Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : montaż klimatyzacji

Kamil661
12-04-12, 19:33
Witam.Posiadam klimatyzacje i chciałbym sie dowiedziec jak ją zamątowac w Hance????Najbardziej mnie interesuje od strony elektryki.Różne tematy przeglądalem na forum ale niczego konkretnego nie znalazłem.Posiadam honde civic;4d,98r,1.4iS.Bardzo prosił bym o pomoc.Pzdr

airman
13-04-12, 10:05
Nie powinno być problemu. Potrzebujesz tylko kawałek wiązki od klimy na pas przedni z przekaźnikami. Podłączasz to do wolnej kostki koło puszki filtra powietrza.

spychu
13-04-12, 11:52
Airman jesli autem jest 4d czyli sedan EJ, to Twoj opis nie ma nic wspolnego z tym autem, to nie 5 gen :)

W 6genie EJ/EK przekazniki i diode wpinasz w puszce bezpiecznikow przy aku, podlaczach wiazke laczaca sprezarke, osuszacz i wiatrak na chlodnicy w wolna zaslepiona kostke na pasie przednim przy lewej podluznicy, i w srodku auta podlaczasz tylko czujnik temperatury, szara 3 pinowa kosztka znajdujaca sie za schowkiem.

Tyle, reszta to juz kwestia montazu podzespolow.

Kamil661
13-04-12, 18:18
aha dzieki bardzo...a ta kosc od temperatury to jest w serii pod schowkiem??

spychu
13-04-12, 18:47
Tak jest w serii, cala elektryka pod klime jest poza kawalkiem wiazki laczacej sprezarke z osuszaczem i wiatrakiem, dwoma przekaznikami i dioda montowanymi w skrzynce przy aku, ale to wszystko powinienes dostac w komplecie z klima, jesli sprzedajacy jest chociaz odrobine ogarniety.

Michał102
13-04-12, 23:40
Spychu, wielkie dzięki za cenne informacje. Ja tez w najbliższym czasie zamierzam zamontować klime i bardzo się ta wiedza przyda :)

Kamil661
21-04-12, 12:52
Witam.Mam jeszcze jedno pytanko jakiego należy użyc przekażnika i diody i w które dokładnie piny należy je wpiąc????????Jestem początkującym użytkownikiem hondy i mam troche problemy z rozwiązaniem tej zagadki.

spychu
21-04-12, 15:59
Masz wszystko opisane na wieczku od bezpiecznikow przy akumulatorze.

Wszystko powinienes dostac w komplecie z klima, jesli tego nie ma to wizyta w ASO i lapanie sie za portfel :D

Kamil661
21-04-12, 19:53
Właśnie tego nie otrzymałem z kompletem i chciałbym dostawic ale nie wiem co i w jakie miejsce..

Wojtec12345678
21-04-12, 21:43
Witam, potrzebuje schemat do podłączenia klimy w v genie :) mam bardzo dobrego (taniego)mechaniora który mówił że może się zająć montażem jeśli znajdę dla niego jakiś schemat ...(nigdy tego nie robił w civicu) więc proszę o pomoc

airman
22-04-12, 08:58
Ściągasz manuala z neta. Tam masz wszystko o klimie! Jest manual zarówno dla 5gen jak i 6gen. Jak mechanior ogarnięty to poskłada bez problemu. Złożyłem sam bez problemów, dzień wolnego i jazda:)

Kamil661
22-04-12, 20:41
czy to może isc taki sam przekażnik jak siedzi obok w tej skrzynce????jak nie to o jakich parametrach on powinien byc???

Wojtec12345678
25-04-12, 20:40
Pany :D gdzie się montuje osuszacz ? Tak jak na focie ?
http://s20.photobucket.com/albums/b249/Blaip/Civic/AC_install/?action=view&current=25-Receiver_installed.jpg

spychu
25-04-12, 21:02
Dokladnie w tym miejscu co na foto :)

Wojtec12345678
26-04-12, 21:22
Dzięki :) jeszcze 1 pytanie, czy da się spr czy klima dobrze jest podłączona jeżeli nie będzie napełniona ?

rooter666
26-04-12, 21:42
nie da się, przed napełnieniem każ zrobić test szczelności to będziesz mieć pewność.

