Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań odnośnie Hondy i silnika 1.7 CTDi

MateuszMk
11-04-12, 18:26
Witam Serdecznie.
Kilka dni temu stałem się właścicielem Hondy Civic 5D 2oo3r 1.7 CTDi 154tys , sprowadzoną ze Szwajcarii.
Moje pytania może są trochę bezsensowne, ale ciekawią mnie odpowiedzi :D
1. Czym się różni silnik 1.7 CTDI od 1.7 CDTI? jedynie oznaczeniem?
2. Jaką mam wersję? Bo słyszałem, że są L, LS itp...? Moje wyposażenie: 4x poducha (boczne też), elektryczne i podgrzewane lusterka, centralny zamek, wszystkie szyby w prądzie, abs, EPS? (co to?) podłokietnik przód i tył, klima- jest napisane "auto" automatyczna? , tarcze z tyłu ( ma znaczenie?) , głośniki w drzwiach na górze koło szyby (w takim trójkącie) co tam jeszcze.... chyba wszystko, nie pamiętam :] podstawowe przydatne rzeczy.
3. Czy przy wymianie termostatu trzeba demontować przedni zderzak?
4. Możliwe jest,żeby spalił się przedni prawy głośnik? no bo nie gra :[
5. Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w oponach?
Nie przychodzą mi dalsze nurtujące mnie jakże pytania :D
A tak wygląda Hanka http://www.aukcjoner.pl/gallery/009203170-3.html#I3
Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony :]

marioZ
12-04-12, 08:36
Czesć.
Odp. 2 - wydaje mi się że masz ES (ja mam te same wyposażenie i po sprawdzeniu wyszła mi wersja ES)
odp. 4 - tu ciężko powiedzieć (albo nie łączy albo faktycznie spalony musisz rozebrać)
odp. 5 - powinieneś mieć naklejona na słupku od strony kierowcy jakie ciśnienie powinno być

MateuszMk
12-04-12, 08:54
Dzięki bardzo za odpowiedzi, zaraz jadę wymieniać termostat i czujnik temperatury zewnętrznej to później napiszę czy trzeba zdejmować zderzak czy też nie, może komuś się to przyda. A Wersja ES to już trochę taka z lepszej półki? Jak ogólnie sprawuje Ci się auto?

marioZ
12-04-12, 10:54
Autko jeździ spoko... po kupnie od razu wymieniłem rozrząd, termostat potem po 7 miesiącach turbinę, filtr paliwa, głowicę, rezystor dmuchawy :D bo okazało się że w aucie nie ruszane były te sprawy a turbina była tak jakby zajechana co potem jeszcze okazało się że przewody doprowadzające olej do turbiny też do wymiany bo za mała przepływ był oleju. poza tymi mankamentami nic z autem się nie dzieje jak już wymienione są podzespoły.

MateuszMk
12-04-12, 11:16
Też wymieniłem rozrząd, oleje, filtry itp. A powiedz mi jaki jest koszt naprawy turbiny? Odpukać mój się zbiera ładnie i nigdzie nie cieknie, ale tak na przyszłość dobrze wiedzieć. :]

marioZ
12-04-12, 13:31
opiszę ci mój problem jaki miałem z turbinami :D
Otóż po uszkodzeniu się turbiny postanowiłem kupić regenerowaną (wiadomo taniej koszt 1500zł) po otrzymaniu turbiny pojechałem do mechanika żeby zamontował a on tylko spojrzał i powiedział że nie podziała długo (turbinka kupiona w znanej firmie Krakowskiej która regeneruje) powiedział że są luzy na tym wirniku minimalne ale są. No i fakt pojeździłem na niej 5 dni!! Nie katowałem auto bo wiedziałem że turbina nowo założona wiec delikatnie jeździłem wręcz jak "L".
Zaprowadziłem auto do tego mechanika i odkręcił mi turbinę żebym na gwarancji ją oddał więc oddałem do Krakowa co prawda trochę się burzyli i nie chcieli przyznać mi gwarancji bo niby to moja wina, wina oleju!! nie taki za mały przepływ był. Sprawdziłem w Honda serwisie i wyszło na to że wszystko OK z olejem i z przewodami. Coś tam im napisałem z paragrafami i po tygodniu oddali starą turbinę i kasę.
Pojechałem do przedstawiciela Garrett i kupiłem nową oryginalną koszt 3600zł i jeżdżę na niej 2 lata już.

Więc tak to u mnie było.

MateuszMk
12-04-12, 17:01
O.o 3600zł ... dla studenta to trochę dużo więc będę delikatnie jeździł :D . Przy wymianie termostatu nie trzeba demontować przedniego zderzaka, natomiast wymienili mi czujnik od TEMPERATURY ZEWNĘTRZNEJ, ale dalej są kreski, wie może ktoś dlaczego!? Szukałem na forum, ale nie znalazłem, wpisywałem wszelkie wyrazy wiążące się z tym problemem i nic, a nie chce zakładać kolejnego tematu. Temperaturę silnika pokazuje mi poniżej połowy, czyli prawidłowo? czy musi stać równo w połowie?

genior
12-04-12, 19:36
więc będę delikatnie jeździł

to w taki sposób skończysz turbinę jeszcze szybciej..
Miałeś kiedyś diesla?
Jak nie to polecam lekture na temat zjawiska PSJ, na wielu forach o dieslu o tym piszą
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=66667

LemonR
12-04-12, 20:04
Temperaturę silnika pokazuje mi poniżej połowy, czyli prawidłowo?
Co jakiś czas wraca to pytanie. Tak jest prawidłowo.

arekwu
12-04-12, 21:53
Szkoda że nie polift...ale przynajmniesz masz klimatronic'a. Powinieneś chyba jeszcze mieć podgrzewane przednie fotele.
EPS to jak już pewnie wiesz wspomaganie kierownicy (electric power steering)...a masa handlarzy pisze że to ESP :) (w Hondach jest VSA jak cos).

