesci przbiega szybciej. Wiekszosc mechanikow poplenia bład nie uswiadamiajac klienta, ze pierwszy olej powinno sie wymienic po jakis 200-300km(wg niektorych specow nawet duzo mniej, w zaleznosci jaki to remont i czy były szlify czy nie).

Ja osobiscie napewno nie zalabym oleju syntetycznego do silnika swiezo po remoncie.

kiero
11-07-07, 00:06
popieram...

xms
11-07-07, 10:17
ja w poprzednim aucie po wymianie uszczeliki pod głowicą zalałem najpierw najtańszym olejem z lidla, zostawiłem samochód aż się nagrzeje (styczeń) i spuściłem i zalałem półsyntetykiem. Chodziło głównie o wyczyszczenie komory z niewidocznych śmieci :) samochód po tej naprawie śmigał na półsyntetyku pomimo ponad 200 tysi w tym ponad 60 w gazie :) ale to był chyba jeden z najlepszych silników VW 1.8 :)

Wiatrak
11-07-07, 10:42
ja w poprzednim aucie po wymianie uszczeliki pod głowicą zalałem najpierw najtańszym olejem z lidla, zostawiłem samochód aż się nagrzeje (styczeń) i spuściłem i zalałem półsyntetykiem. Chodziło głównie o wyczyszczenie komory z niewidocznych śmieci :) samochód po tej naprawie śmigał na półsyntetyku pomimo ponad 200 tysi w tym ponad 60 w gazie :) ale to był chyba jeden z najlepszych silników VW 1.8 :)

Do wszystkich ws OLEJU: dzwoniłem do mechanika i zalał minerałem, czyli jak widzicie myśli!!! I mnie nie słuchał, także spoko :-)

rasend23
01-09-07, 14:52
a ile kilometrów trezba przejechać żeby silnik się dotarł ja ma Mobil 10w/40