fazi1234
18-04-13, 15:48
Witam,

proszę o pomoc w założeniu klimatyzacji. Proszę o info co i gdzie jest i jak podłączyć. Civic 1996r hatchback 1.4PB VIN: SHHMA87600U140872

Fugaci
05-06-13, 23:41
Nie chcąc tworzyć nowego tematu. Czy to są wszystkie potrzebne wiązki do montażu klimatyzacji jak poniżej?
Honda 6 gen EJ9 99r.

http://img546.imageshack.us/img546/55/klimaj.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/546/klimaj.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

spychu
06-06-13, 10:45
Tak to sa wszystkie a w zasadzie az za duzo, engine wire harness masz juz w aucie, wystarczy ze w komplecie bedzie A/C wire harness, ktora wpinasz w wiazke w komorze, dwa przekazniki i dioda.

blue_honda
19-06-13, 22:22
Tak to sa wszystkie a w zasadzie az za duzo, engine wire harness masz juz w aucie, wystarczy ze w komplecie bedzie A/C wire harness, ktora wpinasz w wiazke w komorze, dwa przekazniki i dioda.

ja mam jeszcze glupie pytanie, mam caly swap a/c z angola ek i wkladam to do ej9, rurki z europejskiej wersji dokupilem, i pytanie czy kazda miala chlodniczke klimy pod deska czy trzeba dokupic? chyba ze ta z angola pasuje do eu.
prosze o info :)

spychu
19-06-13, 23:38
Ta z angola nie pasuje, musisz dokupic z europejczyka, wersje bez klimy sila rzeczy nie mialy parownika pod deska.

blue_honda
20-06-13, 08:41
Ta z angola nie pasuje, musisz dokupic z europejczyka, wersje bez klimy sila rzeczy nie mialy parownika pod deska.

Tak mi sie wydawało, ale wolałem sie upewnić. Dziękuje za info.
Wymienię go bez ściągania całej dechy? podobno schowek i wzmocnienie i dojście będzie?

FaziRBK
20-06-13, 09:48
Tak jest to rzecz banalna, jak już zdejmiesz schowek i tą małą belkę za nim odkręcisz to będziesz miał dostęp, kilka śrubek i wyjmiesz obudowę a do niej włożysz parownik z tym, że najlepiej jak miałbyś parownik z całą plastikową obudową, no chyba, że sobie wytniesz dziurkę w stronę grodzi tak, żeby rurki mieć jak doprowadzić do parownika.

blue_honda
20-06-13, 10:24
Tak jest to rzecz banalna, jak już zdejmiesz schowek i tą małą belkę za nim odkręcisz to będziesz miał dostęp, kilka śrubek i wyjmiesz obudowę a do niej włożysz parownik z tym, że najlepiej jak miałbyś parownik z całą plastikową obudową, no chyba, że sobie wytniesz dziurkę w stronę grodzi tak, żeby rurki mieć jak doprowadzić do parownika.

mam parownik z ta cala plastikową obudowa :)

Dzięki za info !

blue_honda
21-06-13, 12:26
wczoraj wszystko przymierzyłem i nie widzę otworów na rurki do parownika w grodzi? może tak być że trzeba będzie je wyciąć? są tylko takie okrągłe zagłębienia, a miejsce na odpływ jest zaślepione gumką.

spychu
21-06-13, 14:20
Miejsca na rurki oczywiscie sa, nic nie musisz wycinac, wyciagasz akumulator i za nim masz otwor zaslepiony owalna gumowa zaslepka :)

blue_honda
21-06-13, 14:37
Miejsca na rurki oczywiscie sa, nic nie musisz wycinac, wyciagasz akumulator i za nim masz otwor zaslepiony owalna gumowa zaslepka :)

To mnie pocieszyłeś. Dziękuje bardzo !:cool:

blue_honda
22-06-13, 16:17
żeby nie było tak kolorowo, przy swapie mechaniory nie oddali mi rolki napinającej pasek klimy i w między czasie poszła na złom, teraz pytanie czy może być rolka od D serii? Łapę kompresora z poduszka mam, brakuje tylko tego napinacza z śrubami żeby dobrze założyć pasek. esh..