Sprawdź na wszelki wypadek czy nie masz wycieków spod uszczelki pod głowicą. Handlarze masowo sprowadzają auta z 1.7 CTDI (Astra III, Corsy z Holandii, CIvic VII 1.7) bo około 140-150 tys. te silniki się zaczynają troszkę kończyć (uszczelka, głowica i czasem turbina). Opinia na podstawie lektury forum i doświadczeń ze znajomymi autami z tym silnikiem.

MateuszMk
12-04-12, 23:36
Dzięki za odpowiedzi. Tak miałem diesle( to mój 3), wiem jak jeździć, chodzi mi oto, że nazywając delikatną jazdę nie będę jej kręcił do odcięcia, tylko 3tys bo więcej nie mam potrzeby, natomiast auto sprowadził mój dobry znajomy więc widziałem w jakim stanie przyjechał na lawecie. Podgrzewane fotele? Jak i gdzie sprawdzić? Głownie Panowie chodzi mi o te kreski, gdzie powinna być pokazana temperatura, czujnik wymieniony, lecz zamówiony następny w celu sprawdzenia czy ten nie jest uszkodzony. LemonR- wiem, że męczące są pytania powtarzające się, ale nie miałem wcześniej Hondy, jedynie z japończyków nissana almere 1.4 benzynę. Arekwu silnik pszczoła jak i turbina, więc nie ma do czego się przyczepić jedynie potrzebna jest mi poduszka olejowa koło rozrządu. Czy posiadacie może bądź wiecie Panowie, kto może mieć na sprzedaż?
P.S. światła przednie po lifcie- wręcz jestem w nich zakochany, tak samo jak w zegarach. (chodzi o podświetlenie) malina... jednakże nie mam ani tego ani tego :[, a szkoda.

genior
13-04-12, 08:06
instrukcje przeczytaj, tam jest odpowiedź na wiekszosc twoich pytań

MateuszMk
13-04-12, 09:49
Ojej a nikt nie wie tutaj? Może się przydać na przyszłość komuś innemu, bo szukałem po necie, ale nie znalazłem, więc kiszka.

arekwu
13-04-12, 19:56
Przy wyposażeniu ES, powinieneś mieć np. to co ta Honda:
http://motoring.friday-ad.co.uk/east-finchley/used-cars-for-sale/honda-civic/honda-civic-1-6-SN5816851
Przycisk od grzania foteli powinien być w tym modelu albo nad przyciskiem od lusterek, albo koło ręcznego (tu się mogę mylić (nie mam manuala przy sobie)...ale gdzieś powinien być)

Co do czujnika...to czy przed wymianą wyświetlacz coś pokazywał? (choćby błędne dane)
Co to za czujnik? Cyfrowy czy analogowy?

MateuszMk
13-04-12, 21:41
Uuu skoro mam się porównywać do tej Hondy co mi podesłałeś, to na pewno nie mam ES, chociażby poprzez skórzane siedzenia i inne bajerki, grzanych foteli nie mam na bank, kierunkowskazy w lusterkach również brak, ale nie narzekam na swoją wersję w sumie to co przydatne to jest. A co do czujnika to nic nie pokazywał, jedynie kreski a czujnik to ... jak to analogowy czy cyfrowy? znajduje się pod zderzakiem koło chłodnicy natomiast chcąc sprawdzić temperaturę wciskam ten guzik w zegarach i ... nic , jedynie 3 kreski. :[

marioZ
16-04-12, 08:26
5. Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w oponach?

http://images40.fotosik.pl/1497/61f89a2acf2ac776m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=61f89a2acf2ac776)

MateuszMk
16-04-12, 17:46
Dzięki. Jeszcze mam pytanie, na ile Wam starcza Zbiornik paliwa? Głównie interesuje mnie cykl miejski, i ile kosztuje regulator napięcia bo widzę, że u mnie kwalifikuje się do wymiany.

marioZ
16-04-12, 21:12
Paliwo...to zależy jak jeździsz ja ostatnio zatankowałem 18L i po mieście przejechałem 242 KM. A regulator...to koszt w granicach 120zł. http://czesci.4cars.pl/samochodowe/HONDA,CIVIC,CIVIC_VI_Hatchback_EU_EP_,all,14969,El ektryka,Alternator,Regulator_napiecia_alternatora, 0.php

MateuszMk
17-04-12, 18:13
Ja na 20l zrobiłem 300km po mieście więc chyba jeszcze jest ok. Dzięki MarioZ za odpowiedzi.