Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : inwerter od momana - nie dziala

młodyBogdan
12-04-12, 17:32
Kupilem uzywane tarcze moman wraz z inwerterem, po podlaczeniu tarcze nie swiecily. Pomyslalem, ze inwerter jest zepsuty wiec zamowilem nowy. Po podlaczeniu tarcze rowniez nie swieca. Ktos wie co moze byc tego przyczyna. Wydaje mi sie, ze nowy inwerter tez sie spalil. Ktos Wie dlaczego tak sie dzieje?

Skwaromir
12-04-12, 18:47
Wydaje mi sie
To spalił się czy nie ?

młodyBogdan
12-04-12, 20:10
Wczesniej po podlaczeniu piszczal a teraz nie dlatego napisalem, ze mi sie wydaje. Ktos w internecie pisal, ze tarcze mu nie swiecily, bo za bardzo dokrecil srubki, ktore je trzymaja i to robilo zwarcie... czy jest to mozliwe? poluzowales srubki i podlaczylem to wszystko pod akumulator ale dalej nie swiecilo. Albo inwerter spalony albo problem lezy jeszcze gdzies indziej...

SorryAleNiChu
12-04-12, 20:13
To może jednak sprawdź czy ten inwerter jest sprawny. Na stronie producenta podane jest że napięcie na wyjściu jest zmienne o wartości 100V więc odpowiednio ustaw miernik aby go nie spalić.

młodyBogdan
12-04-12, 20:20
Ok, jutro to sprawdze...

malinkie
16-04-12, 14:31
Sprawdź czy nie spalił Ci się tranzystor który jest podłączony do inwertera, jak go kiedyś spaliłem to też mi tarcze nie świeciły i nie piszczał inwerter. Taki tranzystor możesz kupić w elektronicznym za grosze. Mi się spalił przy pomyleniu + z - jak próbowałem zobaczyć jak świecą podłączając do zasilacza.

młodyBogdan
16-04-12, 16:53
Sprawdź czy nie spalił Ci się tranzystor który jest podłączony do inwertera, jak go kiedyś spaliłem to też mi tarcze nie świeciły i nie piszczał inwerter. Taki tranzystor możesz kupić w elektronicznym za grosze. Mi się spalił przy pomyleniu + z - jak próbowałem zobaczyć jak świecą podłączając do zasilacza.

tez o tym myslalem i tu jest chyba wlasnie problem. Po pomyleniu + z - z tego tranzystora poszedl dym i inwerter przestal piszczec. Jutro jade po tranzystor o dam znac czy dziala :)

malinkie
16-04-12, 18:37
No to jak dym poszedł to na pewno to jest tranzystor :p

młodyBogdan
16-04-12, 19:24
to teraz mi powiedz dlaczego to sie spalilo w dwoch inwerterach od razu po podlaczeniu?

malinkie
16-04-12, 19:58
A nie pomyliłeś + z - przy podłączaniu?

młodyBogdan
17-04-12, 03:08
pomylilem, i od tego od razu sie spalilo?

malinkie
17-04-12, 13:38
No ja tez pomyliłem i potem już nie działał.

toby86
21-04-12, 20:23
miałem taki sam problem i właśnie ten tranzystor zjarałem przez pomylenie + z -
Nowy kosztował mnie 1.5zł wlutowałem inie pomyliłem się już :)